Reviews

Motorola Moto g71 5G review: knappe middenmoter met budgetcamera’s

Motorola Moto g71
Voordelen
Prachtig amoleddisplay
Mooie, ergonomische behuizing
Stock Android-ervaring
Biedt veel waar voor het geld
Nadelen
Camera's wél op budgetniveau
Aanbevolen prijs: €299
Waar te koop?

Motorola Moto G71 - 128 GB - Dual SIM - Zwart

Totaalscore 7
Met de Motorola Moto g71 5G en de Moto g41 biedt het merk bijna-identieke specs, op de 5G-chip van de g71 na. Heeft Motorola alweer een prima budgettoestel op de markt gebracht?

Motorola heeft er een handje van weg om ‘budgetsmartphones’ toch in een verzorgd jasje te steken. En dat geldt ook nu weer. De rug is van glimmend kunststof dat best premium aanvoelt. Helaas staat de cover snel vol vette vingers. Het doorschijnende hoesje dat we meegeleverd kregen, vermijdt constante poetsbeurten. Dankzij de gebogen rug ligt de Motorola Moto g71 5G met zijn 179 g aangenaam en stevig in de hand. Het kader is van aluminium en dankzij een screen-to-body-verhouding van 83 procent, gaat er weinig schermruimte verloren.

Verzorgd uiterlijk en praktisch ontwerp

De selfiecamera zit in het display verwerkt, waardoor er helemaal geen notch is, buiten de lensopening zelf en dat ziet er bijzonder strak uit. Alle fysieke knoppen zitten aan de rechterzijde en de plaatsing ervan is prima. Bij andere toestellen staan de volumeknoppen en powerknop wel eens te hoog, maar hier zijn ze goed bereikbaar. Alleen moesten we wel een klein beetje rekken om de bovenste knop (die voor Google Assistant) te bereiken. De powerknop herken je op de tast aan de geribbelde textuur. Het camera-eiland steekt maar een kleine 2 millimeter uit, waardoor de smartphone zonder hoesje minimaal kan wiebelen als je hem op zijn rug legt.

De vingerafdrukscanner zit bij de Motorola Moto g71 5G niet aan de voorkant of onder een knop, maar naar goede Motorola-gewoonte onder het logo op de achterkant. Daardoor konden we onze telefoon op een heel natuurlijk aanvoelende manier ontgrendelen. Wie nog graag gebruikmaakt van een 3.5mm-hoofdtelefoonaansluiting, zal graag horen dat die hier nog aanwezig is, onderaan naast de usb-c-poort en de speaker. Bovenop heeft de g71 5G een secundaire microfoon. Dat kan handig zijn voor wie graag videobelt of gesprekken op speaker zet.

Display en camera’s

De Moto g71 heeft hetzelfde 6,4 inch grote amoledscherm als de g41. Kleuren zijn bijzonder levendig en de FHD+-resolutie zorgt voor een scherpe weergave die zeker boven de verwachtingen ligt, gezien het prijssegment. De beeldverversing is met 60Hz dan weer standaard, maar dat mogen we deze budgettelefoon zeker niet verwijten. Andere middenmoters als de Realme 8s 5G en Moto g51 hebben hogere refresh rates, maar missen dan weer het knappe amoleddisplay. De driedelige cameraset-up is wel een tikje sterker dan die van de Moto g41. De hoofdlens van de Moto g71 schiet beelden in een resolutie van 50MP. Daarvoor gebruikt Motorola de gekende pixel binning-techniek die ze zelf Quad Pixel noemen. Het diafragma bedraagt f/1.8.

De ultrabreedhoeklens (8MP) heeft een kijkhoek van 118 graden en voor macrobeelden bedraagt de resolutie 2MP. Bij die laatste bleek scherpstellen niet altijd even gemakkelijk te gaan, met gemengde resultaten als gevolg. De selfielens, tot slot, is met 16MP ook meer dan degelijk. Los van alle specificaties, kan de g71 op vlak van fotografie niet bewerkstelligen wat het met zijn display doet: zich onderscheiden van andere middenmoters. Beelden zijn zeker degelijk, maar niet altijd even scherp en een tikje overgesatureerd. Hoewel de camerasoftware handig en overzichtelijk is, duurt scherpstellen soms wel heel lang. Voor de doorsnee gebruiker hoeft dat echter geen groot minpunt te zijn. Voor video is 1080p de maximale resolutie. Dat is eigenlijk ook weer voldoende, al lijken ook hier de beelden een beetje kunstmatig.

Prestaties en batterijduur

Het kloppend hart van de Moto g71 is de SoC Qualcomm Snapdragon 695. Dat is een recente SoC die in oktober van 2021 op de markt kwam en met zijn 5G-ondersteuning alleszins wat toekomstbestendig is. De acht processoren hebben een kloksnelheid van 2,2GHz en de 6GB aan RAM is ook een opsteker, want navigeren door de menu’s en schakelen tussen apps gaat zonder haperingen. Het ontwerp van Motorola’s MyUX leunt nog altijd dicht aan bij stock Android en zorgt voor een gladde gebruikservaring. Dat doet het merk als de besten. De fabrikant verscheept de Moto g71 5G wel niet met Android 12, al kan je vanuit Android 11 wel upgraden. Een datum is daarvoor nog niet geprikt.

Motorola Moto g71: het verdict

Steeds meer smartphones uit het budgetsegment bieden 5G-ondersteuning aan. Naar onze mening onderscheidt de Moto g71 zich dan ook het meest met zijn prachtige amoleddisplay dat een diep contrast en mooie kleurenweergave produceert. Ook het knappe ontwerp van de behuizing en het praktische design gooien hoge ogen. Hoewel je van een middenmotor geen vlaggenschipprestaties mag verwachten, stelden de camera’s een beetje teleur. Maar ben je in de markt voor een betaalbare telefoon, dan zal je daar wellicht niet van wakker liggen. Desondanks is de Moto g71 een van de beste smartphones die je voor 300 euro kan kopen.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

Ga jij apps uit alternatieve appstores installeren?

  • Nee, App Store of Play Store is goed genoeg (57%, 109 Votes)
  • Alleen als ik een app écht nodig heb (29%, 56 Votes)
  • Ja, ik wil apps van andere bronnen installeren (14%, 27 Votes)

Aantal stemmen: 194

Laden ... Laden ...
De beste elektronica-acties van het moment

De beste elektronica-acties van het moment

Bekijken bij bol.com

Business