Reviews

iiyama G-Master GB3461WQSU Red Eagle review: de betaalbare 1440p ultra-wide monitor

iiyama_G-Master_GB3461WQSU_Red Eagle (Header)
Voordelen
Zeer sterke prijs
1440p, 144Hz en 1ms reactietijd
Goede kleurweergave na wat met de menu's te spelen
Nadelen
Backlight bleed bij donkere beelden
Kijkhoek kon net iets beter
Aanbevolen prijs: €429
Waar te koop?
Totaalscore 8
De iiyama G-Master GB3461WQSU is een ultra-wide monitor met 3440x1440 resolutie en verversingssnelheid van 144Hz voor een uiterst betaalbare prijs. Maar wat geef je er voor op?

Toen ik een tijd geleden op zoek ging naar een nieuwe monitor, viel mijn oog op deze   iiyama G-Master GB3461WQSU. Ik gebruik immers al enkele jaren de LG 34WK650 en sindsdien heb ik een voorliefde voor ultra-wide. Deze zijn immers enorm handig bij het bewerken van foto’s of video’s, multitasken tijdens het werk of het kijken van een film in de originele beeldverhouding van 21:9. Verder game ik wel eens graag en die extra ruimte kan echt wel het verschil maken. 

Het was echter tijd voor een upgrade, want gamen in 2560×1080 aan 75Hz kon mij en mijn NVIDIA RTX 3060 TI niet langer overtuigen. Daarom ging ik op zoek naar een monitor van minstens 144Hz en hetzelfde 34-inch-display dat ik ondertussen gewend was. Omdat 4K voorlopig nog te veeleisend is, besloot ik voor de sweet-spot van 1440p te gaan. Allemaal eisen waaraan de iiyama G-Master GB3461WQSU voldoet. Met die specificaties is er best wat keuze, maar iiyama wist me op een andere manier te overtuigen: door het gebrek aan een gebogen (curved) display. 

Curved vs non-curved displays

In het algemeen worden gebogen displays als superieur beschouwd op dit formaat omdat ze zorgen voor een betere immersie, voornamelijk tijdens het gamen. Als iemand die al eens werkt met foto’s en video moet ik er echter op kunnen vertrouwen dat rechte lijnen ook effectief recht zijn en daarom geef ik graag de extra immersie op van schermen zoals de Samsung Odyssey G7

Dat heeft natuurlijk zijn nadelen, want je monitor moet een brede kijkhoek ondersteunen. IPS-panelen zijn daar uitermate geschikt voor. Bij onze LG monitor hadden we hier dan ook geen problemen mee, maar bij deze iiyama G-Master GB3461WQSU wel, waardoor je toch wat aan duidelijkheid verliest in de hoeken van het scherm en tekst minder goed leesbaar wordt. Na de monitor een zestal weken gebruikt te hebben merken we dit eigenlijk nog maar zelden op, omdat er maar weinig informatie echt tegen de randen van je scherm geplakt wordt.

Ontwerp iiyama G-Master GB3461WQSU Red Eagle

Kijken we naar het ontwerp van de GB3461WQSU-B1, dan zijn we zeer tevreden met de dunne schermranden aan alle kanten behalve de onderkant, waar het gaat over zo’n twee centimeter. De knoppen voor de bediening moeten nu eenmaal ergens verstopt worden. Erg fijn in gebruik zijn deze niet. Het menu zelf werkt hetzelfde zoals bij de meeste monitoren en is dus vermoeiend in gebruik. Software had hierbij kunnen helpen, maar deze is helaas niet beschikbaar. 

Verder zijn we tevreden over het ontwerp. De voet is stevig genoeg voor een scherm van dit formaat en het geheel schreeuwt niet “gaming monitor”, want het gaat hier nog steeds om een product uit de G-Master line-up. Het logo achteraan is de enige indicatie hiervan. Je kan het scherm ook naar voor en achter kantelen en het draait zelfs aardig, maar is te groot om in portretmodus gebruikt te worden met meegeleverde voet.

