Met SniPaste maak je snel screenshots van (een deel van) je bureaublad. De tool biedt bovendien tal van mogelijkheden om screenshots te bewerken.

[download_file]Tools voor het maken van screenshots zijn er te kust en te keur – zelfs Windows heeft zo’n (weliswaar eenvoudige) tool ingebouwd. SniPaste slaagt er toch in zich van vele andere screenshot-tools te onderscheiden. Met name de mogelijkheid om je screenshots als een zwevend venster op je bureaublad te zetten valt op.

SniPaste is beschikbaar voor Windows 32- en 64-bits; volgens de makers zijn een macOS- en Linux-versie onderweg. Zodra SniPaste actief is hoef je maar de F1-toets in te drukken om een (rechthoekig) gebied van je scherm te kopiëren. Overigens is het programma wel zo slim om typische GUI-elementen, zoals een menu, pictogram, knop, balk of venster automatisch te herkennen, zodat je zo’n object veel makkelijker en sneller kunt kopiëren.

snipaste

Zodra je dan je screenshot hebt ingeblikt verschijnt een knoppenbalk onder het plaatje. Van hieruit kun je het screenshot opslaan (in png, jpg of bmp) of naar het klembord kopiëren. Het is ook mogelijk het plaatje als een verplaatsbaar venster op je bureaublad te houden. Dat kan nuttig zijn wanneer je dat tijdens je werk bij de hand wil houden. Zo’n venster kun je overigens ook makkelijk roteren of onzichtbaar maken.

SniPaste houdt tevens een ‘geschiedenis’ bij van je eerder gemaakte screenshots; met behulp van sneltoetsen fiets je dan door deze screenshots. Het programma laat je tevens toe een screenshot op allerlei manieren te annoteren. Zo kun je vierkanten, cirkels, lijnen en pijlen toevoegen maar ook eigen figuren tekenen en tekst toevoegen in diverse kleuren. Er is tevens een vervagingstool aanwezig – handig als je bepaalde delen uit het plaatje onzichtbaar of onleesbaar wil maken – evenals een gom. Deze laatste werkte vreemd genoeg niet op onze testmachine. Op een andere testmachine weigerde SniPaste zelfs compleet dienst, om onduidelijke redenen (ook de installatie van Visual C Redistributable for VS 2015, zoals de makers suggereren, mocht niet baten).