Reviews

Garmin Venu SQ Music review: Budgetvriendelijke GPS-smartwatch

Garmin Venu SQ
Voordelen
Muziek uploaden met de Music Edition
Comfortabel en compact
Lange batterijduur
Veel mogelijkheden
Nadelen
Gebruiksinterface is niet de beste
AMOLED-display had leuk geweest
Extra bandjes zijn aan de dure kant
GPS verbinden duurt soms even
Aanbevolen prijs: €249
Waar te koop?
Totaalscore 8
De lancering van de Venu SQ betekent dat je vanaf nu ook een Garmin smartwatch met kleurendisplay op de kop kan tikken voor minder dan 200 euro. Je geeft er echter wel wat voor op in vergelijking met de gewone Venu.

De Garmin Venu Sq is het goedkopere alternatief voor de Garmin Venu en komt met vergelijkbare fitness tracking en smartwatch functionaliteit, maar met een rechthoekig display. Alle belangrijke elementen, zoals een GPS en hartslagmeter, zijn aanwezig en er is ook een Pulse Ox sensor aanwezig die het zuurstofgehalte in je bloed meet. Of je nu liever loopt, fietst of zwemt, de Venu Sq is er op voorzien, maar het GPS-signaal wil niet altijd even goed mee. 

Garmin Venu SQ

Er is ook voldoende andere smartwatch functionaliteit aanwezig en je hebt de keuze om voor de duurdere Venu Sq Music Edition te kiezen. Hiermee kan je makkelijk je muziek bedienen tijdens het sporten. Beide versies zijn voorzien in de mogelijkheid om contactloos te betalen en hebben toegang tot de Garmin Connect IQ store waar je apps en wijzerplaten kan downloaden. De Venu Sq doet dus aardig wat en dat zorgt soms voor wat verwarring bij het navigeren van de smartwatch, al wen je daar na een tijdje aan. 

Of de Venu Sq iets voor jou is zal vooral afhangen van het feit of je interesse hebt in de extra’s die de gewone Venu te bieden heeft, zoals een kwalitatief AMOLED-display, geanimeerde workouts en een hoogtemeter. Kan je zonder? Dan is de Venu Sq een goede introductie in de wereld van Garmin smartwatches.

Prijs en beschikbaarheid

De Garmin Venu SQ is zoals we al aanhaalden beschikbaar in een gewone versie van 199 euro en een Music Edition van 249 euro. Het standaard model is beschikbaar in Orchid, Shadow Grey en White, terwijl de Music Edition je toegang geeft tot een volledig andere kleuren, waaronder Black, Navy, Light Sand en Moss. Uiteraard kan je apart ook bandjes aanschaffen die bij jouw smaak horen, al is 30 euro daarvoor best prijzig. De gewone Venu met rond scherm kost je trouwens 349 euro.

Garmin Venu SQ

Ontwerp en display

De Venu Sq heb je dus enkel in combinatie met een vierkant display en moet vooral tonen dat Garmin ook op deze manier een leuke smartwatch kan ontwikkelen. Het resultaat is een ontwerp van zo’n 40 vierkante millimeter, met een dikte van 11,5 millimeter en een gewicht van slechts 37,6 gram. De ronde Venu heeft in verhouding een oppervlakte van 43 vierkante millimeter en meet 12,6 millimeter dik. Met 46 gram ligt het gewicht ook iets hoger. 

Garmin Venu SQ ontwerp

De Venu Sq gebruikt heeft een aluminium rand in vergelijking met het stainless steel van de duurdere Venu en dit past prima bij de kleinere, lichtere smartwatch. Het geheel voelt degelijk aan is netjes afgewerkt, maar maakt toch wat minder indruk dan het ronde exemplaar. De twee knoppen aan de zijkant zijn prima ter bediening. Het geheel is ook waterbestendig en kreeg een 5ATM rating, goed om met te douchen of te zwemmen en duiken tot 50 meter diep.

Het display is weliswaar van mindere kwaliteit dan dat van de Venu, want het gaat hier om een liquid crystal display van 1,3 inch (240×240 pixels) en dat is natuurlijk minder indrukwekkend dan een AMOLED touchscreen display. De helderheid is weliswaar prima en het always-on display stelt zeker niet teleur voor de prijs. De band van de Venu Sq is voorzien van een quick-release systeem, waardoor ze makkelijk te vervangen zijn, wat na lange tijd sporten wel nodig kan zijn. Garmin biedt ook lederen exemplaren aan via hun webshop, maar voor de prijs van 60 euro kan je beter op zoek gaan naar een kwalitatief third-party exemplaar. 

Fitness tracking

Natuurlijk koop je een smartwatch van Garmin vooral als je je gezondheid in de gaten wil houden en daar heeft Garmin heel wat ervaring mee over hun brede productgamma (wij reviewden eerder ook al de Garmin Edge 1030). 

