Netatmo slimme rookmelder
RECENSIEOVERZICHT
PRO
  • Bediening via app
  • Zelfonderhoud
  • Apple HomeKit compatibel
CON
  • Duurder dan gewone rookmelder

Sinds 1 januari 2020 is het wettelijk verplicht om op elke verdieping van je woning een rookmelder te voorzien. Met de Netatmo rookmelder is dat verleden tijd.

Ieder jaar zijn heel wat families in België het slachtoffer van een woningbrand. Vaak door kortsluitingen bij droogkasten of wasmachines. Daarom vraagt de Vlaamse overheid sinds 1 januari van dit jaar om in elke woning en op welk verdiep een rookmelder te voorzien. Vooral in wasplaatsen, gangen en burelen is een rookmelder geen overbodige luxe. De Netatmo slimme rookmelder biedt net dat tikkeltje meer dan een gewone. Waarom? Dat lees je in onze duurtest met het toestel.

Voor we beginnen een beetje achtergrond. Er zijn een aantal dingen waar je rekening mee moet houden bij het aankopen van een rookmelder. Zo wordt aangeraden een toestel te nemen waar de labels CE en EN14604 op staan. Verder is het belangrijk dat je een rookmelder met een niet-vervangbare batterij neemt die toch ongeveer een levensduur van 10 jaar kan bieden. De overheid raadt ook aan om je rookmelders minstens 1 keer per maand uit te testen en om ze stofvrij te houden.

Netatmo slimme rookmelder review
Geen opvallend design, gewoon simpel.

Netatmo & Apple Homekit

Ik begin graag met het design. Al kan je daar niet te veel over zeggen, toch valt het op dat deze slimme rookmelder net iets moderner oogt dan de rest. Als je een wit plafond hebt valt het toestel echt helemaal niet op. Wie kijkt er nu ook naar boven? Maar goed, het oog wil ook wat & dat is in dit geval zeker mooi meegenomen.

We kennen intussen allemaal de werking van een rooksensor. De Netatmo maakt gebruik van een foto-elektrische rooksensor waarvan het bedrijf claimt dat het veiliger is. Het concept is eenvoudig, bij de installatie van de rookmelder zorg je meteen ook voor een koppeling met Apple Homekit. Het bedrijf werkt ook aan ondersteuning in Google Home/Assistant. Wanneer er dan plots een brand zou uitbreken zal de applicatie van Netatmo je realtime waarschuwingen versturen. Een functie die echt wel heel belangrijk is, want zo kan je overal op locatie ook de hulpdiensten bellen en kan je de consequenties van je brand misschien nog beperken.

Naast de melding(en) op je smartphone zal de Netatmo rookmelder in ieder geval een geluid afspelen van 85 dB. Op die manier zijn hopelijk ook je buren of andere familieleden verwittigd. De tweede heel handige optie van deze rookmelder is het feit dat hij zichzelf controleert. Zo kan je – zoals door de overheid gevraagd – de Netatmo-app zo instellen dat de rookmelder iedere maand zichzelf controleert. Is de batterij nog in orde? Is de WiFi-verbinding wel stabiel? Zit er stof voor de sensor? Al die dingen houdt de rookmelder zelf in de gaten zodat je er in principe niet aan hoeft te denken. Ben je op locatie en benieuwd naar de status? Zeg dan “Hey Siri, wat is de status van mijn rookmelder?”.

Voorzie een rookmelder op zoveel mogelijk plaatsen.

Waar hang je hem?

Zoals eerder vermeld is het belangrijk om meer dan één rookmelder in huis te hebben. Woon je in een appartement? Zorg dan dat er eentje in je waskot en hal hangt. Heb je een grotere woning? Probeer dan op minstens elk verdiep eentje te hangen. Daar komt een klein nadeel aan deze slimme rookmelder naar boven, hij kost namelijk wel wat. Het toestel kost je 94,99 euro voor een model. Mocht je er drie of 4 willen ophangen wordt het al snel een hoog kostenplaatje. Je zou er daarom voor kunnen kiezen om de Netatmo alleen op de meest ‘kritieke’ plekken te voorzien.

Voldoe ik nu aan alle eisen van de overheid? Zeker en vast. De batterij van deze rookmelder gaat tien jaar mee en daarmee ook de levensduur van het product. Je hoeft dus 10 jaar niet om te kijken naar het toestel en ook geen batterijen te vervangen. Daardoor weet je als gebruiker en huisbaas altijd dat je gerust kan zijn.

Alles is inbegrepen, geen extra kosten nodig.

Installatie & conclusie

Bovendien heb je bij deze rookmelder ook geen extreme installatieprocedure. Voor de slimme opties kan je hem gemakkelijk met de bijhorende mobiele app voor iOS en Android verbinden met je  WiFi-connectie. Let wel op dat je rookmelders binnen een stabiel bereik van je internet hangen. Al hebben we wel gemerkt dat de rookmelder zelfs op plekken met een lage dekking heel goed werkt. In de doos zitten alle tools om je Netatmo snel aan het plafond te hangen, en klaar is Kees!

Is deze slimme rookmelder nu iets voor jou? Wij denken van wel, maar het hangt natuurlijk ook van je portemonnee af. Daarom willen we je zeker aanraden om voor een slimme rookmelder te kiezen op de plaats(en) waar hij het meeste nodig is. Zo heb je toch altijd en overal een slimme kijk op je huis. Het grootste voordeel aan deze melder is dat je er niet naar moet omkijken en dat ook de installatie heel gemakkelijk en snel verloopt.

Ook de app zit goed en overzichtelijk in elkaar, aanpassingen kunnen real-time gemaakt worden en je kan ook andere familieleden toevoegen aan je huis. Zo heeft iedereen een overzicht. De Netatmo-app brengt trouwens alle andere toestellen daar ook bij elkaar. Wie dus bijvoorbeeld nog het weerstation, de camera’s en de slimme radiatorkranen heeft kan alles controleren vanuit één enkele applicatie. Netatmo is echt wel een goede toevoeging aan je smart home.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here