Tips

Zeven regels om je toestellen zelf te herstellen

Zelf iets herstellen is verleidelijk, maar nooit zonder gevaar. Bescherm jezelf en je omgeving.

Wanneer iets niet werkt zoals het hoort of zoals we het willen, zijn we al snel geneigd m zelf aanpassingen te doen. Om nare gevolgen te vermijden, is het dan ook niet onverstandig om jezelf enkele regels voor te houden.

Je wilt immers je dure iPhone niet het hiernamaals in sturen omdat je zonodig zelf je scherm wou vervangen. Sommige apparaten, zoals de nieuwe MacBook, laten zich bovendien niet zomaar herstellen.

Hieronder vind je een lijstje met eenvoudige tips die zo logisch lijken dat we ze allemaal wel eens durven vergeten. Dé eenvoudigste tip blijft nog steeds: “Have you tried putting it off and on again?”

1. Als het werkt, blijf er dan af

Iedereen maakt het wel eens mee: je denkt dat je pc of router best wel wat meer aankan en je vertrekt op een queeste om deze milliseconden te redden. Het gevolg is al even bekend; het werkt niet meer.

Deze apparaten zijn vaak – maar niet altijd – ingesteld met het beste gebruiksgemak voor ogen. Als je echter toch enkele aanpassingen wilt doen, hou er dan rekening mee dat je een ingebouwde veiligheid kan ontregelen.

2. Geef het wat ademruimte

Je zou ervan versteld staan hoeveel problemen zichzelf oplossen met wat liefde en geduld. Of toch wanneer het om internet of netwerk gerelateerde problemen gaat. Geef het enkele minuten, het kan je veel tijd en frustratie uitsparen.

3. Als iets hersteld is, blijf er dan af

Deze regel gaat samen met de eerste: als je iets met succes hebt weten te herstellen, kan je het daar best bij laten.

Wanneer je bijvoorbeeld je harde schijf vervangt, lijkt het soms een goed moment om meteen wat extra RAM-geheugen te installeren. Dit kan een goed idee zijn, maar als je dan achteraf problemen hebt met je nieuwe hardware, weet je niet waar te zoeken.

Misschien heeft het probleem zelfs niets te maken met je nieuwe componenten, maar heb je per ongeluk iets anders geraakt?

4. Pas op met nieuwe onderdelen

Als je vermoedt dat je apparaat niet naar behoren werkt, is het altijd een slecht idee om op goed geluk onderdelen te vervangen. Weet je er zelf maar weinig van af, laat het dan nakijken door iemand met verstand van zaken.

Bovendien kan het je veel geld besparen wanneer je gericht een onderdeel vervangt, in plaats van een goed onderdeel weg te gooien.

5. Deel je kennis

Op internet vind je middeltjes voor bijna elk probleem. Deze kennis zal je, terecht, dankbaar aannemen. Daarom is het ook fijn als je zelf je kennis deelt met anderen wanneer je een (al dan niet zeldzaam) probleem hebt weten op te lossen.

Een uitstekende plaats om te leren en kennis te delen, is bijvoorbeeld de website van iFixit. Zij bieden je handleidingen aan en vertellen je hoe moeilijk het is om een apparaat te herstellen.

6. Erken je meerdere

Koppig zijn kan lonen, maar het kan zich ook tegen jou keren. Zoals Napoleon zijn tanden stukbeet op de geallieerden, zal je toestel je ook af en toe dwingen om je strategisch terug te trekken.

Soms wil het apparaat gewoon niet gerepareerd worden, of is de herstelling simpelweg de hoge kosten niet waard. Als het om iets goedkoop gaat, ben je misschien beter af door simpelweg een nieuwe vervanger te kopen.

Zit je toch met een kapotte adapter die niet veel kost, dan is dit misschien wel de uitgelezen kans om je kennis te verrijken?

7. Wees voorzichtig

Een stroomstoot die door je vingers scheurt, geeft geen zalig gevoel. Neem daarom steeds je voorzorgen wanneer je je schroevendraaier ter hand neemt: een veiligheidsbril beschermt je ogen – een piratenlook werkt enkel in fictie – en veiligheidshandschoenen vrijwaren de vingers die je nog zal willen gebruiken.

Wees ook steeds voorzichtig wanneer je met (ingebouwde) batterijen omgaat: deze kunnen wel eens lekken of zelfs ontploffen. Leuk op YouTube, minder leuk in het ziekenhuis.

Een laatste tip: als je niet zeker bent van je stuk, laat het dan over aan een professional.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business