Reviews

Nacon Revolution 5 Pro review: “geschikt” voor PS5

Revolution 5 Pro
© Nacon
Voordelen
Ligt goed in de hand
Vaakst gebruikte knoppen zijn responsief
Lange batterijduur
Nadelen
Inconsistente D-pad
Geen vibraties op PS5
Aanbevolen prijs: €229,99
Waar te koop?
Totaalscore 6
Met de Pro Revolution 5 brengt Nacon een officiële PlayStation-controller uit die net wat anders biedt dan Sony’s materiaal. De anologe sticks staan namelijk gepositioneerd zoals op een Xbox-controller.

De nieuwste controller van Nacon wordt uitgebracht als officieel PlayStation-product, waarmee het bedrijf duidelijk maakt dat de controllers vooral voor je PlayStation 4 of 5 moeten gelden. Dat is nodig: op het eerste gezicht gaat het namelijk om een Xbox-controller waarop de legende werd aangepast. Een aantal uren gamen met de Revolution 5 Pro wijst uit dat die vergelijking maar deels opgaat: er is veel dat de controller van Nacon beter doet dan die van Sony en Microsoft. Wij testten de controller vooral op de pc, aangezien hij ook daar een modus voor heeft. 

Knoppen 

Om meteen met de deur in huis te vallen: de Nacon Revolution 5 Pro ligt beter in de hand dan eender welke controller van Sony of Microsoft. De grips met streepjestextuur en triggers met stippelpatroon zorgen ervoor dat het apparaat meteen stevig en op de juiste manier in de hand ligt. De analoge sticks met halleffectechnologie laten zich soepel bewegen en hebben een aangenaam gewicht, waardoor de controller over het algemeen erg premium aanvoelt. Die indruk wordt verder ondersteund door de aangename ABXY-knoppen, zoals ze op een Xbox-controller zouden heten. Ook die voelen heerlijk responsief en laten duidelijk merken wanneer je ze goed en wel hebt ingedrukt.  

Dat geldt ook voor de paddles aan de achterkant van de controller. De Revolution 5 Pro heeft namelijk vier extra knoppen: S1, S2, S3 en S4. Ze zitten achteraan op de controller en je kan ze vlot met je middel- en ringvinger indrukken. De klik doet denken aan die van sommige gamingmuizen: duidelijk voel- én hoorbaar. Daar hoort ook bij dat de toetsen aanvankelijk net iets te makkelijk ingedrukt worden als je helemaal opgaat in een game. De knoppen pas indrukken wanneer je ze nodig hebt is dan ook een leerproces, al raakten wij er redelijk snel aan gewend. 

De enige knop die wat minder goed gepositioneerd werd, is de select-knop boven de rechterjoystick. Die is moeilijk in te duwen zonder de joystick zelf aan te raken. Gelukkig maakt die knop meestal geen deel uit van de actie op het scherm. Verder laat het D-pad te wensen over: wie naar boven wilt, moet de knop daar net iets harder voor indrukken dan in de andere richtingen.

Extra’s 

Bij de controller krijg je ook een doosje met extra’s van Nacon. Daarin vind je vervanging voor alle delen van de controller die los kunnen: de twee analoge sticks en het d-pad. Bewegen de analoge sticks iets te ver voor je kleine handen? Daarvoor zitten er ook extra ringetjes in het doosje. Die zet je over het steeltje van de analoge sticks om de bewegingsvrijheid wat in te perken. Voor de analoge sticks krijg je keuze tussen een concave en convexe dopjes of een dikker setje, waardoor de sticks hoger uitkomen. Ben je geen fan van een rond d-pad? Dan haal je een klassiek d-pad uit de doos en wissel je ze om. Elk wisselbaar onderdeel kan je gewoon met je blote handen wisselen, waardoor je de controller makkelijk naar wens kan aanpassen. 

Ook langs de achterkant kan je wat aanpassingen maken. Eerst en vooral kan je de twee grips eraf klikken. Daaronder zit een kleine uitsparing om, onder elke greep, een gewichtje van 10 gram, 14 gram of 16 gram te stoppen. Tot slot kan je met een schuifschakelaar de reisafstand van beide triggers wijzigen: een korte afstand voor aan-uitconfiguraties, en een lange afstand voor preciezere input, zoals in racespellen. Wat je ook speelt of hoe je speelstijl er ook uitziet: met de aanpassingsmogelijkheden kan je ervoor zorgen dat de Revolution 5 Pro er helemaal bij aansluit. De software om dit alles in te stellen is bovendien behoorlijk robuust en zou geen problemen mogen opleveren. 

