Reviews

Synology C2 review: de ideale digitale kluis

synology c2
Voordelen
Uitgebreid aanbod aan apps
Overzichtelijke interface
Automatische back-ups
Meerlagige beveiliging
Dataopslag in Europa
Nadelen
Kwaliteit heeft zijn prijskaartje
Ondersteuning voor Mac nog beperkt
Aanbevolen prijs: €42-302 jaarlijks (Backup), €0-6 jaarlijks (Password), €120,99-604,99 jaarlijks (Transfer)
Waar te koop?
Totaalscore 9
Met Synology C2 biedt de securityspecialist gebruiksvriendelijke cloudsoftware waarmee je je kostbare gegevens veilig in een digitale kluis stopt.

Synology is in de eerste plaats gekend om zijn uitstekende NAS-systemen en harde schijven. Traditioneel richt het merk zich dus op de fysieke opslag van gegevens, maar tegenwoordig heeft Synology ook een sterk ecosysteem in de cloud uitgebouwd. ‘Een cloud voor alles’ luidt de slagzin, om diverse gebruikers op uiteenlopende manieren van kwaliteitsvolle back-up- en lokale servers te voorzien. Naast het bewaren van bestanden, kan je met Synology C2 ook je wachtwoorden veilig onder één account onderbrengen. Zo hoef je niet langer verschillende software door elkaar te gebruiken. Synology C2 combineert verschillende programma’s die samen aan al je noden tegemoet komen. Wij namen de proef op de som met Synology C2 Backup, C2 Password en C2 Transfer.

Aan de slag

Je aanmelden voor de cloudsoftware doe je via Synology C2 Backup, waar je de verschillende diensten kan bekijken. Uiteraard ben je niet verplicht je meteen op alle diensten te abonneren. Je krijgt de handige optie om je eigen pakket samen te stellen. Via je account kan je je op elk mogelijk moment uit- of inschrijven op andere diensten. Belangrijk om te weten is dat je bij het aanmaken van een account een code krijgt. Met die sleutel kan je je gegevens decrypteren. Het is dus van groot belang om die goed te bewaren. We nemen eerst een kijkje bij Synology C2 Backup.

Synology C2 Backup

Je kan nooit voldoende back-ups maken van je gegevens, want zo minimaliseer je het risico op gegevensverlies. Het is altijd een goed idee om naast een fysieke back-up er ook eentje in de cloud te hebben. Elke schijf loopt natuurlijk risico om ooit stuk te gaan. Synology C2 biedt een mooie oplossing met Backup. Het dashboard is verdeeld in twee menu’s: On-premise en Cloud. In het menu On-premise kan je in principe een onbeperkt aantal computers koppelen, al dien je op elk apparaat wel het besturingsprogramma te installeren. Dat is beschikbaar voor alle Windows-systemen vanaf Windows 7. Sinds kort is er ook een programma voor Mac, maar dat zit nog in de previewfase.

Via het programma kan je werkelijk je volledige Windows-systeem laten kopiëren, van bestanden die bewaard staan op de pc tot je systeemconfiguraties. Het is zelfs mogelijk om een externe harde schijf te kopiëren naar de cloud. Via de instellingen stel je zelf een back-upschema in. Je kan je systeem dagelijks laten kopiëren of bij bepaalde events, zoals het opstarten van je computer. Ook stel je in hoe lang back-upbestanden bewaard worden (met een minimum van 7 dagen) of tot hoeveel versies terug in de tijd. De menu’s zijn overzichtelijk en eenvoudig te doorlopen.

Het menu Cloud werkt op min of meer dezelfde manier, maar dan om een duplicaat te maken van je bestanden in OneDrive. Je kan zowel professionele als persoonlijke Microsoft-accounts koppelen. Op termijn mag Synology zeker nog ondersteuning toevoegen voor andere populaire clouddiensten als Google Drive en Dropbox. Back-ups van OneDrive gebeuren sowieso op dagelijkse basis en worden eeuwig bewaard, tenzij je er een limiet opzet. Back-ups worden bovendien nooit verwijderd zonder jouw toestemming. Om je gegevens te herstellen, dien je de encryptiesleutel in te geven. Synology C2 Backup heeft drie verschillende formules: het basisplan met 500 GB kost 34,99 euro per jaar, voor 2 TB betaal je 99,99 euro per jaar en voor 5 TB 249,99 euro per jaar. Het basisplan is in vergelijking met concurrerende diensten goed geprijsd en zal voor particuliere gebruikers volstaan.

