Tips

Massatest: 6 NAS’en getest

Iedereen zou een NAS in huis moeten halen. Dat hoeft zelfs niet altijd veel geld te kosten. Wij testen er zes.
storage opslagruimteMet een NAS zijn al je foto’s, films, muziek en bestanden te allen tijde vanop ieder toestel ter beschikking. Helaas kunnen de dingen duur uitvallen. Ik kijk met jou naar enkele krachtige, maar toch betaalbare exemplaren.Een NAS, kort voor Network Attached Storage, heeft z’n naam niet mee. NAS klinkt niet alleen saai, maar ook technisch waardoor het afschrikt. Toch is zo’n toestel een beetje zoals een smartphone: je hebt er geen nodig totdat je er één hebt, en dan kan je niet meer zonder. NASsen bestaan echter in zoveel variaties, dat een beetje hulp bij het kiezen van een exemplaar wel van pas komt. Ik neem zes exemplaren van onder de 300 euro onder handen, en zoek uit welke je geld het meeste waard is.

Het nut van een NAS

Een NAS is in essentie een kleine computer die niet op Windows draait. De minicomputer heeft als hoofddoel om harde schijven voor iedereen toegankelijk te maken op een netwerk. Daartoe is een ethernetkabel nodig, net als een eenvoudige processor voor het verrichten van basistaken. Scherm en toetsenbord zijn overbodig: je werkt op een NAS vanop een andere computer in je netwerk. Dat doe je door er naartoe te surfen.

Besturingssysteem

Via je browser kom je dan op een besturingssysteem terecht dat vaak op Linux gebaseerd is. Hoe dat systeem er uitziet en wat je er mee kan doen, verschilt van NAS tot NAS. Krachtige exemplaren hebben een Windows-achtig besturingssysteem en kunnen overweg met documenten en multimedia, terwijl eenvoudigere NASsen niet veel meer zijn dan een netwerkschijf.Met de multimedia-exemplaren kan je bijvoorbeeld je filmbibliotheek centraliseren. Zo kan je kijken vanop je tablet, je computer, je smartphone en met de hulp van een smartTV of Chromecast, zelfs op je televisie. Eenvoudige en goedkope NASsen ondersteunen die multimediafunctionaliteit niet. Die dingen gebruik je vooral als back-up locatie. Je kan er wel films op kwijt, maar om ze af te spelen moet je ze vaak terug downloaden van de NAS.
De interface van een stevige NAS lijkt op Windows of OS X
De interface van een stevige NAS lijkt op Windows of OS X.

Apps

Hoeveel je met je NAS kan doen, hangt ook af van de populariteit van de fabrikant. Omdat zowat iedere fabrikant een eigen besturingssysteem heeft gemaakt, moeten ontwikkelaars van software hun programma’s ook aanpassen aan dat OS. In de praktijk wil dat zeggen dat software beschikbaar is via een appstore, maar dat niet iedere appwinkel even vol zit.Wat je nodig hebt, hangt van je voorkeur af. Ik bespreek hier enkele 2-bay NASsen: dat zijn NASsen waarin je twee harde schijven kwijt kan. In een NAS horen speciale NAS-schijven thuis. Die zijn sterker dan gewone exemplaren. In de toestellen die we testen, zijn die schijven meestal niet meegeleverd.Die harde schijven schakel je best in een zogenaamde RAID-1 configuratie. Dat klinkt technisch, maar wil gewoon zeggen dat beide harde schijven identieke kopieën van elkaar zijn. Sneuvelt er één schijf, dan blijft je data intact op de andere.Hieronder bespreek ik enkele NASsen die minder dan 300 euro kosten, en ik kijk naar wat ze kunnen.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business