Reviews

ROCCAT Kone XP review: Klassieker in kleurrijk nieuw jasje

ROCCAT Kone XP zwart
Voordelen
zeer goede ergonomie
Aangename switches
EasyShift
Veel knoppen
Nadelen
Heel veel RGB
Swarm mag wat moderner
Aanbevolen prijs: €89,99
Waar te koop?

Roccat Kone XP - gamingmuis met 3D-verlichting, optische sensor van 19K DPI, 4D Krystal-wiel, multifunctioneel knoppenontwerp en AIMO RGB-verlichting, zwart

Totaalscore 8
Met de Kone XP geeft ROCCAT een van de meest succesvolle gaming muizen van het merk een facelift. Hopelijk ben je fan van RGB.

Met de Kone XP lanceert ROCCAT een nieuwe generatie van deze klassieker onder de gaming muizen. De originele Kone verscheen immers al in 2007 als een van de eerste producten van het merk. Het transparante 3D RGB-ontwerp van de Kone XP met Aimo-ondersteuning en de vele knoppen zorgen alvast voor een unieke combinatie van looks en functionaliteit, maar kan de muis op vlak van ergonomie de geschiedenis herhalen? 

ROCCAT is sinds kort begonnen met het versterken van hun positie in de Benelux. Het is dus mogelijk dat je net als ons nog even kennis moet maken met het Duitse merk, dat onderdeel is van het voor hun high-end headsets bekende Turtle Beach. Ter voorbereiding van de lancering van de Kone XP mochten wel alvast aan de slag met enkele producten, waaronder de Kone Pro Air, de lichtgewicht draadloze variant in de Kone line-up. Roccat heeft ook nog de gewone Kone Pro en de Kone Aimo (Remastered) om hun pro gaming line-up te vervolledigen.

Kone Aimo vs XP
De Kone XP brengt een heel nieuw ontwerp.

Ontwerp ROCCAT Kone XP

Terug naar de Kone XP dan, want met een ontwerp zoals dit eist de muis de aandacht op. Dit komt door de aanwezigheid van de door ROCCAT zelf ontworpen 3D RGB verlichting. Deze maakt gebruik van 22 LED-lampjes in combinatie met een transparante behuizing die je een blik geeft op het binnenwerk van de muis. 

De RGB is smakelijk geïmplementeerd en effecten zoals Wave en Heartbeat hebben een heel aangenaam verloop. Zelfs op het hoogste niveau is de helderheid nooit overdreven, maar het blijft wel heel veel RGB. Persoonlijk hebben we onze muizen liever elegant met een vleugje RGB, zoals bij de Logitech G703, maar sommige gamers houden hiervan en zullen zich vaak in de jongere doelgroep bevinden waarop ROCCAT zich richt. 

Kone XP wit

Verder laat de muis zich opmerken door zijn grotere formaat, goed voor gamers met grotere handen die graag hun palmen laten rusten op de muis. De originele Kone werd vaak geprezen voor zijn ergonomie en dat maakt ROCCAT hier opnieuw waar. Ook de maar liefst vijftien verschillende knoppen zijn makkelijk te bereiken. Naast de traditionele exemplaren gaat het om twee exemplaren die je met je wijsvinger kan indrukken en vier die makkelijk met je duim bereikbaar zijn. Waar je duim rust, bevindt zich nog één langere knop die standaard ingesteld staat voor EasyShift.

EasyShift

EasyShift geeft je de mogelijkheid om de knoppen op je muis een tweede functie te geven en zo van 15 naar 29 knoppen te gaan. Het eenvoudigste voorbeeld hiervan is het scrollwiel. Druk je EasyShift in, dan kan je scrollen om je volume aan te passen. Sneltoetsen, macro’s en andere functies zijn vrij in te stellen via de Swarm software van ROCCAT en je kan zelfs de linker- en rechter muisknop een andere functie geven. Soms drukten we de knop wel eens per ongeluk in, maar EasyShift zelf kan je ook gewoon aan een andere knop toewijzen. 

EasyShift knop
De EasyShift knop zie je onderaan.

ROCCAT Swarm software

Net zoals de meeste software voor gaming peripherals, is Swarm niet de meest moderne software, maar doet het wel wat moet. Van het aanpassen van de muisinstellingen en sneltoetsen tot de verlichting en het updaten van je firmware, alles is aanwezig. Handige infoknoppen geven extra uitleg over functies en je kan profielen instellen voor verschillende game-ervaringen. 

Tijd voor een nieuwe interface voor Swarm?

Heb je meerdere ROCCAT accessoires, dan kan je hier ook AIMO aanzetten, het intelligente verlichtingssysteem dat zorgt voor synergie tussen je apparaten. Een eenvoudig voorbeeld is de combinatie van de Kone XP met de Sense muismat met LED-verlichting die dan dezelfde kleur krijgen, maar je kan ook het Magma toetsenbord van ROCCAT gaan toevoegen waardoor er meer variatie in de kleuren en overgangen komt te zitten. Wat de software net doet, wordt niet verder toegelicht en er zijn ook geen aanpassingen mogelijk, maar het werkt. 

Specificaties en prestaties

De Kone XP heeft dus heel wat te bieden, maar is de muis ook een goede bondgenoot tijdens het gamen? Naar onze ervaring alvast wel. Onder de linker- en rechtermuisknop vind je Titan Optical Switches met een activeringssnelheid van 0,2 milliseconde. In de praktijk zorgt dat voor een snelle en accurate klik in elk type game, van Overwatch to Hearthstone. In vergelijking met de Kone Pro Air merkten we een groot verschil. Hoewel de switches op papier dezelfde zijn, voelt de ervaring meer high-end aan, zoals we dat zouden verwachten bij een muis voor pro gaming. De klik is ook niet nodeloos luid en zal dus niemand storen.

Kone XP wit en zwart

Verder is er nog de ROCCAT Owl-Eye 19.000 DPI optische sensor (gebaseerd op de PAW3370 van PixArt) die zorgt voor uitstekende precisie, wat we konden bevestigen in Overwatch. Aan onze skill moet ongetwijfeld nog gewerkt worden, maar we hadden geen enkele kans om de schuld door te schuiven naar de Kone XP. De muis voorziet trouwens ook in Easy-Aim, wat je toelaat om tijdelijk de DPI te verlagen naar een vooraf bepaalde waarde. Handig voor extra nauwkeurigheid. Dankzij de PTFE-voetjes van de muis glijdt ze ook enorm vlot over je muismat en we merkten ook nooit drag op van de kabel. 

NVIDIA Reflex wordt tenslotte ook ondersteund en zorgt ervoor dat het verschil tussen jouw muisklik en de weergave van die actie op je scherm kleiner wordt. Hoe dat juist werkt kan je zien in onderstaande video, maar het zorgt natuurlijk voor een extra voordeel in het heetst van de strijd.  

ROCCAT Kone XP: Kopen of niet?

Wat ons betreft is de ROCCAT Kone XP zeker een aanrader. De RGB zal niet voor iedereen zijn en het gaat om een relatief grote muis die er niet zo strak uitziet als andere exemplaren op de markt, maar de ergonomie en bijkomende functies maken dat meer dan goed. Met een prijskaartje van 89,99 euro positioneert de Kone XP zich ook uitstekend, met een sterke prijs/kwaliteitverhouding. 

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business