Shokz OpenFit review: beste open-ear hoofdtelefoon?

Shokz OpenFit header
© Shokz
Voordelen
Krachtige bas
Goede batterijduur
Voelt stevig aan
Nadelen
Geluid is soms 'muddy'
App is beperkt
Aanbevolen prijs: €199
Waar te koop?

Shokz OpenFit - Open-Ear - Sporthoofdtelefoon - Zwart

Last Amazon price update was: 30 april 2024 10:36 10:36
Totaalscore 7
Shokz’ OpenFit open-earhoofdtelefoon maakt een uitstapje naar air-conductingtechnologie. De hoofdtelefoon mist de verfijning van zijn bone-conducting voorgangers.

Shokz positioneerde zich de laatste jaren als dé fabrikant van open-earhoofdtelefoons. Daarvoor kon het vertrouwen op zijn inmiddels verfijnde bone-conductingtechnologie. Die techniek vind je terug op de OpenRun Pro’s van het merk. Met de OpenFit’s – de eerste volledig draadloze oortjes van Shokz – stapt het daar echter van af, voor wat Shokz ‘air-conducting’ noemt.

Meer dan het afvuren van geluidsgolven richting je gehoorgang is het niet. Volgens Shokz voldoen de oortjes met name aan de vraag naar meer comfortabele open-earhoofdtelefoons. Dat is ook een van de meest gehoorde klachten bij voorgaande open-earmodellen van Shokz. De druk die voor de bone-conducting op je schedel wordt uitgeoefend, is na verloop van tijd simpelweg oncomfortabel. Met de OpenFit heb je daar geen last van: ze klemmen namelijk op geen enkele manier – ze rusten enkel met een boogje rond je gehoorgang.

Powerbeats Pro-kopie

Het ontwerp van de Shokz OpenFit deed ons direct denken aan de Powerbeats Pro van Apple. Net als die oortjes komen de OpenFits met een haak rond je oren. In tegenstelling tot de Powerbeats Pro – zogeheten in-earoortjes – zijn de Shokz dus open-ear. Dat zorgt er wel voor dat al het gewicht en de stabiliteit van de oortjes afhangt van die haken.

OpenFit beige
© Shokz

Met onze grote oren – en zonder lang haar – bleek dat niet meteen echt een probleem. Ze bleven te allen tijde goed zitten, ook als we even een stukje moesten rennen. Collega-redacteur Arthur was echter niet bepaald overtuigd van het haaksysteem. Door zijn langere haar leek het vrijwel onmogelijk om de oortjes deftig te dragen. We kunnen ons bovendien goed voorstellen dat de oortjes niet bepaald geschikt zijn voor degenen met kleinere oren; het gewicht dat achter je oorlel steekt is vrij fors, voor hen mogelijk zelfs té fors.

Voor de doorsnee gebruiker is de draagervaring heel goed. Na enkele uren hadden we eigenlijk niet meer door dat we de earbuds over onze oren droegen. Ze zijn dan ook relatief licht: elk oortje weegt slechts 8,3 gram. Ja, dat is zwaarder dan menig in-earhoofdtelefoon, maar het gewicht verspreidt zich ditmaal over je oren en dat maakt een wezenlijk verschil. Het zachte rubber van de oortjes zorgt er bovendien voor dat ze op hun plek blijven terwijl je begint te lopen, zonder tegen je huid te beginnen schuren.

Stevige behuizing

We vragen ons wel af hoe dat materiaal veroudert. Bepaalde soorten rubber worden heel vettig na verloop van tijd als ze steeds in aanraking komen met (huid)olie. De tijd zal dit moeten uitwijzen. De overige delen zijn steeds opgetrokken uit hard plastic. Het geheel voelt gewoon degelijk aan, met materialen die we gewoon zijn op dit prijspunt.

OpenFit zwart
© Shokz

Ook het ontwerp past goed bij zijn prijspunt. Uiteraard valt over smaak niet te twisten, maar Shokz heeft de OpenFit wel écht een eigen smoel weten te geven. Niemand zal ze zomaar verwarren met andere oortjes. Dat is zowel een mooi compliment als een eigenaardigheid van de oortjes. Hoezeer we Shokz willen prijzen voor het ontwerp, vallen ze in ons optiek soms net iets té veel op. Ook lijkt het steeds alsof je de oortjes verkeerd draagt omdat ze naar voren uitsteken.

Bediening is beperkt

Bij het eerste gebruik van de oortjes hadden we niet eens door dat ze aanraakbediening ondersteunen. Dat is dus wel het geval. Wat je kan bedienen is echter vrij beperkt; veel opties hebben de oortjes immers niet. Standaard kan je enkel je muziek pauzeren door tweemaal te tikken en nummers skippen door de oortjes drie seconden ingedrukt te houden.

Via de OpenFit-app voor Android en iOS kan je de aanraakacties wel aanpassen. Zo kan je het skippen van tracks wisselen naar tweemaal tikken, terwijl je met de andere actie het volume of je spraakassistent aanstuurt. Per oortje heb je steeds toegang tot twee acties. Naast de beperkte selectie voor acties is dat gewoon jammer. Andere oortjes in deze prijsklasse bieden simpelweg (veel) meer bedieningsopties aan, en vooral ook meer soorten aanrakingen per oortje.

