Tips

E-mails en bijlagen versleuteld versturen

Het zou naïef zijn om te denken dat wat je via e-mail verstuurt, afgeschermd wordt voor spiedende ogen. Lockbin past daar een mouw aan.

Wil je (meer) zekerheid dat alleen de bedoelde ontvanger jouw e-mailberichten kan lezen, dan zit er weinig anders op dan je mails – inclusief bijlagen – stevig te versleutelen. Daar bestaan verschillende oplossingen voor en Lockbin is er één van. Afhankelijk van hoe je de service gebruikt, hoeven noch de verzender, noch de ontvanger over een account te beschikken. Betalen hoeft evenmin, tenzij je je door enkele handige extra’s laat verleiden.

In zijn eenvoudigste vorm laat Lockbin zich via de browser bedienen, maar als je de dienst regelmatig wil gebruiken, doe je er goed aan om de desktopversie te downloaden. Die is beschikbaar als Java-applicatie en is dus min of meer platformonafhankelijk. 

[download_file]

Na installatie tref je op je bureaublad een snelkoppeling naar Lockbin aan. Start je die op, dan wordt je meteen gevraagd naar je account-ID. Heb je dat nog niet? Surf dan even naar de Lockbin-site en klik rechtsboven op "Register". Stip "Free" aan en start je registratie met "Submit". Eenmaal de registratie is voltooid, kan je verder met de Java-applicatie, waar je de zonet gecreëerde account-ID invult. Even later verschijnt dan het hoofdvenster van de Lockbin-app, die veel weg heeft van een (sterk uitgeklede) e-mailclient.

[related_article id="161920"]

Voor je met de applicatie aan de slag gaat, doe je er goed aan even in de instellingen te duiken. Dat loopt over de knop "Settings", alwaar je desnoods nog met een ander ID kunt aanmelden en kunt aangeven onder welke voorwaarden een bericht op de Lockbin-servers moet verwijderd worden. Via een schuifknop maak je ook duidelijk hoe vaak op nieuwe mails moet gecheckt worden (maximaal eens om de vijf minuten). Via de "Compose"-knop verstuur je vanuit deze applicatie een versleuteld bericht. De hele procedure gelijkt overigens goed op die van een ander mailprogramma, alleen kun je niet naast twee extra velden kijken: "Password" en "Confirm password".

Zodra het bericht is verzonden wordt een melding naar de mailbox van de ontvanger gestuurd, met een link naar het bericht op de servers van Lockbin. Heeft die ontvanger intussen ook de Lockbin-applicatie geïnstalleerd dan zal hij dat bericht echter ook daar in de Inbox zien toekomen. Jijzelf, als verzender, kunt het verstuurde bericht nog altijd bekijken in de mailmap Sent. Wil je sommige berichten liever kwijt, klik die dan met de rechtermuisknop aan en kies "Move to Trash". Open vervolgens de Trash-map en selecteer "Delete" in het contextmenu.

Werk je met Outlook en zie je ertegen op een bijkomende e-mailapplicatie te installeren, dan kun je ook de Outlook add-in van Lockbin installeren. De link vind je op de Lockbin-site: pak het zip-bestand uit, sluit Outlook af en start setup.exe op. Een paar Next-knoppen verder is de installatie een feit. Wanneer je nu Outlook opstart, moet je eerst je Lockbin account-ID invullen. Het versturen van een versleuteld bericht gaat erg eenvoudig. Open zoals vanouds het venster om een bericht op te stellen in Outlook. Vul alle nodige gegevens en tekst in en klik dan rechtsboven op "Use Lockbin".  Zodra je nu op "Verzenden" drukt, krijg je de gelegenheid een wachtwoord in te vullen. Dat is echter niet nodig als je het bericht verstuurt naar iemand die zelf al over een Lockbin-account beschikt.

Gebruik je een Androidsmartphone of –tablet en wil je ook mobiel versleutelde berichten kunnen versturen en ontvangen, dan hoef je je apparaat maar op de Play Store af te stemmen voor de gratis Lockbin-app. Na het invullen van je account-ID kun je meteen aan de slag. Je krijgt, net als bij de Java-applicatie, de vier mailmappen (Inbox, Sent, Drafts en Trash) te zien, maar door het pictogram met het blad papier aan te tikken kun je een eigen bericht versturen, inclusief bijlage.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business