Reviews

Logitech ERGO K860 review: Ergonomie ten top

Logitech ERGO K860 review
Voordelen
Zeer ergonomisch
Zachte aangename polssteun
Te verbinden met tot 3 apparaten
90 dagen lang proberen
Nadelen
Split is even wennen
Geen achtergrondverlichting
Aanbevolen prijs: €119
Waar te koop?
Totaalscore 8
Het nieuwe Logitech ERGO K860 toetsenbord zorgt voor ondersteuning, comfort en vermindert fysieke pijn. Het is best prijzig, maar heeft een uniek ontwerp met een aangename polssteun én is momenteel 90 dagen gratis te gebruiken.

Op de redactie testen we toetsenborden in alle vormen en maten, maar nog nooit mochten we een toetsenbord ontvangen zoals de Logitech ERGO K860. Dit toetsenbord zet volop in op ergonomie en dat is iets waar we allemaal nog steeds veel te weinig met bezig zijn, mijzelf inbegrepen. Ook fabrikanten van peripherals doen niet altijd mee en het enige andere toetsenbord dat we hier hebben liggen met polssteun is de Logitech MX Keys. Ondersteund in dit geval door de MX Master 3 muis die zijn eigen unieke vorm heeft. 

Extra veel curve, extra veel ergonomie

De Logitech ERGO K860 is ontwikkeld met lange werkdagen in het achterhoofd. Het toetsenbord is daarom voorzien van een gestroomlijnd ontwerp met een curve die de lettertoetsen in twee lijkt te splitsen. De gewatteerde polssteun volgt deze curve, die voor een meer natuurlijke houding moet zorgen en daarom hoger is dan je waarschijnlijk gewend zal zijn. Bovendien vind je onder de polssteun nog voetjes waarmee je de ERGO K860 met 4 of 7 graden kan verhogen om zo extra ondersteuning te bieden aan je handpalm.  

Logitech ERGO K860 review

Voor de toetsen zelf gebruikt Logitech PerfectStroke-toetsen die zijn aangepast aan de vorm van je vingertoppen om zo te zorgen voor een extra vloeiende en nauwkeurige type-ervaring. De toetsen moeten een laptop-ervaring leveren en zo kunnen we het na enkele weken gebruik inderdaad omschrijven. 

Verbind tot 3 apparaten met de ERGO K860

Naast de gekende toetsen zien we ook wat nieuwe toevoegingen van Logitech, die we ook al bij de MX Keys zagen. Zo vinden we bovenaan onder andere knoppen om van bureaublad te wisselen, de helderheid van je laptop aan te passen, mediatoetsen en zelfs een knop om je computer te vergrendelen. Super handig als je binnenkort op kantoor even koffie wil halen.

Mijn persoonlijke favoriet blijven toch wel de Easy-Switch knoppen die je toelaten om via Bluetooth met maximaal drie andere apparaten te verbinden. Zo kan je met één toetsenbord op je PC en laptop werken en zelfs je smartphone. Uiteraard kan je ook rekenen op de vertrouwde Logitech-dongle. De twee AA-batterijen gaan zo’n twee jaar mee. Logitech Flow wordt ook ondersteund, waardoor je makkelijk bestanden van de ene computer naar de andere kan overzetten. 

Voor je aan de slag gaat raadt Logitech aan om nog even hun online set-up guide te doorlopen die handige tips bevat voor het gebruik van je ERGO K860. Dit helpt je nadenken over de ergonomie van je werkplek en heeft al snel een positieve impact. 

In ons geval viel meteen de polssteun op die een enorm goede ondersteuning biedt dankzij zijn twee lagen schuimvulling en zelfs zonder te typen meteen juist aanvoelde. De polssteun is ook 54 procent groter dan gemiddeld en dat zorgt ervoor dat het toetsenbord aardig wat ruimte inneemt op je bureau. Zo’n 46 op 23,5 centimeter om precies te zijn.  

Logitech ERGO K860 review

Dactylo-regels

Wat het typen zelfs betreft is het vooral even wennen aan de positionering van de toetsen, maar je bent er sneller met weg dan je zou denken. In ons geval was het lastigste gedeelte het herprogrammeren van de linker wijsvinger. Die wordt meestal gebruikt voor de letter B, maar die toets was in dit geval buiten bereik aan de linkerkant van de split komen te zitten. Personen die de dactylo-regels wel perfect volgen zullen dat probleem natuurlijk niet hebben en het went sowieso na enige tijd. We typten deze review bijvoorbeeld al zonder problemen. 

Moest je toch nog twijfelen, dan kan je de ERGO K860 90 dagen lang proberen. Lukt het toch niet om te wennen, dan krijg je simpelweg je geld terug van Logitech. In ons geval vroeg het slechts enkele dagen inspanning. De kans is dus zeer groot dat je niet meer terug wil, zeker als je momenteel een goedkoop toetsenbord van een onbekend merk gebruikt.

Logitech ERGO K860 review

Prijs Logitech ERGO K860

De prijs van de Logitech ERGO K860 is misschien het enige element dat je nog kan tegenhouden, want die ligt met zijn 119 euro wel hoog, zeker als je er ook nog eens een MX Master 3 of MX Vertical bij wil kopen van ongeveer 100 euro. Dankzij de focus op ergonomie kunne we dit bedrag wel enigszins accepteren, maar we hadden graag nog achtergrondverlichting ingebouwd gezien om het geheel wat aantrekkelijker te maken ten opzichte van de MX Keys.  

Dat terzijde is de Logitech ERGO K860 een uitstekend toetsenbord voor iedereen die momenteel last heeft van pijnlijke polsen of hoopt om dat in toekomst te vermijden. De ergonomische vorm maakt wel degelijk een verschil en de eenvoudige verbinding met tot drie apparaten helpt je ook bij je dagelijkse workflow. Dankzij de actie van Logitech kan je het toetsenbord bovendien drie maanden zonder risico uitproberen. 

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business