techpulse 2

Het nationale besturingssysteem van Noord-Korea is gelekt. Wij namen Red Star OS onder de loep en kregen de slappe lach. Je kan het systeem ook zelf testen.

De strijd om het beste besturingssysteem krijgt er een kandidaat bij. Een nieuwe Linuxdistributie om precies te zijn, met de glorieuze naam Red Star OS 3.0. Dat claimt de man achter de website Openingupnorthkorea.com toch, wij kunnen geen Koreaans maar de naam klinkt aannemelijk.

Eigen risico

Red Star 3.0 is het officiële besturingssysteem van de Democratische(?) Volksrepubliek Noord-Korea, en het OS is verrassend volledig. Je kan het downloaden via de downloadlink van bovenstaande website, of langs de link onderaan dit artikel. Kleine waarschuwing: Noord-Korea en de censuur van (het weinige aanwezige) internet gaan hand in hand. Red Star OS is niet ontwikkeld met privacy in gedachten. Misschien is het paranoïde, maar wij gaven dit besturingssysteem een testritje op een virtuele machine met de ethernetkabel uitgetrokken en op veilige afstand verstopt in een doosje vervaardigd uit zilverpapier. Ben je moedig genoeg om het ook zelf te testen, en kan je Koreaans? Laat het ons dan weten. De rest kan hieronder lezen wat ze missen.

[download_file]

 

Eenvoud troef

De installatie van Red Star OS is niet moeilijk, ondanks de taalbarrière. In geval van twijfel drukken we op Enter, wat ons vooruit stuurt in de installatieprocedure. Bij het aanmaken van een account kiezen we de afbeelding van een Noord-Koreaans kuikentje boven een Noord-Koreaanse bloem. Een prentje van Kim Jong Un is tot onze ontsteltenis niet beschikbaar.

Na het doorlopen van de instellingen neemt de eigenlijke installatie enkele minuutjes in beslag. De voortgangsbank wordt vergezeld van een icoontje dat we op het eerste zicht van ergens kende. Verassend detail: hoewel Noord-Korea als standaardland wordt aangegeven bij de installatie zijn alle tijdszones beschikbaar. Wees dus niet verrast als de Koreanen binnenkort een grote push maken met eigen computers op de internationale markt.

Waarvan kennen we dit?

Het hoofdscherm van Red Star OS is deels teleurstellend, deels alles wat we ooit gehoopt hadden. Wie heel goed kijkt, vindt bepaalde OS X-invloeden terug in het uiterlijk van het OS. Het rode sterretje dat het appeltje links boven vervangt is een fijn detail. Grijs en een militair groen zijn de hoofdthema’s in het dock onderaan. Niet verwonderlijk, we kunnen er van uitgaan dat weinig burgers met het besturingssysteem in aanraking zullen komen.

Epische bureaubladen

De standaard bureaubladachtergrond vinden we eerder sober, maar gelukkig voorziet Noord-Korea zijn OS van de nodige keuzes. Ons oog valt op een vaderlandslievende afbeelding met sneeuw en kanonnen, maar de natuurliefhebbers onder ons kunnen opteren voor postkaartjes van de prachtige Koreaanse natuur.

Op naar de software: de browser lijkt op Firefox gebaseerd, maar uitgerust met een Safari-schil. Uit de url leren we dat het stukje software Naenarabrowser heet. De prestaties daarvan reviewen we uit veiligheidsoverwegingen niet. Het lijkt er op dat Noord-Korea twee standaard zoekmachines heeft, een beetje overkill als je het ons vraagt.

Ideaal voor PDF-fans

De verkenner is een exacte kopie van de OS X-versie (op enkele Korea-groene accenten na) en de mediaspeler lijkt verdacht hard op Quicktime. Ook een agenda en een app voor contactpersonen zijn aanwezig, maar Kims verjaardag en contactinformatie zijn niet voorgeprogrammeerd. Ook een Mac-kloon van het rekenmachine tekent present, net als twee verschillende pdf-lezers.

We vinden een rudimentaire tekstverwerker, maar ook een volledig kantoorpakket. Om welk stukje software het precies gaat is niet helemaal duidelijk, al zien we wel dat het versie 3.0 is. Alle basisfuncties zijn in het pakket voorzien, van een Word- en Excel-vervanger tot een Noord-Koreaanse Powerpoint-versie.

Daar zit muziek in

Naast de standaardprogramma’s vinden we nog enkele vreemde stukjes software terug die niet veel doen behalve ons verwarren. De meest opmerkelijke vondst is het geïntegreerde muziekprogramma. Red Star wordt niet met veel software geleverd, maar één van de applicaties is een tool om je eigen muziek mee te schrijven op een notenbalk. De vondst maakt ons een beetje triest: ze maakt het hele besturingssysteem menselijker, en de gedachte aan het dagelijkse leven van de mensen in Noord-Korea is niet bepaald opbeurend.

Windows?

Tot slot begrijpen de Noord-Koreaanse programmeurs goed genoeg dat de steun van ontwikkelaars voor Red Star eerder beperkt is. In het kader van optimale compabiliteit met buitenlandse software is Red Star daarom naar verluidt voorzien van een geïntegreerde versie van Windows 3.0. Wij vinden die Windows tot onze grote spijt niet terug. Er is tevens een serverversie van Red Star beschikbaar, maar daar waagden we ons niet aan. Misschien zit Windows enkel daar, ons Koreaans is ontoereikend voor meer bevestiging.

Hypocrisie

Al bij al verrast Red Star aangenaam. Het is een schaamteloze kopie van OS X, maar ze is wel degelijk uitgevoerd en mooi afgewerkt. Een kritische ziel kan Noord-Korea hypocriet noemen. “Dood aan Amerika” valt immers moeilijk te rijmen met de Apple-fanboy-mentaliteit, maar dat het regime van Kim Jong Un ze niet alle vijf op een rijtje heeft hoeven we niemand te vertellen.

We testten Red Star op een virtuele machine met de hulp van VirtualBox, een gratis stukje software. Voor onze virtuele machine kozen we de presets van Linux Red Hat met 2 GB RAM. Vervolgens laadt je gewoon het gedownloade iso-bestand (2,4 GB) en volg je de instructies.

Disclaimer: downloaden en proberen op eigen risico. We vermoeden dat alles veilig is, maar de software komt van Noord-Korea. Dus ja. De download die we hieronder doorlinken is ook beschikbaar via motherboard.vice.com, waar het bestand gehost staat.