Tips

7 functies die we graag in iOS 9 willen zien

Op 8 juni licht Apple waarschijnlijk de sluier van iOS 9. Dit hopen we te zien in de nieuwe versie.

Op maandag 8 juni vindt Apples jaarlijkse ontwikkelaarsconferentie WWDC plaats. Naar goede gewoonte is dit ook het moment waarop het bedrijf zijn nieuwe versie van iOS toont, het besturingssysteem voor iPhones en iPads.

iphone

Sinds de lancering van iOS 7, dat een radicaal nieuw uiterlijk introduceerde, krijgt Apple meer en meer te kampen met kritiek over softwarebugs die de optimale gebruikservaring in de weg staan. Bij iOS 8 merkte het bedrijf zelfs al een opmerkelijke vertraging in de snelheid waarmee gebruikers upgraden ten opzichte van eerdere versies.

iOS 9 zou volgens de geruchten dan ook in de eerste plaats draaien om het verhelpen van bugs en het optimaliseren van de gebruikservaring, maar hopelijk zien we ook enkele nieuwe functies. Deze zeven dingen hopen wij alvast dat Apple zal aanpakken in de nieuwe versie van zijn mobiele besturingssysteem.

1. Beter opslagbeheeer

Eén van de grootste kritieken op iOS 8 was dat het zoveel opslagruimte in beslag neemt. Veel gebruikers moesten apps of andere data verwijderen om het nieuwe besturingssysteem op hun telefoon of tablet te installeren. Apple heeft dat in iOS 8.1.3 proberen verhelpen, maar een betere oplossing zou zijn om het opslagbeheer onder handen te nemen.

Applicaties cachen over tijd heel wat data, waardoor ze veel groter in omvang worden. Op Android kan je die gecachete data makkelijk wissen, maar op iOS ontbreekt deze functionaliteit nog, waardoor je genoodzaakt bent om de volledige app te verwijderen.

2. Energiebesparende modus

Batterijen worden er niet beter op en toestellen worden alsmaar kleiner en dunner, zodat er ook minder ruimte overblijft voor de batterij. De meeste smartphones trekken het niet langer dan een dag op één laadbeurt.

Een energiebesparende modus die het verbruik van je toestel naar beneden haalt door bepaalde functies uit te schakelen, kan helpen om een uur of twee extra gebruik uit je apparaat te halen, voor het de geest geeft.

3. Privacy-instellingen standaard geactiveerd

Wanneer je een nieuwe iPhone of iPad koopt, of updatet naar een nieuwe versie van iOS, zijn er een aantal privacy-instellingen die je eerst moet nakijken. Apple geeft je aardig wat controle in handen als het over het delen van je gegevens gaat, maar standaard staan er wellicht een aantal zaken niet ingesteld zoals je dat zelf liefst zou willen.

Apple zou de privacy-instellingen beter standaard activeren, of ze op zijn minst onderdeel maken van het installatieproces, zodat je er meteen mee geconfronteerd wordt. [related_article id=”159448″]

4. Standaard apps kiezen

Apple laat nog steeds niet toe om apps van derden in te stellen als standaard voor bijvoorbeeld het lezen van je e-mail, beheer van documenten, of het openen van websites. Je wordt verplicht om hiervoor Apples eigen apps te gebruiken als je van de volledige functionaliteit van iOS wilt kunnen genieten.

Apple gaf in iOS 8 de gebruiker al iets meer controle in handen, benieuwd of het die lijn met iOS 9 verder zet.

5. Aanpasbaar Control Center

Het Control Center is een snelmenu dat je oproept door van de onderkant van het scherm naar boven te vegen. Hier vind je onder meer een aantal snelle instellingen en toegang tot een zaklamp, rekenmachine en de camera.

Dat snelmenu is voor iedereen hetzelfde, er is geen manier om het aan te passen aan je eigen behoeften en voorkeuren. De mogelijkheid om zelf te kiezen welke instellingen en apps via het snelmenu kunnen worden opgeroepen zou de productiviteit van gebruikers een flink stuk helpen.

6. Gastmodus

Een gastmodus of mogelijkheid voor meerdere profielen is met name interessant voor de iPad, die je mogelijk met meerdere leden van het gezin deelt. Zeker als je kinderen met je tablet of smartphone laat spelen, is het handig als je daarvoor bepaalde beperkingen en instellingen kan bepalen.

7. Bredere beschikbaarheid Apple Pay

Eén van de belangrijkste nieuwe functies die in iOS 8 werden geïntroduceerd, is Apple Pay. Helaas blijft de beschikbaarheid van de mobiele betaaldienst beperkt tot de Verenigde Staten. Hopelijk krijgen we op WWDC nieuws over een bredere uitrol van de dienst naar Europa.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business