Shokz OpenFit app
© TechPulse

Wat ons ook stoorde was dat de bediening niet altijd werd geregistreerd. Soms werkte de bediening helemaal niet op het linker- of rechteroortje. Zulke problemen kan Shokz wellicht oplossen via software-updates. Daar kan je echter niet meteen van op aan. De eerste firmware-update die wij ontvingen, versie V_10, loste het probleem alvast niet op.

Open-ear geluidsbeleving

We zijn reeds gewend aan andere open-earproducten van Shokz. Zoals in de inleiding aangegeven, is de OpenFit echter van een heel ander kaliber. Niet alleen omdat het geluid anders tot je komt – niet via je botten, maar gewoon via je gehoorgang – maar ook vooral vanwege zijn geluidsweergave. Die weergave zet de bas centraal. Als doorgewinterd house-, pop- en hip-hop-luisteraar konden we dat op het eerste gezicht wel waarderen. In sommige nummers is het echter wel gewoon te veel, en maskeert de bas andere details.

Ook merken we op dat sommige hoge noten simpelweg ‘muddy’ aanvoelen. Muziek mist soms net wat sprankeling die we wel opmerken bij in-earhoofdtelefoons in deze prijsklasse. Tegelijk moeten we zeggen dat Shokz een opmerkelijk goede eerste aanzet doet voor een nieuw segment. Muziek mag soms iets sprankelender klinken en de bas is soms overweldigend. Nochtans betekent dit niet dat ze verkeerd of slecht klinken. Voor alledaagse luistersessies, of bij het sporten, klinken ze meer dan prima.

‘Ik hoor… niets?’

Juist de omgeving waar je je bevindt of de activiteit die je uitvoert heeft mogelijk meer impact op het geluid dan Shokz zelf kan hebben. Op dat vlak staat de OpenFit ook met een 0-1-achterstand op zijn voornaamste concurrenten, zoals de OpenRun Pro. We merkten immers op dat we niets meer van de muziek konden horen als er veel omgevingsgeluid is. Ook als er veel wind staat (of je aan het fietsen bent) kan je de oortjes gerust op stil zetten, daar je bijna niets van de muziek hoort.

Shokz OpenFit activiteiten
© Shokz

Met de bone-conductingoortjes konden we altijd nog wel iets horen. Dat is een probleem waar Shokz niets aan kan veranderen. Wel is het goed je er bewust van te zijn vooraleer je deze oortjes koopt. Het grootste voordeel van de techniek is uiteraard wel dat je je omgeving te allen tijde kan horen. Rijdt er een auto in je omgeving, of fietst er iemand langs: je krijgt het allemaal mee. Op veel oortjes heb je daar tegenwoordig wel een ambient sound-modus voor. Dat werkt echter nooit zo effectief als oortjes waar je geluid uit je omgeving direct in je oren krijgt, zonder de tussenkomst van een computer.

Uitgelicht artikel Samsung Galaxy Buds2 Pro Samsung Galaxy Buds 2 Pro review

Anderen horen (te) veel

Air-conductinggeluid is ideaal als je je buiten begeeft. Eenmaal je binnenshuis, op kantoor of elders met veel mensen om je heen de oortjes opzet, zie je mensen echter de wenkbrauwen fronsen. Het zijn namelijk niet bepaald ‘stille’ oortjes. Oftewel: andere mensen kunnen gerust meeluisteren als jij muziek luistert.

Tenzij je je eigen afgesloten werkplek hebt – of iedereen om je heen hoofdtelefoons draagt – raden we de OpenFit alvast af voor op kantoor. Ook in de trein zijn het niet bepaald ideale oortjes, tenzij je graag luistert naar ergernissen van medereizigers. Thuis kon de open-fit ons wel bekoren. Ja, anderen kunnen meeluisteren, maar dat bleek nooit echt een probleem. Tegelijk konden we zo wel de deurbel horen vanuit de werkkamer. Met over-earhoofdtelefoons was dat nooit gelukt.

Eindoordeel

Shokz wist ons weer te verrassen met een nieuwe klasse open-earhoofdtelefoon. Wel merken we op dat de oortjes niet direct de juiste snaar hebben geraakt. Ze klinken goed (genoeg), de accu gaat voldoende lang mee en ze voelen stevig aan. Tegelijk lekt er behoorlijk wat geluid weg, zijn we er zeker van dat ze niet bij iedereen goed zitten en is de aanraakbediening nog niet wat die moet zijn.

Wij zouden persoonlijk de OpenRun Pro’s verkiezen boven de OpenFit-oortjes. Die genieten van het voordeel van bone-conducting, zitten vaker goed en lekken toch minder geluid naar je omgeving. De OpenRun-serie is bovendien iets verder ontwikkeld.

Misschien dat het Shokz lukt ons bij de volgende generatie OpenFit te verrassen. Laat ze dan gerust iets langer in ontwikkeling, net als de OpenRun Pro.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business