Wat sensoren betreft krijg je een ingebouwde GPS en ondersteuning voor Galileo en Beidou satellietsystemen, zodat je over de hele wereld je activiteiten kan vastleggen. Hoe goed je trainingen gaan wordt dan weer vastgelegd door de hartslagmonitor, die bovendien ook oplet voor onregelmatigheden in je hartslag. Vind je de metingen onvoldoende, kan je altijd kiezen om deze uit te breiden met verschillende Garmin borstbanden. Een versnellingsmeter is ook aanwezig en natuurlijk ook een stappenteller. Je kan er ook voor kiezen om het zuurstofgehalte in je bloed te meten, maar het activeren van Pulse OX kost je wel aardig wat extra batterij. 

fitness

Een hoogtemeter ontbreekt weliswaar, waardoor er geen rekening wordt gehouden met de trappen die je doet tijdens het thuiswerken of de heuvels die je oploopt tijdens het sporten. Wil je dat, dan moet je bij de Venu gaan aankloppen. 

De focus ligt bij de Venu Sq op lopen, fietsen en zwemmen, maar er zijn ook profielen voor zaken zoals skiën of roeien. Routes uploaden naar je smartwatch kan niet, maar je kan wel Back to Start activeren, waarna je smartwatch als een kompas de richting naar je startpunt aangeeft. Voor wie graag loopt zijn de verzamelde gegevens zeer accuraat, al duurde het soms best lang om een GPS-verbinding tot stand te brengen. 

Een functionaliteit die het niet gehaald heeft zijn de geanimeerde workouts, waarbij je op het scherm van je smartwatch kan zien hoe je bepaalde oefeningen moet uitvoeren. Dat is handig voor beginners en zou zeer goed gepast hebben op deze goedkopere Garmin Sq, die zich meer profileert als instapmodel. 

Tot slot kan je slaap en stress monitoren, wat ook handig kan zijn om bepaalde patronen vast te stellen. De slaaptracking is oké, al heeft de smartwatch soms moeite met het exacte beginpunt te bepalen als je voor het slapengaan niet eerst even intensief rondwandelt. Bij het opstaan is dit minder een probleem. 

Smartphone en apps

Garmin is erin geslaagd best wat smartwatch functionaliteit in dit kleine horloge te stoppen. De samenwerking met onze Android-smartphone ging zonder problemen en het is praktisch om bepaalde notificaties op je scherm te krijgen. 

Je smartphone gebruik je ook om je muziek te beheren. Let hierbij vooral op het feit dat je een premium abonnement nodig hebt voor Spotify, Deezer of Amazon Music om muziek naar je telefoon te kunnen downloaden. Heb je dat, dan kan je vrij eenvoudig een playlist overzetten naar je Venu Sq zolang je batterij voldoende opgeladen is en je wifi stabiel blijft. Er is ruimte voor zo’n 500 liedjes die je na het overzetten kan afspelen via Bluetooth op draadloze oortjes of een speaker. 

Muziek is eenvoudig te bedienen.

Garmin gebruikt voor de Venu Sq twee aparte apps. Er is Garmin Connect dat al je fitness data verzamelt en Connect IQ, dat je de instellingen laat beheren en apps of nieuwe wijzerplaten laat downloaden. Het installatieproces is niet het snelste en het kan even duren voor je wijzerplaten verschijnen, maar uiteindelijk werkte het wel steeds. 

Wat ook tijd vraagt, is de gebruikersinterface van de Venu Sq, die toch wel een steile leercurve heeft. Zo krijg je een ander resultaat afhankelijk van de richting waarin je swipet en houd je de zijknoppen ingedrukt voor extra opties. Fitness tracking kan je dan weer enkel activeren door een van de zijknoppen in te drukken en dit deden we vaak per ongeluk. Dit gaat wel vlotter na verloop van tijd. 

Garmin Venu SQ

Batterijduur Garmin Venu Sq

Garmin staat bekend voor hun batterijduur en zelfs met de aanwezigheid van een kleurenscherm blijft deze zeer indrukwekkend. Standaard mag je zo’n zes dagen batterijduur verwachten, waarvan nog zes uur overblijven als je de GPS gebruikt en tegelijkertijd muziek luistert. Laat je de muziek achterwege dan kan je zo’n 14 uur verder met GPS. Je kan wel extra tijd winnen door de continue hartslagmeter uit te schakelen of de always-on display niet te gebruiken. De hoeveelheid notificaties die je krijgt zullen ook een effect hebben. Over het algemeen zijn we echter tevreden over de batterijduur.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

Ga jij apps uit alternatieve appstores installeren?

  • Nee, App Store of Play Store is goed genoeg (57%, 109 Votes)
  • Alleen als ik een app écht nodig heb (29%, 56 Votes)
  • Ja, ik wil apps van andere bronnen installeren (14%, 27 Votes)

Aantal stemmen: 194

Laden ... Laden ...
De beste elektronica-acties van het moment

De beste elektronica-acties van het moment

Bekijken bij bol.com

Business