Synology C2 Password

De passwoordmanager in het Synology-aanbod presenteert zich zoals een standaard wachtwoordmanager, met de herkenbare functies. Maak je de overstap vanuit andere programma’s, dan kan je voor het opzeggen van je account al je wachtwoorden exporteren als CVS-bestand en inladen in C2 Password. Dat bespaart je heel wat manueel werk. Verder doet het programma wat je ervan verwacht. Wachtwoorden zijn overzichtelijk gesorteerd in categorieën. Wachtwoorden worden automatisch ingevuld en C2 Password maakt ook wachtwoorden voor je aan bij nieuwe accounts.

De interface van 1Pass of LastPass is aantrekkelijker, waardoor C2 Password niet snel de eerste keus is voor een losstaande wachtwoordmanager. Maar het programma is wel een zeer goede aanvulling op C2 Backup en vergis je niet, het is een volwaardige wachtwoordmanager. Synology C2 Password heeft een gratis plan en een betalend plan. Het verschil tussen beide versies is dat betalende gebruikers hun account met 5 anderen kunnen delen; de gratis versie bevat verder alle basisfuncties. Het programma is ook beschikbaar voor Android en iOS en kan als browserextensie geïnstalleerd worden.

Synology C2 Transfer

Deze dienst gebruik je voor het veilig verzenden van bestanden is een alternatief voor WeTransfer. Je uploadt simpelweg een bestand naar je server en vult het mailadres van de ontvanger. De maximale bestandsgrootte is 20 GB per upload en je kan tot 20 mailadressen per keer opgeven. C2 Transfer maakt vervolgens een link aan die je kan kopiëren of via mail verzenden. In de link staat dan aangegeven hoe lang de bestanden beschikbaar zijn, wat maximaal 90 dagen kan zijn.

Bij File Requests bewandel je de omgekeerde weg en zal je iemand vragen om een bestand te uploaden naar je C2-server. Die persoon moet dan vervolgens een code aanvragen om toegang te krijgen tot jouw server. Dat verloopt allemaal in een zeer gecontroleerde omgeving en je kan via het controlepaneel het uploadverzoek opvolgen. C2 Transfer heeft geen gratis versie en de basisformule kost je al wel een 99,99 euro per jaar.

Beveiliging & GDPR

In Synology C2 zal je zeer gevoelige data bewaren. De beveiliging is dan ook een absolute topprioriteit. Synology heeft er echt op gehamerd dat aspect in orde is en dat merk je. Je bestanden zitten achter een meerlagige beveiligingsmuur. De eerste laag bestaat uit je gebruikersnaam en wachtwoord. Omdat een account nu eenmaal gekraakt kan worden, kan je tweestapsverificatie instellen met je mobiele nummer of de Synology Secure SignIn-app. Als dat nog niet volstaat om dieven buiten te houden, zijn bestanden beveiligd met 256-bit AES-encryptie die je enkel met je unieke code kan omzeilen. Hadden we al verteld dat je deze code absoluut niet mag kwijtspelen? Het is soms vervelend dat je de code ook telkens moet ingeven om tussen de verschillende apps te wisselen, maar het is dan wel weer fijn dat Synology niets aan het toeval wil overlaten.

In het kader van veiligheid is het interessant om ook eens te kijken hoe Synology zelf met onze data omgaat. De GDPR-richtlijnen schrijven voor dat de gegevens van Europese gebruikers op Europees grondgebied bewaard moeten worden. Je krijgt als gebruiker zelf de keuze om een datacenter te selecteren. Voor zijn Europese gebruikers heeft Synology een datacenter in Frankfurt staan. 

Conclusie

Synology C2 is een zeer uitgebreide totaaloplossing voor cloudopslag. In totaal bevat het ecosysteem maar liefst acht verschillende componenten, waarvan zes cloud-native applicaties en twee hybride-oplossingen. Elk van die toepassingen presteert op zichzelf uitstekend, maar de kracht van dit ecosysteem zit hem juist in het combineren van verschillende elementen tot een geheel. Met Synology C2 heb je genoeg aan één cloud voor alles.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business