Wifi-hotspots zijn altijd handig en we maken er dankbaar gebruik van. Toch kan het altijd beter - en veiliger!

Je op een publiek wifinetwerk aanmelden, houdt meestal niet meer in dan login en wachtwoord intikken. Soms zelfs minder, maar daarvoor moet je wel eerst een geschikte hotspot lokaliseren. Bovendien neem je beter enkele gedragsregels in acht om je data te beschermen.

  1. Safety First

safety

Publieke wifinetwerken staan te boek als onveilig, en die reputatie is niet geheel onverdiend. Maar met wat gezond verstand en basiskennis kan je de meeste, gevaarlijke situaties vermijden of alleszins inperken. Log je op een plaatselijk aangeboden netwerk in, check dan op voorhand wat precies de naam is van het netwerk, zodat je niet op een spoof netwerk terechtkomt, opgezet door een hacker. Houd je internetverkeer ook zo informeel mogelijk, banktransacties en werkmails bewaar je best voor later. Geef tijdens het surfen de voorkeur aan https websites in plaats van http, die bieden veel meer bescherming. En als je op een onbeveiligde wifi zit, gedenk dan deze volkswijsheid: “Don’t surf websites you wouldn’t want a stranger to know you’re viewing.”

  1. Wi-Fi Finder

wififinder

Met deze app, die je zowel op Android als iOS gratis kan downloaden, spoor je publieke wifinetwerken in je buurt op. Via een lijst kan je zien hoe ver die hotspots van je verwijderd zijn, of je er (indirect) voor moet betalen en door wie ze worden aangeboden.

Android & iOS – gratis

  1. Mifi

mifi

Heb jij er wat geld voor over om altijd een hotspot op zak te hebben, dan kan je al eens kijken naar gespecialiseerde hardware. Een Mifi, zoals die persoonlijke mobiele netwerken origineel worden aangeduid, tik je vanaf een kleine € 50 op de kop.

Huawei E5330 MiFi router – € 49,99

  1. Fon

Fonera

Mensen die intekenen bij Fon, delen een portie van hun wifi en in ruil daarvoor kunnen ze gratis op alle andere gedeelde Fonspots inloggen, wereldwijd. In België werkt Fon samen met Proximus: internetklanten van die operator kunnen zich sowieso gratis op Fon aanmelden. Anderen hoeven enkel de Fonera router aan te schaffen om lid te worden van het internationale netwerk, zonder verdere kosten.

Fonera – € 39

  1. Maak van je smartphone een hotspot

hotspot

Geen internet in de buurt om je lap- of desktop aan te hangen, maar je hebt wel een mobiele verbinding? Zet een wifinetwerk op door van je smartphone een hotspot te maken. Die functie werd mogelijk gemaakt op iPhone vanaf versie 4, sinds Android 2.2 gaat het ook op een androidtelefoon. Hiervoor moet je in de settings van je telefoon duiken of het sneltoetsenmenu tevoorschijn swipen, en naar de hotspot-feature zoeken. Let wel op dat je het verbruik van je mobiele data in de gaten houdt, zodat je instanthotspot je maandelijkse limiet er niet doorjaagt.

  1. Stop met delen

delen

Even terugkomen op veiligheid. Een simpele tip, maar toch altijd nuttig om eens te controleren: schermt je Windows computer jouw gedeelde mappen af als je je op een publiek net waagt? Om dit te controleren, moet je het netwerkcentrum van je pc openen. Klik op “geavanceerde instellingen voor delen wijzigen” en schakel de deelopties uit als dat nog niet het geval is. Verzeker jezelf er ondertussen ook van dat het netwerk als publiek wordt beschouwd door je computer, dat zorgt al voor meer aangepaste veiligheidsinstellingen.

  1. EAP

eap

Telenetklanten kunnen hun voordeel doen met de EAP technologie die de provider aanbiedt. Hiermee kunnen klanten zich automatisch aanmelden bij Wi-Free, het gratis wifinetwerk dat Telenet in verschillende steden beschikbaar stelt. EAP staat voor Extensibel Authentication Protocol en het zorgt ervoor dat je de tijdopslorpende stap van het invullen van login en wachtwoord kan overslaan. De functie is te activeren via de webpagina Mijn Telenet, bij Mijn aanmeldgegevens.

  1. Fing

fing

De Fing-app maakt het mogelijk om te zien welke apparaten allemaal op je wifinetwerk zijn aangesloten. Zit je op je thuisnetwerk, dan kan je controleren of er geen indringer verbonden is, die zomaar profiteert van jouw verbinding. Zowel op Android als op iOS kan je de applicatie gratis downloaden, en je hoeft geen advertenties te slikken.

Android & iOS – gratis

  1. Opensignal

opensignal

Een andere handige app is Opensignal. Deze geeft je niet alleen een interessant overzicht van gsm-masten en de dekking van het mobiele netwerk in je buurt, maar kan tevens vlug een speedtest uitvoeren om down- en uploadsnelheden van je wifi te controleren. Opensignal is deel van een crowdsourcing project dat verbindingen over de hele wereld in kaart brengt. Standaard deel je de gegevens die de app in je buurt oppikt, maar je kan die functie in de instellingen uitschakelen.

  1. VPN

vpn

Wil je er zeker van zijn dat je je data zonder voyeurs verzendt op een publiek netwerk, schakel dan een VPN in. Een Virtual Private Network creërt een versleutelde verbinding, waarlangs je internetverkeer gaat. Er zijn tegenwoordig heel wat spelers op de VPN-markt. Voor een degelijke service kan je doorgaans beter wat geld neertellen, maar de gratis versies van Hotspot Shield of Spotflux Premium bieden al een goede basisbescherming, in ruil voor reclame op je scherm.