Reviews

OPPO A96 review: eenvoud troef

oppo a96
Image Credit: OPPO
Voordelen
Glanzende afwerking
Goede prestaties
Lange batterijduur
IPX4
Juiste prijs-kwaliteitverhouding
Nadelen
Camera-setup beperkt
Android 12 nog niet beschikbaar
Geen 5G
Aanbevolen prijs: €279
Totaalscore 7
De OPPO A96 is een betrouwbare en oerdegelijke budgetsmartphone. Het hoeft niet altijd meer te zijn.

Smartphonefabrikant OPPO heeft wel voor ieder wat wils. Wie het beste van het beste wil, zal zich kunnen vergapen aan de OPPO Find X5 Pro. Maar het overgrote deel van de consumenten heeft geen nood aan een complex en peperduur vlaggenschip en die boodschap heeft de fabrikant zeer goed begrepen. Er zijn maar weinig merken die zo’n uitgebreide budgetlijn kunnen voorleggen als OPPO. Aan de lopende band komen er nieuwe, betaalbare toestellen bij die van eenvoud een kunst proberen te maken. In deze review leggen we de laatste toevoeging aan OPPO’s budgetlijn op de proef, de A96. Deze smartphone kost je nog geen 300 euro, maar heeft hij voor die prijs wel wat te bieden?

Lees ook onze review van de OPPO Find X5 Pro

OPPO A96: Specificaties

  • Display: 6,59″ IPS LCD
  • Resolutie: 2412 x 1080 pixels (FHD+), 401ppi
  • Beeldverhouding: 20:9
  • Verversingssnelheid: 90Hz
  • Helderheid: 480 nits
  • Connectiviteit: 4G & wifi
  • CPU: Qualcomm Snapdragon 680 4G
  • GPU: Adreno 610
  • RAM: 8GB
  • Opslag: 128GB
  • Batterij: 5000mAh (niet verwijderbaar)
  • Camera’s: 50MP hoofdcamera + 2MP dieptecamera; 16MP frontcamera
  • Video: maximaal 1080p 30FPS
  • Laden: 33W SuperVOOC
  • Afmetingen: 164.4 x 75.7 x 8.4 mm
  • Gewicht: 191 g
  • ColorOS 11.1 gebaseerd op Android 11
  • Extra: IPX 4, Dual SIM; vingerafdruk en gezichtsherkenning

Gloeiend ontwerp

Van een budgetsmartphone hoef je geen sprankelend design met veel toeters en bellen te verwachten, maar de OPPO A96 ziet er ook niet saai uit. OPPO heeft met zijn kenmerkende Glow-design namelijk een leuk ontwerptrucje achter de hand dat ze graag toepassen bij hun budgetsmartphones. De rug van de telefoon lijkt het inkomende licht te weerkaatsen, waardoor er een subtiele glinstering ontstaat. Dit werkt zowel bij de blauwe als de zwarte afwerking waarin de smartphone verkrijgbaar is. Je merkt zo nauwelijks dat de rug uit plastic gemaakt is en het voegt een beschermende laag tegen vingerafdrukken en krassen toe. De OPPO A96 heeft ook een IPX4-rating. De smartphone kan dus wel tegen een stootje.

oppo a96 glow
Het kenmerkende Glow-design geeft de A96 een stijlvolle afwerking. Image Credit: OPPO

Display

Het display meet diagonaal 6,59 inch. met een scherm-bodyverhouding van 90 procent. Er gaat dus weinig tot geen schermruimte verloren en tegelijkertijd blijft het scherm vlot met één hand te bedienen. De beeldspecificaties liggen binnen wat je kan verwachten van een budgetsmartphone. OPPO heeft voor dit toestel gekozen voor een lcd-display. Dat was lang ook de norm bij budgetsmartphones om de prijs te drukken, maar we zien ook goedkopere toestellen toch vaker grijpen naar amoled-technologie. Amoled biedt doorgaans levendigere kleuren en hogere helderheid en werkt vooral ook energiezuiniger dan lcd. Het beeld op de OPPO A96 is zeker niet minderwaardiger dan wat we op andere toestellen gezien hebben, maar om video’s te bekijken of te gamen zijn er wellicht betere toestellen te vinden, zonder in de duurste prijsklassen te moeten gaan kijken.

