Reviews

Master & Dynamic MW08 review: draadloos geluid gehuld in luxe

Master & Dynamics MW08 blauw
© Master & Dynamics
Voordelen
Geluid blijft indrukwekkend
Ogenschijnlijk mooi
Solide bouwkwaliteit
Nadelen
ANC valt tegen
App mist handige functies
Oortjes zijn (te) zwaar
Aanbevolen prijs: €299
Waar te koop?
Totaalscore 7
Wat kan je verwachten van draadloze oortjes in een behuizing die niet misstaat op zelfs de meest luxueuze locaties? Wij zochten dit voor je uit met de MW08 van Master & Dynamic.

De kans is groot dat je nog nooit eerder van Master & Dynamic gehoord hebt, of alvast niet voor volledig draadloze oortjes. Erg populair waren voorgaande modellen van M&D, zoals de MW07 en MW07 Plus, ook niet. Dat de oortjes niet bijster populair bleken, had niet enkel te maken met het prijskaartje. Het bleken ook gewoon niet zulke goede draadloze oortjes. De batterijduur viel vaak tegen en ook de geluidsbeleving paste niet bij de prijs van de oortjes.

Het leek er ineens op alsof M&D de productie van zijn oortjes aan een andere partij had overgelaten, terwijl de draadloze oortjes wel degelijk intern werden ontwikkeld. De vraag is nu of het audiomerk zich heeft herpakt met de MW08, of dat je nog altijd beter naar andere oortjes kijkt op dit prijspunt. Met een prijskaartje van 299 euro is er alvast genoeg te kiezen. Voor hetzelfde geld koop je immers ook de Bose QuietComfort Earbuds II, Apple AirPods Pro of Sony WF-1000XM5.

Specificaties

Nu wil je natuurlijk eerst weten waar we het precies over gaan hebben. Hieronder zijn de belangrijkste details van de Master & Dynamic MW08 opgelijst.

  • Interne speakers: 11mm
  • Waterdichtheid: IPX5
  • Batterijduur: 10 uur (ANC), 12 uur (zonder ANC)
  • Connectiviteit: Bluetooth 5.2
  • Codecs: AAC, SBC & AptX
  • Gewicht: 9 gram per earbud

Verpakt in een tuxedo

Draadloze oortjes hebben de voorbije jaren flinke stappen gezet. Ze klinken niet alleen veel beter, maar zien er anno 2023 ook gewoon veel beter uit. Master & Dynamic doet daar nog een schepje bovenop en overtreft eigenlijk iedere fabrikant die draadloze oortjes uitbrengt. De buitenkant van de oortjes bevat de kenmerkende D-vormgeving die M&D op voorgaande draadloze oortjes doorvoerde, nu enkel met luxueuzere materialen. Zo is het frame vervaardigd uit aluminium en is het aanraakvlak gemaakt van glanzende keramiek.

MW08 wit
© MD

Het zijn materialen die je eigenlijk nooit tegenkomt op dit prijsniveau. Het geheel voelt ontzettend solide en oogt als een luxeobject van zodra je ze in je oren steekt. Het is alsof Master & Dynamic de oortjes ontwierp voor een nette en zakelijke dresscode. Je kan ze dan ook gerust dragen op de meest luxueuze locaties, zonder uit de toon te vallen. Draag je vaak dezelfde kleuren? Dan kan je de oortjes gemakkelijk op je outfit afstemmen. Kies naast zwart uit blauw, bruin, wit of goud (elk met een passende case om ze in te bewaren). Nog voor we de oortjes begonnen te dragen, werd het ons wel duidelijk dat er veel geld is gestoken in het ontwerp.

Kost voor het draagcomfort

Die luxematerialen komen wel met een kost, zowel qua prijs als voor het draagcomfort. Je moet van goeden huize komen wil je de oortjes lang kunnen dragen. Het gewicht is met 9 gram dusdanig hoog dat de MW08’s bij ons na twee tot drie uur simpelweg niet meer comfortabel zaten. Prima voor op reis dus, maar als je ze graag op kantoor gebruikt of op andere momenten langer wil dragen, dan wil je dat eerst overdenken.

