Reviews

Roccat Kone AIMO review: Las Vegas in ’t klein

Voordelen
Comfortabel
Heldere RGB-verlichting
EasyShift
Nadelen
Iets te duur
Duimtoets te eenvoudig indrukbaar
Aanbevolen prijs: €79,90
Waar te koop?
Totaalscore 8
Roccat bracht tien jaar geleden de eerste muis met aanpasbare RGB-verlichting uit. Met de Kone AIMO zet ze dat nog eens extra in de verf.

Roccat wordt zelden vernoemd in hardwarelijstjes, maar nochtans is ze al een decennium lang een toonaangevende fabrikant in de productcategorie. Het bedrijf is verantwoordelijk voor de toeters en bellen waarmee moderne gamersmuizen vandaag zijn uitgerust: de Roccat Kone was de eerste in zijn soort met aanpasbare RGB-verlichting. Jarenlang was de Roccat Kone Pure mijn trouwe digitale knaagdier: hij is verantwoordelijk voor duizenden virtuele moorden en miljoenen muiskliks. Als Roccat-fan had ik dus torenhoge verwachtingen, maar kan de Roccat Kone AIMO die inlossen?

Eigenwijs ontwerp

De eigenheid van Roccat begint al bij de doos. Zoals altijd is de muis verpakt in een zevenzijdige doos, met daarnaast nog drie stickers en een handleiding. Extra gewichtjes ontbreken helaas. Het gewicht van de muis is voor mij ideaal, maar ongetwijfeld zijn er gebruikers die hun muis liefst een tikkeltje zwaarder hebben.

Doorheen de jaren sleutelde Roccat maar weinig aan zijn succesformule. De Kone-muizen zien er nog grotendeels dezelfde uit, maar dan met meer verfijnde toeters en bellen. Zo is deze Roccat Kone AIMO voorzien van meer knoppen en lichtjes en ziet hij er een tikkeltje ‘mannelijker’ uit. Hij is verkrijgbaar in drie kleuren: zwart, grijs en wit. Het formaat van deze muis is wat aan de grote kant, maar ondanks mijn kleine handen ondervond ik geen hinder. Wel buigt hij lichtjes af naar rechts, waardoor hij niet geschikt is voor linkshandigen.

[related_article id=”218919″]

Links zijn er drie knoppen verwerkt: twee boven de plaats waar je je duim rust en één grote knop eronder. Deze toets is helaas té eenvoudig in te drukken, waardoor ik te pas en te onpas ertegen stootte. Aan de bovenkant steken een verlicht scrolwiel, twee verlichte LED-strips, twee DPI-knoppen en het Roccat-logo in ’t groot. Onderaan kleven ten slotte vijf pads waardoor hij comfortabel over een mat glijdt. Een gevlochten kabel vormt de kers op de taart.

Slimme RGB-belichting

Eens je de muis hebt ingeplugd, kan je online de Roccat Swarm downloaden, een centrale hub voor je Roccat-randapparatuur. Hier kan je de muis naar eigen wensen kneden en de RGB-verlichting finetunen. Naast de standaard belichtingseffecten kan je kiezen voor de ‘AIMO Intelligent Lighting System’. Dit RGB-sausje kan ik best wel smaken, maar hoe deze ‘slimme belichting’ juist werkt kon ik mijn vinger niet op leggen. Afhankelijk van je digitale activiteiten trakteert hij je op een warme of koele kleurenshow.

Verder vind je de standaardinstellingen terug die je in dergelijke software verwacht. Zo kan je DPI-profielen instellen tot maximaal 12.000 DPI, de mouse accelleration uitschakelen en meer. Alle functies zijn verwerkt in een duidelijke en verzorgde interface. Een belangrijke troef van Roccat-muizen is de ‘Easyshift[+]’, waarmee je een toets (bijvoorbeeld de duimknop) kan instellen als combinatietoets. In tandem met andere knoppen op de muis kan je allerlei commando’s vastpinnen.

Moordende concurrentie

Over de prestaties kan ik kort zijn. Tijdens mijn testperiode kon ik geen echte nadelen opmerken, enkel lof. Zijn grootste struikelblok is zijn prijskaartje: de Logitech G502 biedt ongeveer dezelfde snufjes aan voor twintig euro minder. De Roccat Kone AIMO is een kleurrijke verschijning die weinig verkeerd doet, maar de concurrentie is moordend.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

Zou jij plaatsnemen in een zelfrijdende Waymo-taxi?

  • Nee (70%, 138 Votes)
  • Ja (30%, 59 Votes)

Aantal stemmen: 197

Laden ... Laden ...
De beste elektronica-acties van februari

De beste elektronica-acties van februari

Bekijken bij bol.com

Business