RECENSIEOVERZICHT
PRO
  • Hoogwaardige kwaliteit
  • Krachtige OSRAM LED's
  • Connectiviteit
CON
  • Duur
  • Heavy Base apart te kopen

Het Elgato Ring Light zorgt ervoor dat je belichting steeds op punt staat en doet dat in de vorm van een hoogwaardig product.

Advertentie

Ring lights zijn de voorbije jaren enorm hard in populariteit gestegen. TikTok zit daar ongetwijfeld voor iets tussen, maar ook fotografen en content creators gebruiken ze om hun werk correct te belichten. In deze laatste categorie bevinden zich de YouTubers en streamers en dat is exact de doelgroep die Elgato voor ogen had met het Ring Light. We kennen het merk al van het Stream Deck en Light Strip die we eerder reviewden. Producten die zich beiden wisten onderscheiden door hun connectiviteit. Ook bij het Ring Light is dat het geval. 

Kijken we online even rond, dan vinden we ring lights van 30 euro tot meer dan 100 euro. Het gaat dan van heel eenvoudige producten met goedkope LEDs en weinig mogelijkheden, tot meer uitgebreide producten met statief en allerhande kleurmogelijkheden. Het zal je daarom misschien verbazen dat het Elgato Ring Light maar liefst 199 euro kost. Elgato moet dus een bepaalde meerwaarde kunnen bieden om die prijs waard te zijn. 

Vanaf het moment dat je de Ring Light begint te unboxen, is het duidelijk dat dit het geval is. De verpakking zelf is kwalitatief met kleurrijke instructies en alles zit netjes verpakt. De Ring Light komt geleverd in twee delen. De mount of arm bestaat uit polycarbonaat en voelt stevig en kwalitatief aan. Onderaan bevindt zich een tafelklem die makkelijk aan te draaien is en aan zowel dunne als dikke bureau’s kan bevestigd worden. Helaas blijft het daar bij en is er dus geen statief of stand aanwezig, wat voor meer mogelijkheden zou zorgen. 

verpakking

Extra Heavy Base

Om dezelfde functionaliteit te bekomen, moet je apart de Heavy Base aanschaffen voor 39,99 euro. Het gaat om een stand van maar liefst 4,8 kilogram die je op je bureau of op de grond kan neerzetten. Met het Ring Light volledig uitgeschoven op de maximale lengte van 74 centimeter (minimaal 44) merkten wij een zeer goede stabiliteit op, zelfs met een camera en lens (tot 2 kilogram) bevestigd aan het balhoofd in het midden van het Ring Light. Een smartphone is natuurlijk ook een optie en daarbij merkten we dat recht naar beneden filmen voor een unboxing bijvoorbeeld prima mogelijk was. 

Het Ring Light met Heavy Base.

Het Ring Light zelf is gemaakt uit plastiek en gebruikt hoogwaardige Osram LED’s om een helder en flikkervrij resultaat te bekomen. Vooraan vinden we een witte diffuser die het licht verzacht en evenredig verdeeld. De maximale helderheid is in dit geval 2500 lumen, al was in het merendeel van de situaties waarin we ons bevonden 1250 lumen al voldoende. Plus- en minknoppen net onder het balhoofd laten je de helderheid aanpassen. Druk je ze beide tegelijk in, dan kan je ook de kleur van het Ring Light aanpassen binnen het kleurbereik van 2900 tot 7000K.

Connectiviteit

Op dit punt waren we al overtuigd van de meerwaarde van het Elgato Ring Light, maar nog niet helemaal van het volledige prijskaartje. Gelukkig heeft Elgato ook gedacht aan connectiviteit en kan je dit ring light ook bedienen via je computer of smartphone. Hier heb je de Elgato Control Center app voor nodig. Start je deze op, dan wordt je product automatisch gedetecteerd en kan je er via wifi snel met verbinden. Op je smartphone kan je vervolgens de helderheid en kleur aanpassen of het geheel aan- of uitzetten, terwijl je via je computer het Ring Light ook nog eens kan linken aan het Stream Deck, zodat je met een druk op een knop een bepaald profiel kan activeren. Ideaal als je steeds op dezelfde manier streamt of je video’s er steeds hetzelfde uit moeten zien. 

Elgato Ring Light

Eindoordeel Elgato Ring Light

Sinds de lancering van het Elgato Ring Light al een tijdje geleden was, kan je het in sommige webshops ondertussen vinden voor ongeveer 170 euro. Hoewel dit nog steeds een aardig bedrag is, krijg je in ruil wel heel wat terug. Het Ring Light zelf is van de hoogste kwaliteit en ook over het geproduceerde licht valt niet te klagen, met een mooie gelijke verdeling bij eender welke kleurtemperatuur. De extra connectiviteit is zeker een voordeel en werkt prima samen met andere Elgato producten, zoals het Stream Deck. Ideaal dus voor iedereen die op weg is naar professionele contentproducties. 

Advertentie

Gerelateerde artikelen

Elgato Light Strip review: Geef kleur aan je bureau

Met de Elgato Light Strip geef je extra kleur aan je gaming setup of zorg je voor extra sfeer tijdens het thuiswerken. De led-strip heeft geen ondersteuning voor Google Assistant, maar is makkelijk te bedienen via je computer, smartphone en het Elgato Stream Deck.

Elgato Stream Deck review: Tijdwinst voor iedereen

Het Elgato Stream Deck bewijst dat fysieke knoppen nog altijd handiger zijn dan snelkoppelingen en macro's. Je productiviteit zal je dankbaar zijn.

Review Elgato Wave:3 – De kat wint van de Yeti

Elgato heeft in de afgelopen jaren naam en faam opgebouwd als hét merk voor content creators in de gaming wereld. Livestreamers en YouTubers grijpen dan ook maar al te graag naar het merk, waarbij vooral het hechte ecosysteem gewaardeerd wordt. Met de introductie van hun eigen microfoon, maakt Elgato dat ecosysteem nog een stuk onweerstaanbaarder.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here