Je hebt een film, maar die zou je graag op je iPad of iPhone zetten. Maar het bestandsformaat is niet ondersteund of nog erger: hij staat op een dvd. Hercoderen is de boodschap. Geen nood, Handbrake weet wel raad met films die naar een iToestel moeten. De software is gratis en is beschikbaar voor Mac, […]


Je hebt een film, maar die zou je graag op je iPad of iPhone zetten. Maar het bestandsformaat is niet ondersteund of nog erger: hij staat op een dvd. Hercoderen is de boodschap.

Geen nood, Handbrake weet wel raad met films die naar een iToestel moeten. De software is gratis en is beschikbaar voor Mac, Windows en Linux. Volg deze handleiding en je bent zo films aan het overzetten op je mobiele toestel.

Stap 1: Handbrake en VLC-speler installeren

Je zal zowel de videosoftware Handbrake als VLC Media Player moeten installeren. Allebei zijn gratis te downloaden. Gewoon even naar de twee sites surfen, de juiste bestanden downloaden en installeren en je bent er helemaal klaar voor.


[related_article id=”160734″]

Stap 2: open Handbrake

De eerste keer dat je Handbrake opent, zal die nog een lijst met automatische instellingen voor de recentste iPhones moeten downloaden. Dat gebeurt vanzelf en je hoeft je daar verder niets van aan te trekken. Je moet ook nog een standaardfolder selecteren waar al je omgezette video’s gaan terechtkomen. Dat doe je in het menu Tools op Options te klikken. Bij Output Files selecteer je de gewenste map.

Stap 3: dvd invoeren of bestand selecteren

Eens je de dvd in je computer hebt ingevoerd, kies je bij Source voor de ingevoerde dvd. De computer zal nu heel de dvd scannen op zoek naar de film. Je krijgt dan bij Title een hoop opties. De optie waarachter de langste tijdsaanduiding staat, is allicht de film.

(Opgepast, op sommige dvd’s is erg agressieve kopieerbescherming toegepast. Deze dvd’s zijn voor een pc zo goed als onleesbaar. Jammer, maar om deze dvd’s op legale manier op je iToestel te krijgen, moet je ze opnieuw kopen.)

Indien je een bestand op je computer wil klaarmaken voor je iPhone of iPad, dan moet je die kiezen onder Source.

Stap 4: Ondertitels kiezen

Als je ondertitels bij je film wil, dan moet je de juiste ondertitels op de dvd selecteren onder het tabblad Subtitles. Selecteer ‘Nederlands’ of iets soortgelijks in het dropdownmenu en vink de optie ‘burned in’ aan. Klik dan op add.

Stap 5: bestemmingstoestel kiezen

In de rechterkolom moet je kiezen voor welk toestel je de film gaat klaarmaken. Je kan kiezen tussen iPod, iPhone en zelfs voor Android.

Stap 6: starten maar

Klik op start. Ga gerust een koffie drinken, want je pc zal behoorlijk wat werk hebben om de dvd om te zetten.

Stap 7: invoeren in iTunes en overzetten

Het resulterende bestand komt terecht in de map die je hebt ingesteld in stap twee. Open dat bestand in iTunes. Je kan het nu gewoon naar de iPod, iPhone of iPad slepen.