Tips

Maken snelladers je smartphone nu stuk of niet?

Een smartphone die 80% opgeladen is na 35 minuten: het kan tegenwoordig, maar wat voor impact heeft dat op de batterij van je smartphone? En wat met de levensduur?

De batterijtechnologie evolueert snel, maar niet snel genoeg om aan de stijgende eisen van smartphones te voldoen. Er staat niet direct een revolutie voor de deur die je smartphone ineens een week autonomie meegeeft, dus moet de evolutie via een andere manier komen: snelladen. Qualcomm innoveert hier sterk in de laatste jaren, met Quick Charge 3.0 als orgelpunt op de HTC 10 en LG G5. 35 minuten laden voor 80% batterij klinkt heel handig, maar kan snelladen kwaad?

[related_article id=”180181″]Het is sowieso belangrijk om te weten dat snelladen bij Qualcomm al aan versie 3 zit. Elke evolutie bracht opnieuw een snelheidsboost, maar je kan je afvragen waar de grens ligt. We trokken op onderzoek.

Ampère en volt

De Google Nexus 6 was een van de eerste toestellen met zo’n snellader. Op die adapter kon je drie verschillende voltages lezen, met hun bijhorende ampèrage:

  • Standard Output: 5v, 1.6A
  • Turbo 1 Output: 9v, 1.6A
  • Turbo 2 Output: 12V, 1.2A

In tegenstelling tot de krachtigere (tablet)laders, haalde de Nexus 6 toen niet de kaap van 2A. Volt, ampère en weerstand zijn met elkaar verbonden. Hoe hoger het voltage, hoe minder verlies je geniet. Elektriciteit stroomt namelijk veel efficiënter over hogere voltages.

Het zijn de hogere ampèrages die veel gevaarlijker zijn, nog meer dan het aantal volt. Aangezien alles met elkaar verbonden is, komt het erop aan dat je toestel heel slim moet omgaan met beide parameters om het maximale eruit te halen. Het slimme logaritme van Qualcomm zorgt ervoor dat je smartphone weet wat het wil, en niet continu aan 100% je batterij gevaarlijk snel oplaadt aan maximaal aantal ampère bij een vast voltage.

Tot 20V vandaag

De nieuwste Quick Charge 3.0-standaard maakt je smartphone zelfs zo slim dat die in ministapjes van 200mV kunnen variëren tussen 3,6V en 20V. Het is dankzij het hoge voltage dat waanzinnige resultaten als 80% in 35 minuten bij de LG G5 mogelijk zijn. Je behaalt de allersnelste laadtijden in de Snapdragon 820,620, 618,617 en 430.

[related_article id=”171848″]Wat is de grootste fout die je kan maken? Een andere lader nemen die niet met jouw toestel is meegeleverd. Initieel kan het geen kwaad voor laders die 1,2A of minder laden aan 5V, maar het wordt gevaarlijker wanneer je er eentje van 1,6A tot 2A neemt. Hierdoor ga je je toestel sneller willen opladen dat het technisch gezien kan, met als gevolg extra druk in de batterij. Wie dat frequent doet, riskeert een veel snellere batterijslijtage, met een verhoogd risico tot ontploffing door drukopbouw in de batterij.

Gebruik daarom altijd de standaardlader die bij je toestel zit. De meeste toestellen hebben tegenwoordig slimme chips die een hogere laadsnelheid automatisch counteren naar een normaal niveau, maar het heeft geen zin om consequent het lot te tarten. Snelladen is perfect gezond voor je batterij en extra handig om snel leven in je toestel te blazen, maar gebruik altijd de standaard meegeleverde lader.

mobielnetadapterqualcommquick chargequick chargersnapdragonsnelladensnellader

Gerelateerde artikelen

Volg ons

Korting bij Dreame!

Korting bij Dreame!

Bekijk de deals