logitech g pro wireless gaming mouse
RECENSIEOVERZICHT
PRO
  • Vederlicht
  • Hoogstaande prestaties (dankzij sensor en Lightspeed)
  • Batterijduur
  • Geen onnodige toeters en bellen
  • Ligt goed in de hand
CON
  • Vrij prijzig

Ik heb een zwak voor toestellen met een simpele beschrijvende naam, zoals de Logitech G Pro Wireless Gaming Mouse. Volgens de naamgeving is het een professionele muis voor gamers, maar verdient het die titel wel?


Bij een ‘pro gaming muis’ verwacht je een gewichtig blok vol opvallende RGB-verlichting en honderden verschillende knoppen. De G Pro Wireless is daar het tegenovergestelde van. Wanneer je de muis voor het eerst ziet, zou je zelfs denken dat je er per ongeluk eentje uit het budgetsegment hebt gekocht. Maar dan kan kijk je op je rekening, zie je dat de muis je 150 euro heeft gekost, en kan je die gedachte meteen aan de kant zetten.

Dat ‘budgetgevoel’ krijg je voornamelijk door het gewicht van de muis, met zijn 80 gram is hij namelijk echt vederlicht. Dat zorgt ervoor dat je de muis vliegensvlug kan bewegen en dat is natuurlijk een groot voordeel tijdens het gamen. Bovenaan vind je een verlicht Logitech G-logo en daarboven drie verlichte puntjes die aangeven welke DPI-setting je precies gebruikt. De DPI-knop vind je trouwens onderaan de muis. Voor mij is dat enkel een voordeel, want ik ben het type gamer dat de DPI-knop op zijn muis tijdens het heetst van de strijd per ongeluk indrukt, met chaos als gevolg. Wissel je vaak tussen DPI-instellingen, dan is het wellicht handig om een muis op te pikken waar de knop prominent aanwezig is. Onderaan vind je ook een schakelaar om de muis in- of uit te schakelen en een opbergvakje voor de dongle. Standaard wordt de muis geleverd met twee zijknoppen links. Rechts is er ook plaats voorzien voor twee knoppen, maar die poorten worden standaard afgedekt. In de doos vind je twee extra knoppen, zodat je ervoor kan kiezen om de muis te voorzien van vier zijknoppen. Indien gewenst kan je ook gewoon alle knoppen verwijderen.

Hoe de muis in de hand ligt zal natuurlijk voor iedereen anders zijn, maar voor mij was het in ieder geval het perfecte formaat. Mijn vorige muis was de Razer Mamba en die was eigenlijk net wat te breed voor mij. De G Pro Wireless is dan een stuk slanker, al mis ik wel de ‘uitholling’ bij de linkersmuisknop van de Mamba die ervoor zorgt dat je vinger steeds centraal op de knop ligt. Tot slot vind je vooraan een micro USB-aansluiting en een speciale USB-kabel die extra goed blijft zitten. Zo kan je de muis ook bekabeld gebruiken. Anders dan bij Razer, is echter dat je niet verplicht bent deze kabel te gebruiken. Ook een standaard micro USB-kabel past prima. Je zal de muis overigens niet vaak moeten laden, want ook de batterijduur is uitstekend. Volgens Logitech haal je met standaardverlichting 48 uur, en zonder verlichting kan je zelfs 60 uur halen.


Naast simpele naamgevingen, heb ik ook een zwak voor bedrijven en producten die zich focussen op een bepaald iets. Zoals vermeld beschikt de G Pro Wireless niet over onnodige toeters en bellen, wat betekent dat die 150 euro helemaal naar de werking van de muis gaat. Voor dat geld krijg je de HERO 16k-sensor, een high-end sensor die tot 16.000 DPI kan en minder energie verbruikt dan alternatieve sensoren. Verder is de muis ook uitgerust met de draadloze Lightspeed-technologie van Logitech. Deze technologie garandeert een stabiele draadloze werking zonder vertraging (een rapportagesnelheid van 1ms), en ik moet toegeven dat ik tijdens mijn uitgebreide testperiode nooit last heb gehad van verbindingsproblemen of vertraging. De muis werd dan ook ontwikkeld in samenwerking met esport-professionals, dus het is geen verrassing dat deze muis gewoon werkt zoals je dat van een gaming muis verwacht. Om die Lightspeed-verbinding te kunnen benutten zal je wel een USB dongle moeten gebruiken.

Softwarematige toeters en bellen

De overige toeters en bellen zijn softwarematig en vind je in Logitech G Hub. De software van Logitech wordt steeds beter, en zeker wanneer je wat recente apparaten hebt, is het een grote meerwaarde om alles te kunnen centraliseren in het softwarematige hart van het Logitech ecosysteem. Daar kan je bijvoorbeeld de verschillende DPI-instellingen instellen, of toetsencombinaties configureren. Door een G-Shift toets te kiezen, krijg je andere acties voor de knoppen wanneer je deze bepaalde knop indrukt. Kortom: je kan dubbel zoveel acties instellen. De software gaat hier heel ver in, en laat je bijvoorbeeld ook toe om macro’s te configureren. De verschillende profielen kan je synchroniseren in de cloud door in te loggen met je account, en de muis beschikt ook over een geheugen waar je 5 profielen kan opslaan.

Conclusie

Ik heb ondertussen talloze uren gespeeld met de Logitech G Pro Wireless Gaming Mouse en er is absoluut geen reden om te kijken naar een andere muis. De muis ligt perfect in mijn hand, de batterijduur is uitstekend, hij is vederlicht, er zijn geen overdreven toeters en bellen en alles is perfect te beheren met Logitech G Hub. Dankzij de Lightspeed-technologie van Logitech krijg je bovendien ook een stabiele verbinding zonder enige vertraging, waardoor je geen verschil zal merken met een bekabelde muis. Je betaalt er een stevige hap voor en het lijkt alsof je er weinig voor terugkrijgt, maar je krijgt precies wat je nodig hebt.