Tips

Neem controle over je privacy op websites

Niet alleen sociale netwerken maar ook gewone websites houden bij wat jij doet en ziet. PrivacyFix toont op een niet opdringerige manier wie wat kan zien, en wat jij eraan kan veranderen.

Hoeveel geld breng jij in het laatje voor Google en Facebook, en wat kan je eraan veranderen? AVG geeft je met PrivacyFix de controle over wat je online ter beschikking stelt terug.

De tool, die zich nog in een bètafase bevindt, is op pc beschikbaar als extensie voor Firefox en Chrome, en mobiel als app voor iOS en Android.

Pictogram in je browser
Op de computer nestelt PrivacyFix zich netjes in je browser met een grijs icoontje. Klik erop en navigeer van daaruit naar het PrivacyFix-dashboard. Op het dashboard zie je een lijst met potentiële privacyproblemen, voor zowel Facebook en LinkedIn, als in het algemeen.

[related_article id=”158578″]

Een oranje uitroepteken voor een optie toont duidelijk aan dat de instelling je aandacht vereist, terwijl een groen slotje erop duidt dat de je privacy zo goed als mogelijk wordt beschermd.

Om optimaal gebruik te maken van PrivacyFix moet je inloggen met je account voor Facebook, LinkedIn en Google, anders kan de tool je amper helpen.

Het is het best om de lijst eens te doorlopen en je instellingen naar wens aan te passen. Door op een optie te klikken krijg je, vergezeld van een woordje uitleg, de mogelijkheid instellingen aan te passen. PrivacyFix wil je niet dwingen om overal de meest private opties te activeren. De software geeft je wel de voors en tegens van elke keuze, zodat je een geïnformeerde beslissing kan nemen. De mobiele app biedt gelijkaardige mogelijkheden, maar is een stuk beperkter. Om LinkedIn te beheren zal je bijvoorbeeld op een pc moeten inloggen.

Over het algemeen werkt de toepassing goed. Je zal geconfronteerd worden met privacy-instellingen waarvan je niet wist dat ze bestonden. Niet verwonderlijk, aangezien vooral de voorwaarden van Facebook om de haverklap veranderen.

Zo maakt de tool ons erop attent dat oude applicaties nog steeds toegang hebben tot onze gegevens en wijst AVG ons de weg naar de goed verstopte instelling om uit de resultaten van zoekmachines te blijven. Voor verhoogde bescherming buiten de sociale netwerken kan je trackingcookies uitschakelen, socialemediawidgets blokkeren en meer. De impact van je beslissingen wordt concreet gemaakt aan de hand van een berekening van je financiële waarde voor Google en Facebook.

Pop-upvenster
PrivacyFix-waarschuwingen krijg je via het icoontje in je browser. Klik erop en er verschijnt een pop-upvenster met een gedetailleerde weergave van het gegevensbeleid van de huidige website, samen met een woordje uitleg over de beveiliging.

Zo zie je bij Facebook welk beleid het sociale netwerk hanteert voor het verwijderen van je data, het verhandelen van je gegevens en meer. De tab Special issues somt beveiligingsinbreuken op. Denk hierbij aan onopzettelijke lekken en Amerikaanse NSA-inmenging.

Conclusie
PrivacyFix is een erg waardevolle tool. Omdat het dashboard je de weg wijst naar goed verborgen, minder bekende maar toch belangrijke privacy-instellingen hoef je geen privacyfreak te zijn om nut te halen uit de software.

Het pop-upmenu geeft je relevante informatie over de meeste websites, zodat je kan beslissen welke site je wil vertrouwen. Een must voor iedere bewuste internetgebruiker. Download de plug-in op deze website.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

TechPoll

Zou jij plaatsnemen in een zelfrijdende Waymo-taxi?

Laden ... Laden ...
De beste elektronica-acties van februari

De beste elektronica-acties van februari

Bekijken bij bol.com

Business