Tips

ShutUp10 ontfermt zich over je privacy in Windows 10

Het is geen geheim dat Windows 10 heel wat gegevens over zijn gebruikers vergaard. Wie zich daar niet goed bij voelt, kan de controle over zijn privacy terugwinnen met een eenvoudig tooltje.
[download_file]ShutUp10 is een programma van O&O, menig Windowsgebruiker ongetwijfeld bekend dankzij de uitstekende defragmentatiesoftware. De tool is gratis te downloaden via de website of onderaan dit artikel. Het weegt minder dan een megabyte en vereist geen installatie. Het programma geeft je de controle over de privacyinstellingen van Windows 10. Na de verjaardagsupdate werd daar immers weer aan geprutst, waardoor het een goed idee is om alles nog eens na te kijken.

Om ShutUp10 goed te gebruiken, moet je het programma openen als administrator. Klik daartoe rechts op het bestand en selecteer Als administrator uitvoeren. Een eenvoudig scherm opent zich met daarin een lange lijst van potentieel privacy-schendende functies. De tool verdeelt de opties onder in negen categorieën: Security, Windows Defender, Privacy, Synchronisatie, Cortana, Location, User Behavior, Windows Update en Miscellaneous.

Per categorie laat ShutUp10 je zien wat Windows 10 naar huis stuurt. Een icoontje achter iedere functie toont wat de tool zelf van de functie vindt. Een groen vinkje laat je duidelijk zien dat de huidige instelling volgens het programma in orde is. Een geel gevarendriehoekje impliceert dat de actuele instelling in orde is, maar aangepast kan worden terwijl een rood uitroepteken volgens ShutUp10 je aandacht vereist.

Het is niet altijd even duidelijk wat iedere optie betekent, waardoor het een godsgeschenk is dat je er op kan klikken om meer info te krijgen. Die info kan beter, maar geeft je toch een wat achtergrondinformatie om een geïnformeerde beslissing te maken. Heb je geen idee wat alles betekent maar vertrouw je O&O? Dan kan je bovenaan onder Actions kiezen om de aangeraden instellingen automatisch goed te zetten. Je kan via datzelfde menu meteen een herstelpunt maken, wat altijd een goed idee is, en alle instellingen terugzetten naar de standaard.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business