Tips

Verwijder overtollige apps uit Windows 10

Wil je jezelf verlossen van de overtollige apps die standaard deel uitmaken van Windows 10, dan heb je een tool als 10AppsManager nodig.
[download_file]Microsoft heeft standaard niet alleen een paar functies in Windows 10 geactiveerd die privacygevoelige gebruikers wellicht weinig weten te bekoren, de softwaregigant heeft ook een reeks apps op je systeem gezet waar je wellicht weinig boodschap aan hebt én die je niet zomaar weg krijgt. Maar dat is (grotendeels) buiten 10AppsManager gerekend…

10AppsManager is een eenvoudige tool. Het programma behoeft geen installatie en bij het opstarten krijg je alleen een venster te zien met de pictogrammen van een 23-tal in Windows 10 (32- en 64-bits) voorgeïnstalleerde apps. Je raadt al meteen wat de bedoeling is: apps uit deze lijst die je niet langer zinnen, kun je op deze manier weghalen. Dat is niet moeilijker dan zo’n pictogram aan te klikken en met Ja te bevestigen op de vraag of je die app wel degelijk uit je systeem wilt verwijderd zien.

De namen van de apps zijn weliswaar Engelstalig, maar de meesten blijken ook wel te functioneren binnen een Nederlandstalige Windows 10-omgeving. Wijzelf kregen bijvoorbeeld alvast weg: Solitaire, Music (Groove Muziek), Film and TV (Films en TV), News (Nieuws), enz. Het lukte ons echter niet met Phone Companion (de app Telefoon bleek een brug te ver).

Let wel, het programma zelf raadt je aan eerst een systeemherstelpunt te maken ingeval het toch fout loopt of wanneer je per abuis de foute app hebt weggehaald. Zo’n herstelpunt kun je maken vanuit het Windows-startmenu, waar je naar ‘herstelpunt’ zoekt. In een noodgeval kun je de uitgevoerde verwijderoperatie dan nog terugdraaien door naar het gemaakte herstelpunt terug te keren.

Nu voorziet 10AppsManager weliswaar ook in de mogelijkheid om  een eerder verwijderde app opnieuw te installeren, maar de knop Reinstall levert jammer genoeg weinig meer op dan manuele (en niet zo eenvoudige PowerShell-)instructies om dat zelf te bewerkstelligen, inclusief de melding dat dat niet voor alle apps zal lukken…

Je probeert 10AppsManager hoe dan ook op eigen risico uit, bij voorkeur nadat je keurig een systeemherstelpunt hebt gemaakt.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business