App nog niet gaar

Apps mogen niet ontbreken bij volledig draadloze oortjes. Master & Dynamic is zich daar gelukkig van bewust. Nu dat bewustzijn is ingedaald, mogen ze nog werken aan de invulling van de applicatie. Nu kan je immers enkel de ANC-modi van de oortjes bedienen en softwareupdates toepassen. Hoewel dat zeker belangrijke functies zijn, verwachten we voor de vraagprijs van 299 euro toch wel minimaal een EQ en enkele slimme – mogelijk op locatie gebaseerde – functies waarmee je bijvoorbeeld automatisch de ANC-modus kan laten aanpassen.

Master & Dynamics app
© TechPulse

Die krijg je ook bij de WF-1000XM5’s van Sony of QuietComfort Earbuds II van Bose. Niet iedereen zal ze gebruiken en of jij dat belangrijk vindt, is dan ook geheel aan jezelf. Weet wel dat je rond dit prijspunt dus veel oortjes hebt met geavanceerdere apps. Bij het inzoomen op de ANC-functionaliteit zien we dat M&D ook op dat punt zijn concurrentie moet voorlaten. Omgevingsgeluid wordt wel gefilterd, maar het is veel minder effectief dan op de Bose, Sony of zelfs Galaxy Buds 2 Pro van Samsung. Zelfs veel frequente, ‘lage’ tonen (bijvoorbeeld de motor van een bus of trein) blijven waarneembaar. Voor stemmen geldt dat de ANC vrijwel niets doet. Noem het gerust onacceptabel, tenzij je ANC eigenlijk altijd uit laat staan.

Passende audio-ervaring

Nu komen we dan eindelijk toe aan de audiobeleving die de MW08’s bieden. Daar kunnen we vrij kort over zijn, die is, met enkele uitzonderingen, zeer goed te noemen. Stemmen, bassen en instrumenten zijn gedetailleerd en warm. Wel wordt soms de nadruk op de bas gelegd en kan dit stemmen en instrumenten licht maskeren. Niet genoeg om er direct last van te hebben, maar we hebben dit wel beter gezien, zoals op de QuietComfort Earbuds II van Bose.

MW08 binnenzijde
© MD

Luister je naar een nummer dat daar geen last van heeft, dan verschijnt er snel een grijns op je gezicht. Afhankelijk van via welk type oortjes je nu gebruikt, neem je meteen een pak meer details waar, zeker bij instrumenten als gitaren en piano’s. Voor series met veel bas zijn de oortjes ook een uitkomst, zonder overweldigend te klinken. Stemmen blijven dus zeker goed te verstaan, terwijl achtergrondgeluiden zonder problemen langsheen de bas en stemgeluiden je oren bereiken. In onze tests hebben we geen vervorming van het geluid gehoord, tot aan 95 procent van het volume. Op dat punt raak je vanzelf doof, dus we zouden dat alvast niet als een minpunt noteren. Het audiopakket van de MW08’s doet zeker en vast de naam van het merk eer aan.

Uitgelicht artikel Shokz OpenFit header Shokz OpenFit review: beste open-ear hoofdtelefoon?

Luxe verhult gebreken

299 euro. Dat moet je neertellen om de MW08 bij Master & Dynamic te bestellen. Dat kan te veel zijn als luxe niet in je prioriteitenlijstje staat. Het geluid van de oortjes is subliem, het ontwerp doet denken aan een luxeobject (en zo voelen ze ook) en de batterijduur is met 6 uur en 50 minuten voldoende voor dit segment.

Tegelijk begaat het merk een aantal missers die we niet door de vingers kunnen zien, zoals de app die (te) veel functies mist, ruisonderdrukking die ver onder de maat valt en draagcomfort dat door het gewicht niet optimaal is. We zijn erg gecharmeerd door het ontwerp en de bouwkwaliteit van de oortjes, maar dat is nog geen rechtvaardiging voor een exorbitant hoog prijskaartje.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business