Tips

Opera 15 wil het web beheersbaar houden

Na een korte testfase brengt Opera nummer 15 uit van zijn desktopbrowser, die draait op het Chromium-project en trucjes toevoegt om het web wat beheersbaarder te maken.

De recente aandacht voor Opera 15 was vooral gericht op de beslissing om over te stappen op het Chromium-project en te kiezen voor de Webkit-browsermotor. Maar de browser, die na een korte testperiode nu definitief beschikbaar is, mikt er vooral ook op om het vrijwel oneindige web beter onder controle te houden.

Een belangrijk wapen in die strijd is Ontdekken, waarmee je een persoonlijke nieuwspagina tot je beschikking krijgt. Hier kun je op basis van je interesses en geografische locatie een overzicht tonen van de laatste nieuwsverhalen.

[download_file]

De functie doet wat denken aan RSS-lezers als Flipboard en biedt Nederlandstalige nieuwsverhalen in een aantrekkelijk overzicht. Je kunt in verschillende talen naar nieuwsverhalen zoeken en het geheel maakt een verzorgde en professionele indruk.

[related_article id="160534"]

Oude kunstjes in het nieuw gestoken
De Off-Road modus, die al langer in de mobiele versies van Opera beschikbaar is, vindt zijn weg nu ook naar de desktop. Met deze instelling stript de browser overbodige elementen uit webpagina’s, zodat je onderweg kunt surfen zonder overbodig dataverbruik. Misschien niet zo nuttig als voor smartphonegebruikers, maar er is vast een kleine groep gebruikers die hier maar wat blij mee zal zijn.

Speed Dial, oftewel een snelkiesfunctie voor een handvol favoriete websites, is tegenwoordig in elke browser wel te vinden. Opera was er echter de eerste mee en heeft de functie nu ook klaar gemaakt voor de aanraakschermen die in een groeiend aantal ultrabooks en laptops te vinden zijn.

Dan is er nog Stash, waarmee je interessante artikelen voor later kunt bewaren als je zonder internetverbinding wat wilt lezen. Vrijwel alle bovengenoemde extra’s kun je ook met wat extensies en kunstgrepen in andere browsers krijgen, maar bij Opera heb je het voordeel dat ze standaard zijn ingebouwd.

Opera is altijd al een beetje de underdog van de browsermarkt geweest, maar dat betekent niet dat zijn makers half werk hebben afgeleverd. Als je dus je huidige browser wat zat bent, probeer deze vernieuwde en verbeterde desktopbrowser vooral eens uit.

Wij verwijzen je hier naar de Windows-versie; de Mac-versie vind je op Opera’s website.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business