Tips

Automatisch aanmelden voor Windows 8.1

Windows 8.1 eist dat je een wachtwoord intypt telkens wanneer Windows opstart. Met Autologon omzeil je die vervelende verplichting.

Microsoft besloot om er met Windows 8.1 van uit te gaan dat iedereen een mobiele laptop vol gevoelige data heeft die hij frequent meeneemt op wandelingen door het stadscentrum van Fallujah.  Om je tegen datadiefstal te beschermen verplicht Windows je daarom om een wachtwoord in te geven telkens wanneer je de computer opstart.

Op een laptop die je vaak meeneemt is een dergelijke beveiliging inderdaad een goed idee. Op een toestel dat het huis niet uitkomt is de verplichting ronduit vervelend. Wanneer je computer op een veilige plaats staat is het nut van een verplicht wachtwoord plots veel beperkter, en toch bezit Windows geen functie om die beveiliging af te zetten. De enige optie is om je computer niet aan een Microsoft-account te koppelen, en dat brengt dan weer andere nadelen met zich mee.

[download_file]

[related_article id=”160534″]

Mark Russinovich maakte in 2011 al een tooltje voor Windowsgebruikers dat het aanmeldprobleem oplost. Autologon, hier te downloaden of terug te vinden via SysInternals, is een programmaatje van net geen 150 kB groot dat je Windowsinstallatie kan configureren om automatisch aan te melden.

Eenvoudig
Autologon heeft welgeteld één dialoogvenster nodig om dat kunstje tot een goed einde te brengen. In dat dialoogvenster vul je gebruikersnaam en wachtwoord in. Vervolgens klik je op Enable. Autologon codeert het wachtwoord en schrijft het weg in het register. Tijdens het opstarten gaat Windows kijken in het register en vind het je wachtwoord. Daarop wordt je automatisch aangemeld.

Autologon zend je wachtwoord nergens naartoe en zelfs hackers die je systeem binnendringen kunnen het niet ontdekken dankzij de encryptie. Wil je om de één of andere reden toch weer manueel aanmelden, dan dien je het programma slechts opnieuw te openen en op Disable te klikken.

De tool werkt slechts voor één gebruiker tegelijkertijd. Wil je inloggen als een andere gebruiker, dan kan dat door tijdens het opstarten de Shift-toets ingedrukt te houden. Dat zal het automatisch aanmelden van Autlogon eenmalig verhinderen.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

Ga jij apps uit alternatieve appstores installeren?

  • Nee, App Store of Play Store is goed genoeg (57%, 109 Votes)
  • Alleen als ik een app écht nodig heb (29%, 56 Votes)
  • Ja, ik wil apps van andere bronnen installeren (14%, 27 Votes)

Aantal stemmen: 194

Laden ... Laden ...
69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business