Camera’s

Met enkel een hoofdcamera en een dieptelens oogt het camera-eiland vrij sober. Maar liever een paar camera’s die hun werk goed doen, dan extra onnodige lenzen. En ook hier presteert de OPPO A96 degelijk. De beelden die je met de hoofdcamera (50MP) maakt zijn scherp, al komen ze wel een beetje dof over en dat kan ook gezegd worden over de frontcamera. Bij OPPO’s vlaggenschepen hebben we al meermaals gemerkt dat de nachtfuncties zeer sterk zijn en daar waren we bij de A96 ook aangenaam door verrast. Het ontbreken van een groothoek- en telelens zal je snel opmerken wanneer je wil gaan in- en uitzoomen op objecten.

Ten slotte heb je dus nog een dieptecamera die enkel dient voor het maken van bokeh-effecten. Ook hier geldt dat de foto’s zeker niet slecht zijn, al hadden we deze camera dan liever kunnen vervangen door bijvoorbeeld een groothoeklens. De OPPO A96 leent zich prima tot het nemen van snelle kiekjes, maar de mogelijkheden voor fotografie zijn eerder beperkt.

Processor en batterij

OPPO heeft voor de A96 zijn oog laten vallen op de Qualcomm Snapdragon 680. Zolang je het bij eenvoudige taken houdt, klaart deze processor elke klus. De smartphone start snel op, scrollen door je applicaties gaat vlot en ook YouTube-video’s vormen geen probleem. Met 8GB zit je ook op vlak van RAM rijkelijk gestoffeerd, zodat je vlot van de ene naar de andere applicatie kan schakelen. De OPPO A96 bewijst dat hedendaagse budgetsmartphones gewoon goed werken zolang je ze gebruikt waarvoor ze dienen. Een doorsnee gebruiker komt met 128GB interne opslag zeker toe, en dat is nog uit te breiden met een SD-kaartje, tot 1TB. De processor biedt helaas geen 5G-ondersteuning, dus deze aankomende trein zal de OPPO A96 aan zich voorbij moeten laten gaan.

De OPPO A96 heeft ook een flinke batterij van 5.000mAh. Als je zuinig omspringt met je smartphone zal je het makkelijk twee dagen of zelfs meer kunnen uithouden met een volle batterij. Opladen doe je aan een capaciteit van 33W. We weten van OPPO-smartphones dat ze veel sneller kunnen laden, maar OPPO houdt zijn hogere oplaadsnelheden voor zijn vlaggenschepen. Een fabrikant als Xiaomi is wat dat betreft consistenter over zijn hele portfolio. Om de OPPO A96 van 0 naar 100 procent op te laden zal die toch minstens een uur aan de lader moeten hangen. Heb je niet zoveel tijd, dan heb je na een half uur normaal gezien wel voldoende sap om een dag van ’s ochtends tot ’s avonds te overbruggen.

Nog geen Android 12

Hoewel de smartphone in april gelanceerd werd, draait deze uit de doos nog op ColorOS 11.1, dat gebaseerd is op Android 11. Omdat de smartphone nog maar recent verscheen, verwachten we dat een upgrade naar Android 12 nog wel zal komen, al kunnen we niet zeggen wanneer dat zal gebeuren. OPPO ondersteunt budgetsmartphones ongeveer een tweetal jaar, dus een latere update naar Android 13 moet je zeker niet meer verwachten.

Eindoordeel

Voor de OPPO A96 geldt: what you see, is what you get. Het is geen smartphone met hoogtechnologische toestandjes, maar wel een degelijk basispakket dat doet wat het belooft. Is dat voor jou al meer dan voldoende, dan kunnen we je verzekeren dat je met de OPPO A96 geen slechte koop zal doen.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

Ga jij apps uit alternatieve appstores installeren?

  • Nee, App Store of Play Store is goed genoeg (57%, 109 Votes)
  • Alleen als ik een app écht nodig heb (29%, 56 Votes)
  • Ja, ik wil apps van andere bronnen installeren (14%, 27 Votes)

Aantal stemmen: 194

Laden ... Laden ...
69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business