nokia x10
Image Credit: HMD Global
RECENSIEOVERZICHT
PRO
  • Stevig
  • Uitgebreid updatebeleid
  • Degelijke batterij
CON
  • Niet de snelste
  • Middelmatig display
  • Camera's hebben lage resolutie
  • Weinig innovatief

Ondanks een nieuwe naam blijft de Nokia X10 de traditionele Nokia-waarden hondstrouw. Dat is zijn grootste kracht, maar ook zijn grootste beperking.

Advertentie

Als je de onze review van de Nokia X20 hebt gelezen, dan weet je al dat uitgever HMD Global sinds dit jaar is overgestapt op een nieuw naamschema. Gedaan met de ingewikkelde nummering waar je een telraam voor moest bijhouden, de nieuwe generatie heet X20, X10 of G10. Een naam die eenvoud en betrouwbaarheid moet uitstralen, want Nokia blijft haar waarden wel trouw. Is dat in 2021 nog voldoende om te concurreren in het smartphonelandschap? Na de Nokia X20 nemen we nu de Nokia X10 onder de loep om te zien welk model de beste optie is.

Als twee druppels water

Als je de Nokia X10 naast zijn broer X20 legt, dan lijken het wel identieke tweelingen te zijn. Beide toestellen hebben exact dezelfde afmetingen, een 6,67” display en de ringvormige camera-setup aan de achterkant. Gelukkig verschillend de kleuren of je zou je nog van smartphone kunnen vergissen. Het ontwerp mag er best wel zijn en bevat die kenmerkende Scandinavische toets, maar we hadden toch graag iets verfrissends gezien in het design. De smartphone is gemaakt uit stevig materiaal om tegen een stootje te kunnen. Net zoals bij de X20 zit de vingerafdrukscanner (die meestal goed werkt) verwerkt in de aan/uit-knop en zit links een aparte knop om Google Assistant te activeren.

Het 6,67” kan wat onhandig aanvoelen als je het gewend bent je smartphone met één hand te bedienen. Echter lijken grotere displays meer en meer de norm te worden, omdat we smartphones meer zijn gaan beginnen gebruiken om te videostreamen en -bellen. Hier stelt het display van de Nokia X10 toch teleur. De resolutie kan er nog wel mee door, maar op vlak van helderheid, kleurdiepte en verversingsgraad doet deze smartphone onder voor de directe concurrentie.

Prestaties

Onder de motorkap vinden we de Snapdragon 480 5G terug. Deze goedkopere processor maakt het fabrikanten mogelijk om 5G aan een zeer democratische prijs te bieden. Echter mag je geen topprestaties van de processor verwachten. Lichte applicaties draaien lukt nog wel, maar als je gaat beginnen streamen en gamen loopt de smartphone al heel snel op zijn limieten. Omdat het RAM-geheugen met 6GB eerder beperkt is, kan je snel met langere laadtijden te maken krijgen als je snel wilt schakelen tussen verschillende applicaties. De opslag is met 64GB ook al niet erg uitgebreid (128GB is mogelijk). Hou het dus bij zeer simpele taken voor de Nokia X10.

De batterij is met 4470 mAh wel stevig en gaat normaal gezien moeiteloos een dag kunnen overbruggen. Daarna is het echt wel tijd om hem aan de lader te hangen. Snelladen is immers niet ondersteund en het duurt toch makkelijk twee uur om de batterij volledig op te laden. Toch wel een werkpunt voor Nokia, dat op vlak van laadtechnologie nog veel kan leren van Xiaomi en OPPO. Een lader zit niet mee inbegrepen in de doos. Dit past in Nokia’s milieubewuste beleid om niet-recycleerbaar materiaal zoveel mogelijk te verminderen, maar als je geen reservelader hebt liggen thuis dien je deze dus nog apart aan te kopen. Een USB-kabel zit wel mee in de doos.

Camera’s

Met vier cameralenzen is zijn de cameraopties voor een budgetsmartphone best uitgebreid. Op papier dan toch, want de camera’s presteren in de praktijk enorm wisselvallig. De 48MP-hoofdcameralens is best wel in orde om snelle kiekjes mee te maken. Door de Pro-modus in te schakelen kan je de kwaliteit van je foto’s nog een beetje optrekken. De andere camer’s stelden ons helaas teleur. De ultragroothoeklens heeft een veel te lage resolutie (5MP) om goede foto’s met dit type camera te maken en helaas kan de lens dat niet verhullen. Ook de macrolens en dieptelens missen wat scherpte. Foto’s die je met de selfiecamera neemt komen heel koel over (en dat ligt niet helemaal aan het subject dat op de foto staat). Je zal dus vooral gebruik maken van de hoofdcameralens. Voor wie graag video-opnames maakt zijn de cinema-modus en de Dual Sight-modus wel leuk om eens uit te testen. Maar ook hier geldt dat je geen Oscarwaardig videomateriaal gaat schieten. Een snel filmpje maken lukt meer dan prima.

3-3-3

Voor haar X-series introduceerde Nokia de 3-3-3 belofte: 3 jaar software-updates, 3 jaar beveiligingsupdates en 3 jaar garantie. Een mooie belofte die voor deze prijsklasse ongeëvenaard is. Om haar betrouwbare updatebeleid waar te maken kiest Nokia als één van de weinige merken resoluut voor de Android One-schil. Dit is de meest pure Android-ervaring die je kan hebben. Bij installatie heb je dan ook een minimum aan vooraf geïnstalleerde apps (of bloatware), wat ik persoonlijk wel kan waarderen. Je krijgt natuurlijk wel alle Google-applicaties ter beschikking. De Android One-interface is ook eenvoudig in gebruik.

Gezien het belang dat de  trouwe aanhang hecht aan het stabiele updatebeleid, lijkt Android One ons ook in 2021 nog steeds de juiste keuze voor de Nokia-smartphone. Het stelt HMD Global in staat om beveiligingsupdates naar al haar smartphones uit te rollen van zodra Google die uitrolt. Je bent bij aankoop al verzekerd dat je tot en met Android 14 software-updates zal ontvangen. Als consument is het bovendien ook fijn om te weten dat je een smartphone koopt die enkele jaren meegaat. Daar is de smartphone ook aan de buitenkant voor gebouwd.

Nokia X20 vs Nokia X10: welke moet je kiezen?

Op enkele technische specificaties na zijn de Nokia X20 en Nokia X10 nagenoeg identiek. Welke is nu de beste keuze? Als jij kiest voor Nokia omwille van de betrouwbaarheid en duurzaamheid, dan kan je evengoed kiezen voor de X10 en jezelf 70 euro uitsparen. De technische beperkingen van het toestel komen echter sneller tot uiting bij de X10. Je betaalt voor degelijkheid, niet minder maar ook niet meer. Nokia X10 is zodanig verplicht om trouw te blijven aan de Nokia-filosofie dat het toestel een eigen identiteit mist, dat vleugje creativiteit om het van de rest te onderscheiden.

Advertentie

Gerelateerde artikelen

Nokia G10 review: solide budgetoptie

De Nokia G10 is een interessante optie voor iedereen die op zoek is naar een goedkope smartphone zonder fratsen, maar dan wel met een degelijke ondersteuning.

6 beste goedkope smartphones van 2021

Voor een goede smartphone hoef je niet een hoog bedrag te betalen. Deze goedkope smartphones bieden kwaliteit voor een betaalbare prijs.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here