Reviews

Apple Watch 7 review: groter, maar is het ook beter?

apple watch 7
Voordelen
Grootste scherm in een Apple Watch
Opladen sneller dan ooit
Nadelen
Geen gigantische upgrade van de voorganger
Niet alle functies werken i.c.m. Nederlandse taal
Aanbevolen prijs: €429
Waar te koop?

Apple Watch Series 7 (GPS) • 45‐mm kast van inktblauw aluminium • Inktblauw sportbandje - Standaardmaat

Totaalscore 8
De Apple Watch 7 is de nieuwste smartwatch van de iPhone-maker. Het is de beste Apple Watch tot nu toe, hoewel het niet zo veel verschilt van de zesde generatie van de wearable.

De Apple Watch 7 volgt de sublieme Apple Watch 6 op die in 2020 naast de Apple Watch SE is verschenen. De wearable is uit de doeken gedaan naast de iPhone 13-reeks. Nieuwigheden aan de zevende iteratie zijn in een notendop een groter display en een snellere oplaadsnelheid. Verder lijken het design en de specificaties van de smartwatch vrij veel op zijn voorganger. Is het de (prijzige) upgrade waard?

Groot, groter, grootst

De Apple Watch 7 heeft een groeispurt doorlopen en we zijn zeker enthousiast over deze aanpassing. Het zorgt namelijk voor ‘meer scherm voor je geld’. De meest recente smartwatch van Apple is beschikbaar in een versie van 41 mm en 45 mm. Beide formaten zijn met 1 mm gegroeid ten opzichte van de Apple Watch 6. Zelfs voor de doorsnee vrouwenpols vinden we dat de grootste optie een goede pasvorm heeft. Voor eenieder die op zoek is naar iets subtielers, biedt de kleinere variant uitkomst.

Een groter beeldscherm betekent dat er meer schermruimte gebruikt kan worden. Volgens Apple is het display met twintig procent toegenomen, hoewel de behuizing niet enorm veel gegroeid is. De schermranden zijn nu minimaal aanwezig. Het display loopt zelf iets door in de gebogen randen van de smartwatch, waardoor de getallen bij sommige wijzerplaten – zoals de nieuwe Contour – vanaf de zijkant te zien zijn. Met de nieuwe wijzerplaat Modular Duo kun je voortaan zelfs twee grotere widgets op het scherm plaatsen. Hierdoor kun je meer informatie in één oogopslag zien.

Door de extra schermruimte is het voortaan mogelijk om te typen op je Apple Watch. Voorheen kon je enkel door middel van je stem berichten dicteren. Het on-screen-toetsenbord werkt echter (nog) niet in combinatie met de Nederlandse taal. Het is op moment van schrijven niet duidelijk of dit in de toekomst wel het geval is. Wil je gebruik maken van deze functie, dan dien je over te schakelen op het Engels. Je kunt dan echter geen gebruikmaken van de Nederlandstalige autocorrectie, waardoor de functie lastig in gebruik is.

Lees ook: de beste smartwatches van 2021

Het OLED-scherm van de Apple Watch 7 is erg helder en levendig. De helderheid is zelfs nog wat hoger geworden dan bij zijn iets oudere broertje, waardoor het scherm makkelijker is af te lezen in de buitenlucht. Dit valt voornamelijk op bij het ‘always-on-display’. Deze functie zorgt ervoor dat er altijd iets (zoals de tijd) wordt weergegeven op het beeld, ook als je je pols niet naar je gezicht toe draait.

De Apple Watch 7 is beschikbaar in aluminium of het roestvrij staal. De laatstgenoemde is wat duurder en komt bovendien met 4G-ondersteuning. Hierdoor is de smartwatch ook te gebruiken zonder iPhone in de buurt (al moet je hiervoor wel een abonnement afsluiten bij een telecomprovider). Handig als je zonder telefoon op zak wil trainen. De aluminium behuizing is verkrijgbaar in de kleuren Middernacht, Sterrenlicht, Groen, Blauw en (Product)Red. 

De smartwatch is voorzien van een robuustere afwerking. Er is een IP6X-certificering (stofbestendigheid) aanwezig, alsook een WR50-rating (waterbestendigheid). Daarnaast is het display uitgerust met sterk verhard glas, wat de kans op krassen en barsten in het scherm moet verminderen. We zijn in onze klunzigheid al enkele malen met onze smartwatch tegen een deurpost gelopen en hebben tot nu toe geen beschadigingen opgemerkt.

Functionaliteiten

Naast het weergeven van de tijd en het tonen van binnenkomende berichten, is de Apple Watch 7 een handig hulpmiddel om meer inzicht te krijgen in je algehele gezondheid. De nieuwste smartwatch van Apple houdt onder meer je hartslag bij en volgt door middel van gps je hardloop- of wandelroute en snelheid. Het aantal work-outs dat je bij kunt houden, wordt alsmaar groter. Naast lopen, kan de smartwatch je ook inzichten geven bij onder andere het zwemmen of fietsen.

