Amazfit GTR 3
RECENSIEOVERZICHT
PRO
  • Prachtig AMOLED-display
  • Lange batterijduur
CON
  • Bouwkwaliteit kan beter
  • ZeppOS niet uitgebreid genoeg
  • Niet altijd even nauwkeurig

De Amazfit GTR 3 is een knappe smartwatch die voorziet in een goed aanbod van 150+ sportmodi voor gebruikers van Android en iPhone.

We kondigden het enkele weken geleden al aan: Amazfit is nu ook actief op de Belgische markt. Het merk heeft verschillende modellen in de aanbieding, waaronder deze GTR 3 en de vergelijkbare Pro-variant met onder andere een beter display. 

De smartwatch komt je misschien onmiddellijk bekend voor: ze lijkt immers sprekend op de OnePlus Watch die we eerder al getest hebben en ook ZeppOS toont tekenen van herkenning. Dat is op zich niet zo vreemd. Amazfit maakt deel uit van Huami, dat op zijn beurt de exclusieve leverancier is voor Xiaomi wearables. Het is ook geweten dat OPPO al wel eens rebrands van Xiaomi zustermerk Honor durft te gebruiken en dan is de link snel gelegd met OnePlus. Gelukkig geeft elk merk wel een eigen identiteit aan zijn producten en dat doet Amazfit ook.

Amazfit GTR 3 en Pro
De Amazfit GTR 3 en Pro.

Ontwerp met AMOLED-display

De GTR 3 heeft een behuizing van 35 millimeter met een dikte van 10.8 millimeter, vergelijkbaar met de 10.7 millimeter van de Apple Watch Series 7. De horlogekast is gemaakt van aluminium en komt geleverd met een rubberen horlogeband die nogal goedkoop aanvoelt, zeker nadat we een betere strap bij OnePlus zagen. Kleine pinnetjes houden de band op zijn plaats wanneer je het horloge draagt. Kies je voor het Pro-model van de GTR3, dan krijg je hier een lederen exemplaar. 

Rechts vinden we twee knoppen: de bovenste lijkt op een kroon zoals we die van gewone horloges kennen. Deze wordt gebruikt voor navigatie, maar voelt ook nogal goedkoop aan en het ontbreekt aan nauwkeurigheid tijens het scrollen door de menu’s. De onderste knop draait ook, maar is niet meer dan een drukknop waar je een app aan kan linken.

Het display is een AMOLED-touchscreen met een 454 x 454 resolutie (326 PPI) en kunnen we uitstekend noemen. Het is helder, kleurrijk en komt met een always-on functie. De krasbestendigheid van het tempered glass wordt niet vermeld. Waarschijnlijk met reden, want we hadden al snel een krasje op het horloge na ergens licht tegen te stoten. 

Achteraan vind je een biometrische sensor die gebruikt wordt om je hartslag en de zuurstofverzadiging in je bloed te meten. De lader wordt ook hier bevestigd en is door zijn vorm nogal onhandig. Een rond exemplaar dat de hele achterkant bedekt heeft onze voorkeur. 

Amazfit GTR 3 natuur

Smartwatch met ZeppOS

De Amazfit GTR 3 komt met ZeppOS, een eigen besturingssysteem dat inzet op de gebruikservaring met vlotte animaties en een eigen app store. Deze app store kan je enkel raadplegen via je smartphone en bestaat uit een aantal standaardapps zoals voor het weer en een rekenmachine. Als je dus gehoopt had op grote namen uit de Apple App Store of Google Play Store, dan zal je teleurgesteld zijn en op zoek moeten naar een smartwatch met WearOS of WatchOS. 

Ook geen Spotify dus en bij de GTR 3 heb je ook niet de mogelijkheid om muziek op te slaan op de horloge en via Bluetooth te beluisteren. Daarvoor moet je bij de GTR 3 Pro zijn. Wat natuurlijk wel kan is je muziek bedienen en hiervoor vonden we het handig om de onderste zijknop in te stellen als snelkoppeling daar naartoe. Wat ook ontbreekt is ondersteuning voor Amazon Alexa. Deze is wel aanwezig, maar regio-gebonden en enkel te gebruiken wanneer je het Verenigd Koninkrijk of Duitsland als land kiest tijdens de installatie. Je kan wel de offline voice assistant gebruiken voor eenvoudige commando’s zoals “Brightness up” of “Enable battery saver”. 

