Tips

Goochelen met partities: win een gratis Partition Master Pro-licentie

Wie al eens onder de motorkap van zijn besturingssysteem duikt, komt al snel in aanraking met partities. Partition Master van EaseUS is een krachtige tool waarvoor partities geen geheimen hebben.

Een partitie op een harde schijf is een onderverdeling van die schijf in meerdere logische (virtuele) schijfjes. Zo kan Windows op één fysieke hdd meerdere schijven herkennen. Op menig laptop vind je bijvoorbeeld de C-schijf waarop Windows staat en een D-schijf met recoverybestanden. Binnenin je laptop zit echter maar één harde schijf.

Waarom partities?

Met partities kom je in aanraking wanneer je bijvoorbeeld een nieuw besturingssysteem wil installeren of een deel van je schijf wil alloceren om te experimenteren met een virtuele machine. In dat geval wil je meestal nieuwe partities maken. Misschien heb je die na verloop van tijd niet meer nodig en wil je de virtuele schijven terug samenvoegen, of misschien wil je de herstelpartitie van je laptop wissen en toevoegen aan de C-schijf: in dat geval moet je partities verwijderen en de vrijgekomen ruimte aan een bestaande partitie toevoegen.

Gratis licentie

Via het schijfbeheer van Windows kan je heel wat doen maar de tool is niet geweldig gebruiksvriendelijk voor leken en echt geavanceerde functies ontbreken. Wij gaan hier aan de slag met Partition Master van EaseUS, een stuk software dat zowat alles kan. De gratis versie kan je ten allen tijde downloaden. Daarmee is het mogelijk om partities aan te maken, te verwijderen en samen te voegen. Geavanceerdere taken vindt je in de pro-versie: die kost in de regel 40 dollar maar wij mogen een heleboel gratis licenties weggeven.

Partition Master Free en Pro zien er hetzelfde uit. Alle functies lijken beschikbaar in de gratis versie maar je kan ze pas gebruiken wanneer je de key hebt ingegeven. Je kan de software onderaan of op de website downloaden om na te gaan of je er zelf nood aan hebt.

Samensmelten

Partities samenvoegen is de meest voor de hand liggende functie om te gebruiken. Om dat te bewerkstelligen selecteer je in het hoofdvenster eerst de partitie die je wil behouden. Vervolgens klik je op Merge waarna je in een dialoogvenster kan aanvinken welke partities je wil samensmelten. Let er wel op dat beide partities op dezelfde manier geformatteerd zijn: NTFS is alleen compatibel met NTFS, FAT32 alleen met FAT32.

Is een partitie foutief geformatteerd, dan zal je ze moeten herformatteren. In dat geval gaan al je gegevens verloren. Een back-up maken voordat je aan de slag gaat is sowieso een goed idee. Wij hebben goede ervaringen met dit stukje software, maar wanneer je gaat prutsen aan de schijf waar je Windowsinstallatie op staat, bestaat er altijd een klein risico.

Verhuis naar een SSD

Met de software is het verder mogelijk om gans je besturingssysteem en data te migreren naar een nieuwe harde schijf of een SSD. Wanneer je een oude computer nieuw leven wil inblazen met een SSD is dat erg handig. Zo hoef je Windows noch je programma’s opnieuw te installeren. Partition Master maakt immers een exacte kopie van de originele schijf naar de SSD. Wanneer je de oude schijf achteraf wisselt met de nieuwe SSD en de computer opnieuw opstart is alleen de snelheid waarmee dat gebeurt verandert, verder niets.

Herstelomgeving

Verder heeft de tool nog een aantal handige functies. Zo kan je de letter toegewezen aan een partitie wijzigen, partities defragmenteren, formatteren, verwijderen en zelfs helemaal veilig wissen. De geavanceerde gebruiker zal zeker ook de mogelijkheid tot het maken van een opstartbare WinPE-cd appreciëren. Daarmee kom je in de herstelomgeving van Windows terecht, handig om een nieuwe computer aan je wensen aan te passen of een oude te redden wanneer er iets gruwelijk is misgelopen.

Heel wat functies vereisen een reboot van je systeem. Je kan aangeven dat je ze wil uitvoeren in de software, waarna ze onder Pending Operations komen te staan. Zolang je de reboot niet start is er niets veranderd, en kan je de wijzigingen nog stopzetten.

Interesse in de gratis Pro-versie van de software? Klik dan hier om je gratis key te claimen.

downloadspartitiepartition masterssd

Gerelateerde artikelen

Volg ons

Korting bij Dreame!

Korting bij Dreame!

Bekijk de deals