Tips

Snel bestanden converteren (en encrypteren)

File Blender is een krachtig tooltje om zonder moeite bestanden naar een ander formaat te converteren. Daarnaast heeft het ook nog enkele andere handige trucjes aan boord.
[download_file]Wanneer je veel met mediabestanden en documenten werkt, dringt de nood zich al eens op om bestanden te converteren naar een ander formaat. Omdat er talloze bestandsformaten bestaan, zijn er ook talloze tooltjes te vinden om bestanden te converteren. File Blender bundelt ze allemaal in één compact pakket en voegt er nog wat extra functionaliteit aan toe.

Om met File Blender aan de slag te gaan, download je onderaan dit artikel het zipbestand. Nadat je het hebt uitgepakt en de software geïnstalleerd, word je begroet door een eenvoudig scherm met de boodschap “Select or Drop Files”. Afhankelijk van welk bestand je hier naartoe sleept, krijg je andere opties voorgeschoteld.

Standaard kan je elk bestand dat je in File Blender sleept encrypteren en beschermen met een wachtwoord, zodat het volledig onleesbaar wordt. Om een bestand opnieuw te decrypteren, sleep je het opnieuw in File Blender en vul je het wachtwoord in.

De encryptiefunctie is een leuke extra, maar het is niet de reden om dit tooltje te downloaden. Waar File Blender echt in uitspringt is het converteren van bestanden. De software ondersteunt standaard de meest courante multimediaformaten voor afbeeldingen, video en audio. Opnieuw sleep je gewoon het bestand in het venster en vervolgens krijg je een hele reeks conversiemogelijkheden aangeboden, bijvoorbeeld van JPG naar PNG, van WAV naar MP3 of van MPEG naar MP4. Het resultaat wordt weggeschreven naar mapje ‘out’ dat op je bureaublad wordt aangemaakt.

Bij afbeeldingen krijg je daarnaast ook de mogelijkheid om de grootte van het beeld aan te passen, het beeld te roteren, de kleuren te inverteren of de afbeelding als bureaubladachtergrond in te stellen. Bij PDF’s krijg je dan weer de mogelijkheid om het bestand in losse pagina’s te splitsen of weer samen te voegen.

Voor PDF-bestanden is het standaard niet mogelijk om naar een ander bestandsformaat te converteren (zoals bijvoorbeeld DOC), maar je kan die functionaliteit wel zelf toevoegen. File Blender is namelijk geen op zich staande software, maar verpakt allerlei command line conversietools in één geheel. Ken je zelf zo’n tooltje om PDF naar DOC te converteren, dan kan je File Blender daarmee uitbreiden. De exacte instructies om dat te doen vind je in het bijgevoegde leesmij-bestand.

Wij zijn alvast onder de indruk van de kracht van dit tooltje. Wil je snel bestanden kunnen converteren of encrypteren, geef File Blender dan zeker eens een kans.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business