Super Mario 3D World review
RECENSIEOVERZICHT
PRO
  • Tijdloos
  • Heerlijke co-op game
  • Nieuw avontuur met Bowser's Fury
CON
  • Geheime einde Bowser's Fury stelt wat teleur
  • Nu en dan eens framedrops in 4-man co-op

Super Mario 3D World is de meest recente port voor de Nintendo Switch, maar voegt met Bowser's Fury ook een nieuw avontuur toe.

Advertentie

De voorbije week gingen wij aan de slag met Super Mario 3D World. Het is na Super Mario 3D All-stars niet de eerste remake van een klassieker die we het voorbije half jaar te zien krijgen, maar daar klagen we niet over. Integendeel zelfs, want zelfs daags na zijn 35ste verjaardag blijft Mario jong en oud entertainen met leuke werelden en urenlang spelplezier. 

De originele Super Mario 3D World dateert ondertussen al uit 2013 en kwam destijds uit op de WiiU. De game was toen een gigantisch succes en verkocht maar liefst 5,86 miljoen exemplaren. Dat maakt het de tweede best verkochte game van de console. De best verkochte game? Mario Kart 8 natuurlijk, met 8,45 miljoen exemplaren. Dat het om een geweldige game gaat, hoeven we je dus eigenlijk niet meer te vertellen. Of toch wel, want naast het originele spel komt deze Switch-versie ook met een extra avontuur in de vorm van Bowser’s Fury. Het gaat om een leuke toevoeging die je ongetwijfeld zal overtuigen om de prijs van een nieuwe game neer te leggen voor deze klassieker, iets waar we het wat moeilijker met hadden bij 3D All-stars.

Leuk in single player, fantastisch in multiplayer

Zelf hebben we het origineel niet gespeeld, maar vanaf de eerste seconde is de game een feest van herkenning. Mario, Luigi, Toad en Princess Peach zijn immers personages die we allemaal kennen. Het zal dan ook niemand verbazen dat Bowser zich opnieuw schuldig heeft gemaakt aan kidnapping. Deze keer gaat het niet om Peach, maar verschillende Sprixie-prinsessen. De slechterik heeft duidelijk een type.

Chaotisch? Soms. Hilarisch? Absoluut!

Wat volgt is een avontuur door het Sprixie-koninkrijk in een poging om ze allemaal te bevrijden. Dit doe je door levels te voltooien en sterren te verzamelen om zo bepaalde locaties vrij te spelen. Naar goede gewoonte zijn de levels enorm gevarieerd, van volledige 3D-omgevingen tot side scrolling levels die je nostalgisch doen terugdenken aan de originele Mario games die je speelde op de Game Boy. Tussendoor vecht je tegen verschillende mini-bosses en waag je je kans in de verschillende mini-games om wat extra levens of sterren te verzamelen. Klassiek Mario-plezier dus! We zetten graag de levels waarin je speelt als Captain Toad in de spotlight. Deze kan immers niet springen, wat zorgt voor unieke puzzels. 

Super Mario 3D World

Onze eerste avond doorliepen we op ons eentje de levels, maar Super Mario 3D World is gewoonweg zoveel leuker in co-op. Ondersteuning is voorzien voor maximaal vier spelers op een enkele Switch, er is Online Play en je kan met vier spelers aan de slag via Local Wireless Play, waarbij je maximaal met twee spelers per console kan spelen. Het klinkt misschien wat chaotisch om met vier personages op één scherm te spelen, maar de game zorgt ervoor dat niemand achtergelaten wordt. Meestal is dat handig, maar het kan soms ook voor grappige discussies zorgen wanneer één speler zijn zinnen heeft gezet op het voltooien van de level, terwijl de rest rustig alle puzzels wil voltooien. Het maakt de game ook geschikt om te spelen met jonge kinderen, want zij komen zo makkelijk voorbij de moeilijkere stukken zonder dat je controllers moet doorgeven. 

Bowser’s Fury zorgt voor meerwaarde

In Bowser’s Fury ga je aan de slag als Mario en help je Bowser Jr. met het kalmeren van zijn vader, die in Fury Bowser veranderd is na het aanraken van een vreemde zwarte inkt. Leuk hier is dat je de AI van Bowser Jr. kan bijschaven tot op het punt waar hij alle vijanden voor je verslaat en gouden munten voor je opraapt. Dat is vooral praktisch voor jongere spelers, die de focus dan kunnen leggen op het verkennen van de open 3D-wereld. Omdat er maar twee personages zijn, kan je Bowser’s Fury met maximaal twee personen spelen.

Wij lieten ons vergezellen door AI Bowser Jr. en hadden tussen de drie en vier uur nodig om het spel te voltooien. Het gaat dus niet om een volwaardig avontuur, maar dat hoefde wat ons betreft ook niet. Bovendien kan je de speelduur makkelijk verdubbelen door alle Cat Shines te verzamelen, wat na een tweede playthrough een geheim einde vrijspeelt. Grote verschillen zijn er echter niet, en het blijft bij enkele cosmetische aanpassingen. Lichtjes teleurstellend misschien, maar over het algemeen zijn we zeer blij met de hoeveelheid content. 

Eindoordeel Super Mario 3D World + Bowser’s Fury

Super Mario 3D World + Bowser’s Fury brengt één van de populairste Mario games naar de Switch en we kunnen niet anders dan dit toejuichen. De game zorgt zowel alleen als in groep voor heel wat speelplezier. De toevoeging van Bowser’s Fury is de kers op de taart en zorgt ervoor dat je zelfs als fan van het eerste uur nog een nieuwe wereld te verkennen hebt. 


Gerelateerde artikelen

Super Mario 3D All-Stars review: Prijzige nostalgie

35 jaar Mario wordt gevierd met enkele van zijn de beste games ooit, maar de nostalgie van Super Mario 3D All-Stars komt met een prijskaartje.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here