Tips

Zoek en verwijder dubbele bestanden

WinMerge is een kleine tool die je dubbele bestanden helpt opsporen. Daarna kan je ze makkelijk verwijderen. Het programma zit ook handig geïntegreerd in Windows Verkenner.

[download_file]WinMerge helpt je om dubbele bestanden in mappen op te sporen en daarna te verwijderen. Als je het gratis programma downloadt, neemt het de standaardtaal van je pc over. Je zou dus normaal gezien standaard een Nederlandstalig exemplaar moeten kunnen binnen halen. Als dat niet zo zou zijn, kan je ‘Nederlands’ aanvinken alvorens te installeren.

Mappen vergelijken

Een andere handigheid is de integratie van WinMerge in Windows Verkenner. Om die integratie mogelijk te maken, moet je ze eerst activeren alvorens te installeren. Als je na de installatie met je rechtermuisknop op een venster van verkenner klikt, zie je de optie ‘WinMerge’ bij in de menulijst verschijnen. Als je ‘WinMerge’ vervolgens aanklikt, opent het programma.
In WinMerge zie het venster ‘bestanden of mappen selecteren’. Bij ‘Links:’ zie je de locatie staan van de map uit Verkenner die je net hebt toegevoegd. Vervolgens kies je bij ‘Rechts:’ nog de map waarmee je wil vergelijken. Winmerge presenteert ook allerlei filtermogelijkheden op basis van bestandssoort. Als je bij ‘Filter:’ op ‘Selecteren’ klikt kan je de gewenste filter toevoegen.

Een belangrijk detail is de keuzebox ‘Ook in submappen’. Standaard zal het programma enkel de bestanden uit de map vergelijken, en de submappen links laten liggen. Als je de geselecteerde map inclusief alle submappen wil vergelijken, moet je dus deze box aanklikken.

Bestanden verwijderen

Als alles correct is ingesteld, kan je WinMerge laten zoeken. Je klikt hiervoor simpelweg ‘OK’ aan. Als het zoeken voltooid is, presenteert het gratis tooltje een volledige lijst met alle doorzochte bestanden. Onder de kolom ‘Vergelijkingsresultaat’ kan je telkens zien of een bestand al dan niet overlappend is. Als dat inderdaad het geval is lees je de boodschap: “Binaire bestanden zijn identiek”. Met de navigatiepijltjes bovenaan kan je makkelijk door je bestanden navigeren.

Als je een dergelijk bestand wil verwijderen, kan dat eenvoudig via de ‘delete’-knop van je toetsenbord. Vervolgens belandt het bestand in de prullenbak. Als je de file in een keer helemaal wil verwijderen, is het handig om te toetsencombinatie ‘Shift+Delete’ te gebruiken.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business