Nokia G10
RECENSIEOVERZICHT
PRO
  • Update-ondersteuning
  • Hoofdcamera overdag best aardig
  • Sterke batterijduur
CON
  • Matig display
  • Traag
  • Opladen duurt lang

De Nokia G10 is een interessante optie voor iedereen die op zoek is naar een goedkope smartphone zonder fratsen, maar dan wel met een degelijke ondersteuning.

Advertentie

De Nokia G10 behoort tot het viertal smartphones dat HMD Global in april 2021 uit de doeken heeft gedaan. Deze nieuwe serie valt direct op door het naamschema: het neemt afscheid van de vreemde cijfercombinaties, net als bij de Nokia X20. Hoewel de naamswijziging een flinke verandering doet vermoeden, blijft de G10 trouw aan zijn roots. Wij vertellen je er meer over. 

Langwerpige reus 

De Nokia G10 kent een langgerekt ontwerp met het kenmerkende Nokia-logo voor- en achterop, verpakt in een strak jasje. De frontcamera zit verwerkt in een regendrupnotch. Met afmetingen van 164,9 x 76 x 9,2 millimeter en een gewicht van 194 gram gaat het om een groot toestel, wat desondanks nog best goed in de hand ligt. 

Aan de voorzijde wordt het display omringd door vrij grove randen. Een sterk aluminium frame houdt de voor- en achterkant bij elkaar. Op de achterkant is er zoals gebruikelijk een rond camera-eiland te vinden, met daarnaast een LED-flitser. Onze donkerblauwe Night-versie is voorzien van een matte afwerking met een micro-textuur, waardoor hij niet zo snel uit de hand glipt en je extra grip hebt. 

Aan de rechterzijde vinden we een volumeregelaar en aan/uit-knop terug, waarvan laatstgenoemde tevens beschikt over een vingerafdrukscanner. Deze toets zit vrij laag, waardoor we best wel vaak ongewenst het toestel ontgrendelden. Ook is de scanner zelf wat wispelturig. 

HD+ display 

De Nokia G10 maakt gebruik van een groot 6,52-inch LCD-display. Doordat er sprake is van een 20:9 beeldverhouding, is het toestel nog enigszins handzaam met één hand. De resolutie van het display bedraagt 720 x 1600 pixels, ook wel bekend als HD+. Er zijn wat toestellen in dit prijssegment met een scherpere Full HD+ resolutie, maar HD+ is hier vrij gebruikelijk.  

Over het algemeen ziet het scherm van de Nokia G10 er wat koeltjes uit, maar niet misvormd. Voor een budgettoestel is het gewoonweg oké. Verwacht echter geen features als HDR of andere functies die content er beter moeten laten uitzien. 

De maximale schermhelderheid van de Nokia G10 is wat aan de karige kant. In fel zonlicht zal je het lastig hebben om het display af te lezen. De minimale schermhelderheid is wel naar behoren. 

Camera’s 

De Nokia G10 is uitgerust met drie camera’s: een primaire 13MP camera (4x digitale zoom), 2MP macrocamera voor close-up foto’s, en een 2MP dieptesensor. In daglicht zijn de beelden meer dan redelijk te noemen: foto’s zien er natuurlijk uit, met een oké contrast en goede kleurverwerking. Wel treedt er bij sommige foto’s oververscherping op, waardoor objecten onnatuurlijk scherp afgebeeld zijn. 

Als je verder inzoomt met de hoofdcamera (er is geen zoomcamera), dan valt dit effect nog meer op. Je kunt maximaal 4x digitaal inzoomen, maar we raden je aan om dit tot een minimum te beperken. 

In situaties met suboptimale lichtomstandigheden merk je dat de Nokia G10 het wat moeilijker heeft. Scherpstellen is lastig en beelden zien er al snel wazig uit. Voor een toestel in deze prijsklasse is dat echter geen ramp. 

De 8MP frontcamera presteert overdag ook vrij aardig. Kleuren zijn wel merkbaar koeler. Video’s opnemen is mogelijk in 1080p met 30 frames per seconde. Helaas ontbreekt enige vorm van beeldstabilisatie, waardoor video’s er nogal schokkerig uitzien.

Jarenlange ondersteuning 

De Nokia G10 is uitgerust met de MediaTek Helio G25-chipset. Vanaf het eerste moment wordt duidelijk dat de Nokia G10 niet gemaakt is voor de power users onder ons. Nu is die groep niet bepaald de doelgroep voor goedkope toestellen, maar een beetje extra power kan geen kwaad.  

Daarbij helpt het beperkte werkgeheugen van 3GB niet mee. Er is standaard 32GB aan uitbreidbaar opslaggeheugen aanwezig. De enkele stereoluidspreker aan de onderzijde klinkt verder wat schel en het maximale volume is eveneens niet denderend. 

Net als vrijwel alle andere Nokia-smartphones draait de Nokia G10 op een schone versie van Android, in dit geval Android 11 welteverstaan. Een schone softwareversie betekent dat er geen tot vrijwel geen bloatware wordt meegeleverd, en dat valt te waarderen.  

De Nokia G10 geniet van twee jaar lang software-updates en drie jaar lang beveiligingsupdates. We zien steeds meer fabrikanten die met eenzelfde belofte komen, maar dan wel in de duurdere segmenten. Wat Nokia doet in het budgetsegment qua ondersteuning is nog altijd vrij uniek te noemen. 

Batterijduur en eindoordeel 

De Nokia G10 is uitgerust met een flinke accucapaciteit van maar liefst 5.050mAh. HMD Global belooft een batterijduur van 3 dagen. In de praktijk is een batterijduur van anderhalf tot twee dagen zeker mogelijk, zelfs bij relatief zwaar gebruik met bijvoorbeeld wat uren Google Maps en hier en daar wat multitasken. Een derde dag hebben we wel eens aangetikt, maar niet overleefd. 

We raden verder aan om deze smartphone ‘s nachts op te laden, want de laadsnelheid van 10W is een doorn in het oog. Gecombineerd met de grote accu duurt het meer dan 2 uur voordat de accu volledig is opgeladen. 

De Nokia G10 is al met al een smartphone die je vooral koopt wanneer je een telefoon zoekt voor simpele taken. Dankzij de update-ondersteuning kun je er ook de nodige jaren mee vooruit. Vergeleken met de concurrentie is het niet de meest geavanceerde of meest unieke optie, maar het softwarebeleid van HMD steekt er in dit segment wel met kop en schouders bovenuit. 

Advertentie

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here