Tips

Creatief met videoclips werken

Een straffe videobewerker komt gewoonlijk met een pittig prijskaartje. Niet zo met Jahshaka, dat toch heel wat in zijn mars heeft.
[download_file]Er bestaan heel wat krachtige video-editors maar die zijn meestal stevig aan de prijs. Voor het Windows-platform heb je weliswaar nog altijd het gratis, gebruiksvriendelijke MovieMaker, maar dat is behoorlijk beperkt. Jahshaka biedt flink wat meer mogelijkheden, maar de leercurve is navenant.

Jahshaka is vooralsnog niet zo bekend, ook al bestaat het al ettelijke jaren en is het voor diverse platformen beschikbaar, waaronder Mac OS X, Linux en Windows. Het is openbronsoftware die dankbaar gebruik maakt van de kracht van OpenGL en OpenLibraries. Toegegeven, het programma durft af en toe wel eens crashen, maar wie zich daardoor niet laat afschrikken heeft er een krachtige real-time video- en audio-editor aan – inclusief een ingebouwde mediaplayer (JahPlayer).

Jahshaka blijkt erg veelzijdig: er is nauwelijks een video- of audio-formaat waarmee het programma niet overweg kan. Het programma laat je bovendien toe allerlei animaties en geavanceerde effecten toe te passen op je mediamateriaal. In combinatie met lagen geeft dat talloze mogelijkheden.

Zoals gezegd is de leercurve behoorlijk steil, zeker voor wie niet gewoon is te werken met realtime videobewerking. Wel kun je op de site van de makers terecht voor een beperkt aantal video-tutorials.

Slotsom: Jahshaka heeft heel wat potentie, maar mikt vooralsnog vooral op de geavanceerde gebruiker die niet terugdeinst voor geavanceerde functies en de nauwelijks bestaande helpfunctie.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

Ga jij apps uit alternatieve appstores installeren?

  • Nee, App Store of Play Store is goed genoeg (57%, 109 Votes)
  • Alleen als ik een app écht nodig heb (29%, 56 Votes)
  • Ja, ik wil apps van andere bronnen installeren (14%, 27 Votes)

Aantal stemmen: 194

Laden ... Laden ...
69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business