Polar Vantage M2
RECENSIEOVERZICHT
PRO
  • Heel veel functionaliteit
  • Nauwkeurige hartslagmeter
  • Batterijduur tot 5 dagen
CON
  • Minderwaardig display
  • Grote schermranden
  • Geen touchscreen

De Polar Vantage M2 is de opvolger van het gelijknamige multisporthorloge uit de vorige generatie smartwatches van Polar. De mogelijkheden zijn nog steeds enorm, maar we hadden graag wat meer aandacht voor design gezien.

Wij gingen aan de slag met de Polar Vantage M2. We hebben het voorbije jaar aardig smartwatches/sporthorloges kunnen testen en het lijkt erop dat het steeds moeilijker wordt om het onderscheid maken tussen de verschillende soorten horloges. Sommige, zoals de OnePlus Watch, zetten hard in op ontwerp terwijl smartwatches zoals de Garmin Venu Sq ook veel te bieden hebben op het vlak van sport. Aan het andere uiterste staan deze Vantage M2 die veel te bieden heeft voor de die-hard sporter, maar helaas achterloopt op visueel vlak. 

Polar Vantage M2

Met zijn adviesprijs van 299 euro hadden we hoge verwachtingen van de Polar Vantage M2. Wij mochten het bruin-koperen exemplaar ontvangen met een met glasvezel versterkte behuizing van polymeer en afwerking in roestvrij staal. Wat opvalt is dat je dit horloge ook zou kunnen dragen voor een avondje uit, omdat het minder opvalt dan bijvoorbeeld een Apple Watch met zijn blokkige en glossy ontwerp. 

Voorbijgestreefd display

Waar het echter misloopt is bij het display. Dat lijkt op het eerste zicht best groot, zij het niet dat de schermranden maar liefst 7 millimeter dik zijn. Uiteindelijk blijft er daardoor maar 1,2-inch over, een pak minder dan de 1,39” van de OnePlus Watch. Een klein scherm bij een smartwatch is op zich geen probleem, maar wij zien het liever niet in een behuizing van 46 millimeter. 

Meer teleurstelling volgde toen we het horloge inschakelden, want een touchscreen ontbreekt. Hierdoor ben je op de vijf knoppen aangewezen om door de menu’s te navigeren. Naar boven en naar beneden, terug, bevestigen en de verlichting aanzetten. Als de knoppen nu makkelijk in te drukken waren hadden we dit door de vingers kunnen zien, maar je moet veel te hard drukken en na wat instellingen aan te passen staat er al snel een afdruk in je duim. 

Het display heeft ook niet de hoogste resolutie, waardoor alles nogal onscherp overkomt. Door het gebrek aan een touchscreen verspringt de informatie (bijvoorbeeld een langere notificatie) in plaats van over het scherm te glijden. Best jammer en ver van de verwachtingen die we hadden voor een horloge van deze prijs.

Ook de zichtbaarheid laat enorm te wensen over en binnenshuis moet je al continu het knopje voor de verlichting indrukken om een degelijk zicht te hebben op het scherm. Na enkele seconden gaat dit echter opnieuw uit en moet je wéér dat knopje indrukken. De hoogste helderheid is bovendien nog steeds vrij beperkt, waardoor we ons afvroegen of we geen instelling gemist hadden. 

De combinatie van bovenstaande elementen maakt dat de gebruikservaring van de Polar Vantage M2 op zowat alle vlakken teleurstelt. Gelukkig kan je de horloge instellen via je computer, wat je wat tijd en moeite spaart. Bij het resetten van de Vantage M2 liep de Polar FlowSync software echter meermaals vast, dus ook daar is werk aan. 

Enkel als sport je leven is

Wie op zoek is naar een moderne smartwatch kijkt dus beter verder. Wie echter op zoek is naar een multisporthorloge met GPS en heel wat andere functionaliteit, leest best nog even verder. Polar promoot de Vantage M2 immers als het complete pakket om je sportieve doelen te bereiken. Dat doet het horloge door realtime inzichten te geven over je prestaties en die data te verwerken naar informatie over je conditie en fitheid. 