150+ sportmodi

Dankzij de BioTracker 3.0 kan je een overzicht krijgen van je hartslag tijdens activiteiten of doorheen de dag, de zuurstofverzadiging in je bloed, stress en zelfs de temperatuur. Er is zelfs ondersteuning voor het analyseren van je slaappatronen. 

Er zijn meer dan 150 sportmodi voorzien op de smartwatch en een achttal daarvan worden automatisch gedetecteerd wanneer je eraan begint. Via gps kan je nauwkeurig bijhouden waar je bent geweest tijdens het fietsen of lopen en na je training krijg je een overzicht te zien van je inspanningen. De data is niet enorm uitgebreid omdat de Amazfit GTR 3 geen echte sportwatch is en meer een fitnesstracker met extra functionaliteit. 

De accuraatheid van de stappenteller bleek wel nogal hard af te wijken van de resultaten die Google Fit ons toonde, met soms 2.000 stappen verschil op een dag. Iets dat bij de OnePlus Watch ook al een probleem bleek te zijn. Verder hield de slaaptracking niet voldoende rekening met de tijd voor bed die je in de zetel zit tv te kijken en werd die vaak bij het slapen geteld. 

Amazfit GTR 3

Batterijduur Amazfit GTR 3

Over de batterijduur zijn we wel heel tevreden. Er wordt 21 dagen geadverteerd bij gemiddeld gebruik en 10 dagen bij zwaar gebruik. Gebruik je de GPS constant, dan schiet daar nog 35 uur van over. De Battery Saver Mode zorgt dan weer voor 35 dagen, maar dan doet je horloge niet meer dan een traditioneel exemplaar. Gebaseerd op ons gebruik schatten we dat we elke twee weken een keer zullen moeten opladen, wat meer dan prima is. Een heel verschil van smartwatches die elke dag opgeladen moeten worden, zoals de Apple Watch met een batterijduur van slechts 18 uur. 

Amazfit GTR 3: Kopen of niet?

Wie zijn fitnesstracker wil vervangen door iets geavanceerder, kan de Amazfit GTR 3 overwegen. De nauwkeurigheid van een echte sportwatch ontbreekt, maar de informatie kan een goede richtlijn zijn. De smartwatch ziet er goed uit dankzij het AMOLED-touchscreen en de kleurrijke interface is vlot te navigeren. De prijs is weliswaar hoger dan die van de vergelijkbare OnePlus Watch, die toch wat hoogwaardiger aanvoelt. De smartphone-app is gelukkig wel uitgebreider, met een hoop downloadbare wijzerplaten en makkelijk te installeren basisapps, maar geen apps van grote merken. 


Gerelateerde artikelen

Garmin Venu SQ Music review: Budgetvriendelijke GPS-smartwatch

De lancering van de Venu SQ betekent dat je vanaf nu ook een Garmin smartwatch met kleurendisplay op de kop kan tikken voor minder dan 200 euro. Je geeft er echter wel wat voor op in vergelijking met de gewone Venu.

OnePlus Watch review: Fast, smooth en sterk geprijsd

De OnePlus Watch is het eerste wearable van de smartphoneproducent dat wereldwijd beschikbaar is en maakt meteen indruk, zelfs zonder Google's WearOS.

Apple Watch 7 review: groter, maar is het ook beter?

De Apple Watch 7 is de nieuwste smartwatch van de iPhone-maker. Het is de beste Apple Watch tot nu toe, hoewel het niet zo veel verschilt van de zesde generatie van de wearable.

Polar Vantage M2 review: Functioneel, maar gebruiksonvriendelijk

De Polar Vantage M2 is de opvolger van het gelijknamige multisporthorloge uit de vorige generatie smartwatches van Polar. De mogelijkheden zijn nog steeds enorm, maar we hadden graag wat meer aandacht voor design gezien.

De beste draadloze oortjes in 2022

Een draad of dongle die aan je smartphone hangt is maar niets. Dit zijn de beste draadloze oortjes in 2022 volgens TechPulse.