Tips

Breng je netwerk visueel in kaart

Network Notepad is een eenvoudige maar handige tool om je netwerkconfiguratie grafisch voor te stellen.

 

Met een programma als Microsoft Visio is het perfect mogelijk zelfs complexe netwerkconfiguraties in een grafisch overzicht uit te tekenen. Deze software laat zich echter niet zo eenvoudig bedienen en is ook duur. Network Notepad is een gratis alternatief – een lichtgewicht in vergelijking, maar toch.

[download_file]

Bij het opstarten van Network Notepad krijg je niet meer te zien dan een leeg venster en een knoppenbalk. Logisch, want het is precies de bedoeling dat je in dit venster je netwerkconfiguratie gaat uittekenen. Via de knop Object Libraries komen allerlei typische netwerkapparaten in het vizier. De gewenste objecten hoef je dan maar naar een geschikte plek binnen het programmavenster te verslepen. Naast deze objecten kun je ook verbindingslijnen, connectiepunten en eigen tekst (met een zelf te bepalen lettertype en voorgrondkleur) in het venster brengen. Verder bevat de bibliotheek nog een aardige verzameling ‘flowchart’-symbolen.

Professionele editie

Vanuit het contextmenu van zo’n object is het mogelijk allerlei eigenschappen toe te voegen en te wijzigen. Je kunt bijvoorbeeld een naam aan het object geven, het object schalen, uitzetten op een Z-laag (voor het stapelen van objecten), een ip-adres toekennen, enz. Handig is dat je, na het toekennen van een adres, vanuit ditzelfde contextmenu het bijhorende netwerkapparaat kunt pingen,  een telnet-connectie kunt initiëren, enz.

Weet wel dat de gratis versie van Network Notepad een uitgeklede variant is van Network Notepad Professional Edition; meer informatie over deze laatste vind je op de website van Network Notepad.

We geven nog even mee dat we er initieel niet in slaagden het programma op te starten (noch onder Windows 7, noch onder Windows 10). Dat lukte pas toen we de tool – althans de eerste keer – als administrator opstartten. Het is maar dat je het weet.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business