Reviews

Samsung Neo QLED QN90B 4K review: betaalbare topprestaties

Samsung Neo QLED QN90B 4K review
Voordelen
Knappe helderheid, mooi contrast en leuk dieptegevoel
Beeldverversingsgraad van 144Hz
Deelt heel wat tech met het vlaggenschip
Betaalbaar toptoestel
Nadelen
Dolby Vision HDR niet ondersteund
Spelmodus brengt weinig meerwaarde
Aanbevolen prijs: €1.800
Waar te koop?

SAMSUNG NEO QLED 4K 50 INCH QE50QN93AATXXN

Totaalscore 9
De Neo QLED AN90B van Samsung richt zich met zijn 50 inch, slimme beeldtechologie en 144Hz op gamers. Pleziert hij ook de doorsnee tv-kijker?

Samsung heeft onlangs zijn nieuwe QLED-serie op de markt gebracht. De Neo QLED AN90B positioneert zich tussen het absolute vlaggenschip (de QN95B) en de QN85B-reeks. Ons testmodel onderscheidt zich op papier vooral met zijn hoge verversingsgraad van 144Hz. Maar hoe zit het in de praktijk?

Design en gebruiksgemak

Hoewel deze tv niet het Infinity Screen heeft van de hogere QN95-modellen, is de schermrand maar enkele millimeters dik, wat maakt dat die zowaar lijkt te verdwijnen bij het tv-kijken of gamen. ‘NeoSlim’ noemt Samsung het minimalistische design. Ook de voet is lekker eenvoudig, maar bestaat wel uit solide metaal. We verkiezen dit ontwerp boven de grote, gevorkte en glimmende poten die Samsung vroeger gebruikte. De nieuwe voet heeft minder plaats nodig in de diepte en zat in ons geval veel minder in de weg van onze soundbar. Het paneeltje aan de zijkant bevat alle video- audio- en data-aansluitingen, zodat de rug vrij blijft. Alle vier de HDMI-poorten ondersteunen trouwens 4K en 144Hz.

Ook deze tv draait op Samsungs Tizen-besturingssysteem. Dat krijgt vaak de kritiek dat het tjokvol items geduwd wordt en een kat er zijn jongen niet meer in zou terugvinden. Bij de qled-reeks valt dat echt wel goed mee. Snelkoppelingen voor apps die je niet wil gebruiken, kan je gewoon verwijderen en de grote tegels laten zien wat je als laatst geopend hebt. De handige, compacte afstandsbediening heeft ook sneltoetsen voor Netflix, Disney+ en Prime Video. Er zijn trouwens geen batterijen meer nodig, dankzij een zonnepaneeltje. Je kan de remote ook gewoon opladen via usb-c, maar in onze drie weken durende test was dat nooit aan de orde.

Prestaties en kijkervaring

Centraal bij dit toestel staat de qled-technologie, een alternatief op oled dat bijna uitsluitend in Samsung-tv’s terug te vinden is. In een notendop: een extra displayplaag (met een metalen quantumdotfilter) verhoogt de capaciteit voor kleuren en contrast. Dat betekent dat HDR en 4K in theorie nog sterker uit de verf kunnen komen dan bij andere beeldschermtypes. De Neo QLED QN90B mist de krachtige Neural Quantum Processor 4K van het vlaggenschip (Neo QLED 4K 55QN95B), en moet het stellen met de iets minder sterke Neo Quantum Processor 4K.

Toch beschikt deze tv ook over de Real Depth Enhancer-software, die voor een 3D-achtig gevoel moet zorgen. Personages en andere objecten lijken effectief meer diepte te krijgen en daar moesten onze ogen even aan wennen. Na enkele weken kijken waren we het wel helemaal gewoon en het slaagt wel degelijk in zijn opzet om de betrokkenheid een klein beetje te vergroten. We voelden ons met andere woorden meer ‘temidden van de scène’ bij onze favoriete series, als dat steekhoudt. De lokale dimming van de mini-leds versterkt dat effect, zeker als je weet dat de maximale helderheid een straffe 2.000 nits bedraagt.

De Neo Quantum Proccesor 4K ondersteunt HDR10, HLG en HDR10+ voor een hoog dynamisch bereik en dat merk je. We hadden overigens ook weinig last van schitteringen in het beeldscherm en dat hebben we wellicht te danken aan Samsungs Anti-Glare-technologie. Ook de kijkhoek is best breed en je hoeft dus niet recht voor de tv te zitten. De mensen naast je op de sofa krijgt dezelfde kijkervaring voorgeschoteld. De twee ingebouwde speakers van de QN90B doen aardig hun best. Dat ze vlak klinken, kunnen we ze gewoon niet verwijten. Het is zelfs best sterk dat er ook op een luider volume weinig tot geen vervorming te horen is en details helder doorkomen. Natuurlijk kiest een beetje liefhebber voor minstens een soundbar of koptelefoon.

Game mode

De Spelmodus activeren gaat vanuit het snelmenu. Maar hem weer uitzetten, bleek een heel karwei, want ook in het menu met alle instellingen is Beeldmodus plots grijs weergegeven. Daar word je opnieuw doorverwezen naar het menu Verbinding. Niet echt logisch, vinden we. Hoewel Samsung het contrast en kleurbereik wil optimaliseren voor games, konden we hem niet snel genoeg uitzetten. Alles ziet er namelijk wel heel flashy en onnatuurlijk uit. De spelmodus laat je wel toe om meer in detail de invoervertraging aan te passen en andere beeldinstellingen te controleren, al ontging het nut ervan ons een beetje. Waar gamers dan wel weer tevreden mee mogen zijn, is de Auto Low Latency Mode (ALLM), HDMI eARC en ondersteuning voor Freesync Premium Pro.

Neo QLED QN90B 4K: eindoordeel

Met zijn 1.800 euro (voor het 50-inch-model) is de Samsung Neo QLED QN90B 4K ook qua prijs al een stevige middenmoter te noemen. Toch heeft hij dezelfde technologie aan boord als het vlaggenschip in de reeks, dat in zijn kleinste beschikbare formaat (55 inch) 900 euro meer kost. De kleuren zijn erg levendig en het qled-paneel zorgt voor een realistische weergave, dankzij een mooi dieptegevoel, knap contrast en straffe helderheid.

samsungslidertv

Gerelateerde artikelen

Volg ons

Bespaar tot 83% op Surfshark One

Bespaar tot 83% op Surfshark One

Bekijk prijzen