Tips

Microsoft beschermt jouw pc in realtime

Microsoft Security Essentials kan zich probleemloos meten met andere populaire antivirusprogramma's.

Je hoeft niet altijd ver te zoeken om degelijke gratis beveiligingssoftware te vinden. Met Security Essentials levert Microsoft zijn eigen tool voor de bescherming van je pc. Security Essentials scant je systeem op zoek naar malware, maar biedt ook realtime bescherming.

De interface van Microsoft Security Essentials is eenvoudig en duidelijk. Via de startpagina kan je een scan van je systeem plannen of er onmiddellijk één starten. Security Essentials biedt drie types van scan: een snelle, een volledige en een aangepaste. De snelle scan doorzoekt alleen de gebieden op je computer met de grootste kans op infectie en staat standaard ingesteld. De volledige scant, je raadt het, je volledige systeem en met de aangepaste scan selecteer je zelf welke gebieden Security Essentials moet onderzoeken.

[related_article id=”161452″]

Microsofts antivirus houdt zichzelf up-to-date, maar je kan via de tab Bijwerken manueel de nieuwste antivirusdefinities downloaden. Het is altijd een goed idee om te verifiëren of je software actueel is alvorens je een scan start.

Via de tab Geschiedenis bekijk je welke besmette bestanden in quarantaine zitten, welke gedetecteerd zijn maar waarover je nog niets beslist hebt, en de items die Security Essentials als verdacht beschouwt maar die je zelf hebt toegestaan.

Uitgebreider dan je denkt
Als je op instellingen klikt, valt het op dat Security Essentials een stuk uitgebreider is dan de eenvoudige interface op het eerste zicht doet uitschijnen. Je kunt heel wat aanpassingen en uitzonderingen activeren, processen en bestandstypen uitsluiten van scans, en meer.

De installatie van de antivirussuite verloopt vlot, en omdat het programma van Microsoft is hoef je niet uit te kijken voor ongewenste software. Na de installatie zul je de pc wel opnieuw moeten opstarten.

Microsoft Security Essentials werkt niet met Windows 8, omdat de tool daar overbodig is. Bij de recentste versie van Windows is de functionaliteit rechtstreeks in het besturingssysteem ingebouwd.

Voorlopig kan je de suite nog wel op XP installeren, al krijg je dan de melding dat de bescherming afloopt. In de praktijk blijft de ondersteuning van Security Essentials voor XP nog tot 2015 lopen, maar voor XP-gebruikers is dat slechts een minipleister op een steeds groter wordende open wonde.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business