Verbinden 

Op welk platform je speelt maakt niet uit: je hebt steeds twee manieren om de controller op je favoriete gamingtoestel aan te sluiten. Daarvoor krijg je van Nacon een usb-c-naar-a-kabel van drie meter lang en een usb-a-dongle. In de beschrijving van de controller zal je zien staan dat hij ook bluetooth ondersteunt, maar dat is maar de halve waarheid. Die bluetoothverbinding dient om je draadloze oortjes of headset op de controller aan te sluiten, maar kan dus geen input versturen. Aan de controller zit ook een aux-poort waarlangs je een headset kan aansluiten. Heb je al een headset, maar nog geen microfoon? Dan kan je de poort ook gebruiken om een meegeleverde microfoon op de controller te zetten. Volumeregeling zit bovendien ook mee in de controller gebouwd, langs de achterkant. 

Het is hier dat de Nacon Revolution 5 Pro de eerste mankementen begint te vertonen: het ontbreken van een bluetoothverbinding om input mee te versturen zorgt ervoor dat je het toestel niet zomaar op elke computer kan aansluiten. Om de controller aan de ROG Ally of Steam Deck te verbinden moet je eerst nog een usb-c-dongle of dock in huis halen. Gelukkig is dat voor meeste volbloed gaming-pc’s en je PlayStation geen probleem: daar zit gewoon een usb-a-poort op. Draadloos spelen lukt bovendien ongeveer tien uur lang, net zoals Nacon voorschrijft. 

PlayStation 5 

De Nacon Revolution 5 Pro is ongetwijfeld de meest comfortabele controller die we ooit vast hadden, zeker nadat het gewicht en de joysticks werden aangepast. De controller ligt fantastisch in de hand en ziet er, vooral tijdens het spelen, gewoon goed uit. Het aspect dat wat minder verzorgd lijkt, is de ledring rond de rechterjoystick. Op sommige plekken zijn de leds duidelijk zichtbaar tijdens het spelen, al stoort dat de ervaring niet bijzonder hard. Wat wél storend is, is dat de haptische feedback van de controller zo aangenaam en verfijnd voelt. Als je op de pc of op een PlayStation 4 speelt, is dat natuurlijk alleen een voordeel. Wie enkel een PlayStation 5 heeft staan, zal van die trillingen niet veel merken: haptische feedback werkt namelijk niet voor PS5-games. Ook de triggers, waar bij Sony een variabele weerstand op zit, ondersteunen de geavanceerdere PS5-functies niet. 

Conclusie 

Speel je zo graag games dat je er een betere controller voor in huis wil halen? Dan hangt het van platform tot platform af of je de controller moet aanschaffen. Indien je spellen speelt op de pc of op de PlayStation 4 en een luxegamepad in huis wil halen, dan is de Nacon Revolution 5 Pro een uitzonderlijk goede keuze. Zeker in competitieve games zoals Rocket League en War Thunder kan de controller een flink voordeel opleveren. Wil je een nieuwe controller die je vooral met de PlayStation 5 zal gebruiken? Dan kijk je beter naar het aanbod van Sony zelf. Hoe goed de controller van Nacon ook in de handen mag liggen: dat die PS5-functies niet ondersteunt is een misser van jewelste. Gezien de kostprijs van dit invoerapparaat én het feit dat er een PlayStation-logo op staat, is dat eigenlijk onbegrijpelijk. De Nacon Revolution 5 Pro was goed op weg om een van de beste controllers ooit te worden, maar kan dat net niet waarmaken.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

Zou jij plaatsnemen in een zelfrijdende Waymo-taxi?

  • Nee (70%, 138 Votes)
  • Ja (30%, 59 Votes)

Aantal stemmen: 197

Laden ... Laden ...
De beste elektronica-acties van februari

De beste elektronica-acties van februari

Bekijken bij bol.com

Business