Net als bij de Apple Watch 6 beschikt de nieuwste telg in de Apple Watch-familie over een ECG-scanner en een SpO2-monitor. De elektrocardiogram-functie (ECG) kan achterhalen of je hartslag onregelmatig klopt. De SpO2-sensor meet het zuurstofgehalte in je bloed. Het geeft een saturatiepercentage weer dat zo dicht mogelijk bij honderd procent moet liggen.

Hoewel de bovenstaande functies je een geruststellend gevoel kunnen geven, is het belangrijk om niet blind te vertrouwen op de resultaten van een smartwatch. Indien je voelt dat je onwel wordt, raden we je altijd aan om contact op te nemen met een dokter.

Op het gebied van slaaptracking loopt Apple nog altijd wat achter ten opzichte van concurrenten. De Slaap-app toont enkel hoe lang je hebt geslapen en niet hoe de kwaliteit van je nachtrust was. Ook vertelt de Apple Watch je niet hoelang je in een REM-slaap, lichte of diepe slaap bent geweest.

We krijgen iedere ochtend een compliment van onze Apple Watch dat we ons slaapdoel van acht uur lang slapen hebben behaald. Echter zijn we ‘s nachts meerdere keren wakker geworden (wat de smartwatch correct heeft bijgehouden) en komt dat de kwaliteit van slaap niet bepaald ten goede.

Super(saaie) software-update

Een nieuwe Apple Watch betekent doorgaans ook de komst van vernieuwde software. Sinds de release van de Apple Watch 7 is watchOS 8 beschikbaar op alle Apple-smartwatches vanaf de Watch 3 en nieuwer. Net als bij de hardware is er dit jaar niet veel nieuws te ontdekken op het gebied van de software. Bovendien draait de smartwatch op dezelfde processor als de voorganger, al heeft de chip een andere naam gekregen en is deze geoptimaliseerd voor het grotere display.

Via de digitale kroon kun je voortaan tussen apps schakelen en is informatie op het scherm te vergroten. Daarnaast zijn er wat nieuwe wijzerplaten geïntroduceerd. Naast de al eerdergenoemde toevoegingen is er ook een Portrait Mode-wijzerplaat. Hierbij kun je jouw favoriete portret instellen als wijzerplaat, waarbij er een diepte-effect zichtbaar wordt tussen de afbeelding en de cijfers van de klok.

De handigste nieuwe functie is toch wel de Focus-modus, die je ook op je iPhone met iOS 15 kunt terugvinden. Deze feature stelt je in staat om op basis van je locatie of tijdstip een focus in te stellen, waarbij je kunt aangeven van welke apps of personen je een melding wil kunnen ontvangen. Tijdens je Werk-focus kun je meldingen van social apps zoals Facebook en Twitter muten, terwijl je gedurende je Slaap-focus wellicht enkel meldingen van je slimme beveiligingscamera’s en telefoonoproepen van gezinsleden wil ontvangen.

Op het gebied van fitness is de Apple Watch nu in staat om te detecteren wanneer je en sportactiviteit start, zodat het geen ramp is als je vergeet handmatig een work-out te starten. Tijdens het fietsen wordt de tracking nu automatisch gepauzeerd en hervat als je stilstaat bij een stoplicht. Ook is de valdetectie geoptimaliseerd voor trainingen en kan de smartwatch beter bijhouden hoeveel calorieën je verband als je op een e-bike rijdt.

Anderhalve dag batterijsap

De batterijduur is nooit het beste aspect van een Apple Watch geweest, maar de Apple Watch 7 gaat bij standaard gebruik ongeveer anderhalve dag mee. Dit betekent in de praktijk dat je de smartwatch waarschijnlijk toch eenmaal per etmaal aan de oplader legt, maar het is goed om te weten dat de wearable het tijdens je slaap nog even volhoudt om je slaapduur bij te houden. We merken dat de Apple Watch 7 ongeveer vijftien procent batterijvolume verliest gedurende de nacht.

Wat wel flink verbeterd is, is de oplaadsnelheid van de Apple Watch 7. Bij de smartwatch wordt een nieuwe USB-C-kabel geleverd, waardoor het apparaat in ongeveer een uur tijd volledig op te laden is. Volgens de techgigant is dit ongeveer 33 procent sneller dan op de Apple Watch 6.

Eindoordeel

Ben je in het bezit van een iPhone en wil je een smartwatch gebruiken? De Apple Watch 7 is verreweg de beste keuze voor bezitters van een Apple-smartphone (gebruik je een Android-telefoon, dan heb je zelfs helemaal niets aan een Apple Watch). De upgrade is echter niet significant ten opzichte van de Apple Watch 6. Als er nog geen Apple Watch om je pols hangt of over een vierde generatie of ouder beschikt, is het de aanschaf meer dan waard. Ben je op zoek naar een geweldige smartwatch naast je iPhone, maar wil je niet de absolute hoofdprijs betalen en ben je niet geïnteresseerd in functies als een scherm dat altijd aan blijft staan en een SpO2-sensor? Dan geeft de Apple Watch SE uit 2020 nog altijd de meeste waarde voor je geld.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business