Polar Vantage M2

Zo wordt zorgt de Polar Precision Prime sensortechnologie er bijvoorbeeld voor dat je hartslag zo goed mogelijk geregistreerd wordt. Je hebt bovendien de keuze om de aparte Polar H10 borstband aan te schaffen voor nog nauwkeurigere prestaties. Heb je eerder hulp nodig bij het gemotiveerd geraken, dan help de FitSpark trainingsbegeleiding je door dagelijks on-demand workouts aan te bieden afgestemd op jouw herstel, fitnessniveau en trainingsgeschiedenis. Aan de hand van illustraties kan je de oefeningen makkelijk volgen, wat zeker voor beginners handig is. Tegelijkertijd zorgt Training Load Pro ervoor dat je jezelf niet overbelast en dat zou met een aanbod van 130 sporten wel eens makkelijk kunnen. 

We zijn niet gaan tennissen of zwemmen en hebben geen triathlon afgewerkt, maar lopen kan ook gewoon prima met het Polar Running Program dat een trainingsplan voor je opstelt. Het enige dat je hoeft te doen is een datum in te geven en de gewenste afstand. Wil je dus tegen volgende zomer een marathon lopen, dan kan dat. De suggesties tijdens het trainen zijn ook welkom en zorgen al eens voor een extra boost. 

Polar Vantage M2

Na het sporten val je ‘s avonds natuurlijk als een blok in slaap, maar de Polar Vantage M2 werkt dan gewoon door en verzamelt ook nog eens informatie over je slaapgewoonten. Elke nachtrust krijgt een bepaalde slaapscore op basis van factoren zoals de duur van je slaap en de verschillende soorten slaap en bepaalt op basis daarvan of je lichaam voldoende herstelt is. 

De batterij van de Vantage M2 gaat gemiddeld zo’n vijf dagen mee met hartslag monitoring ingeschakeld en een 30-tal uur als je daar ook nog eens de GPS aan toevoegt, al kan je hier wel kiezen voor minder frequente updates om zo wat batterij te sparen. Hoe dan ook is de batterijduur prima en veel hoger dan de 1-2 dagen die sommige smartwatches bieden.   

Polar Vantage M2 doosje

Eindoordeel Polar Vantage M2

Is de Polar Vantage M2 zijn geld waard? Naar onze mening niet, maar wij zijn dan ook geen fanatieke sporters. Als sport je leven is zal je al eens sneller gebruiksgemak en een knap display willen opgeven in ruil voor uitstekende functionaliteit. Ga je geregeld eens een stukje lopen maar blijft het daar bij, dan zijn er betere keuzes op de markt. 


Gerelateerde artikelen

Garmin Venu SQ Music review: Budgetvriendelijke GPS-smartwatch

De lancering van de Venu SQ betekent dat je vanaf nu ook een Garmin smartwatch met kleurendisplay op de kop kan tikken voor minder dan 200 euro. Je geeft er echter wel wat voor op in vergelijking met de gewone Venu.

Muse S review: beter slapen of duur gadget?

De Muse S is een zachte hoofdband vol sensoren die ontworpen is om je effectief te leren mediteren en je toelaat om je slaappatronen te analyseren, maar is deze magische hoofdband zijn geld wel waard?

De beste activity tracker in mei 2021

“Je moet meer bewegen!” Het is makkelijker gezegd dan gedaan. Mis je ook de motivatie of wil je meer grip krijgen op je prestaties? Dan is een activity tracker de uitkomst!

OnePlus Watch review: Fast, smooth en sterk geprijsd

De OnePlus Watch is het eerste wearable van de smartphoneproducent dat wereldwijd beschikbaar is en maakt meteen indruk, zelfs zonder Google's WearOS.
Sven schrijft graag over smartphones, e-bikes, gaming en alles wat met computers te maken heeft. Daarnaast schrijft hij dagelijks over fotografie en combineert hij die hobby met reizen.