Connectiviteit

Connectiviteit is er ook voldoende, met een aanbod van twee 2.0 HDMI-poorten en twee 1.4 DisplayPorts. Genoeg dus voor meerdere computers en/of één of meerdere gameconsoles. Er is ook een hoofdtelefoonaansluiting voorzien en een usb-hub die vooral handig is om langdurig zaken op aan te sluiten, zoals een dongle voor je draadloze muis. Vesa 100 wordt ook ondersteund, al kan het formaat en gewicht van de monitor ervoor zorgen dat niet elke monitorarm er even goed met overweg kan. 

Kleurprestaties

Zoals we eerder al aanhaalden is de iiyama G-Master GB3461WQSU verkrijgbaar voor een wel heel scherpe prijs die net boven de 400 euro ligt. Hierboven haalden we al enkele zaken aan die je daardoor opgeeft, maar de prestaties van de monitor zijn natuurlijk het allerbelangrijkste. Recht uit de doos merkten we al zeer snel dat de standaardprofielen aardig warm zijn en het beeld dus een gele tint krijgt. Dat is natuurlijk jammer, want het betekent dat je in de menu’s moet duiken op zoek naar de juiste kalibratie. 

Onze voorkeur leek te liggen bij het activeren van het normale kleurenprofiel in de voorinstellingen. Dit kan je eventueel aanvullen met de optie Advanced Contrast (standaard heeft dit paneel een ratio van 1000:1). Wij hebben het beeld echter graag zeer helder en verhoogden daarom de helderheid naar 100. Het gaat zeker niet om een paneel met een hoge maximale helderheid, maar naar onze mening was de 350cd/m² voldoende. We hebben ook een tijdlang de i-style mode FPS gebruikt, die gebruikt kan worden voor gaming, maar voor sommigen zal deze net iets te koud zal zijn, met een blauwe schijn te gevolg. Goed als je niet van veel contrast houdt.

In bovenstaande modus waren we ook tevreden over de kleurweergave. Fotobewerking was geen probleem wanneer we foto’s vergeleken met onze iPad Pro (al helpt de extra helderheid hier wel) en ook tijdens het gamen waren we aangenaam verrast over hoe goed sommige games eruit zagen. Denk daarbij vooral aan kleurrijke games zoals Hearthstone, League of Legends en World of Warcraft. 

Belichting niet helemaal uniform

Het gaat dus om een aangenaam paneel, als is de consistentie niet overal even goed. Dit vertaalt zich in light bleed aan verschillende randen van het scherm. Dit betekent dat sommige vlakken helderder lijken dan andere. Tijdens gewoon gebruik merk je daar niet veel van, maar bij donkere scenes in films is het bijvoorbeeld wel opvallend. In een ideale situatie is het scherm over even goed belicht, maar dat is hier dus niet het geval. Opnieuw een van de zaken die bijdragen aan de lager prijs van deze monitor. 

HDR

Verder ondersteunt de iiyama G-Master GB3461WQSU ook HDR Ready, maar HDR Ready is geen echte HDR en laat op dat vlak dan ook te wensen over. We verwachtten ook niet anders op dit prijspunt en kunnen het iiyama dan ook vergeven. Andere noemenswaardige eigenschappen van de monitor zijn de ondersteuning voor Freesync, waardoor er minder ‘tearing’ ontstaat tijdens het gamen en het dus niet voorkomt dat een deel van je beeld licht verschoven lijkt te worden, zoals een rechte muur die even geen rechte muur meer is. De monitor heeft ook een reactietijd van 1ms, wat verder bijdraagt aan je game-ervaring. 

iiyama G-Master GB3461WQSU Red Eagle: Kopen of niet?

Kiezen voor deze enorm betaalbare 1440p 34-inch ultra-wide monitor van iiyama betekent dat je op bepaalde vlakken wat toegevingen zal moeten doen, zoals het gebrek aan een gebogen display of bruikbare HDR. De iiyama G-Master GB3461WQSU weet echter wel te scoren in andere belangrijke gebieden: het ontwerp is prima en de kleurnauwkeurigheid ook, al zij het na wat extra gesleutel in het menu. Freesync en een lage reactietijd van 1ms maken de monitor verder zeer geschikt voor gaming. 

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business