Tips

11 manieren om de Touch Bar op je MacBook Pro te gebruiken

Touch Bar
De grote nieuwigheid op Apples vernieuwde MacBook Pro's is de Touch Bar. We bekijken de verschillende manieren waarop je die aanraakstrook kan gebruiken.

Sinds 2016 heeft de MacBook Pro de Touch Bar aan boord. Althans wie voor de duurdere versie kiest. Het was al van 2012 geleden dat die een grote update kreeg, met de toevoeging van het retinascherm. In de jaren nadien kregen de specificaties wel eens een update, maar een radicale verandering bleef uit. Tot een aantal jaren terug, want de nieuwe MacBook Pro werd flink onder handen genomen. Apple heeft grote kuis gehouden en maakte komaf met alle aansluitingen en poorten. Alleen de audiojack blijft intact, de rest wordt vervangen door twee tot vier USB-C-aansluitingen.

De grote eyecatcher is de nieuwe Touch Bar. Dat is een aanraakstrook bovenaan het toetsenbord die de rij functietoetsen vervangt. Wie voor het 13 inchmodel kiest, krijgt de keuze: touchknoppen of functietoetsen. Het 16 inch-model komt alleen in een versie met met de touchknoppen.

Het grote voordeel van die aanraakstrook is dat zijn functie verandert afhankelijk van het programma dat op dat moment actief is. De belangrijkste toetsen, zoals Escape en de volumeknoppen blijven altijd zichtbaar, maar de rest van de balk verandert.

We overlopen hieronder de verschillende toepassingen die het handigst zijn om alles uit je Touch Bar te halen. Apple stelde het systeem bij lancering al open voor ontwikkelaars, zodat die de functionaliteit in hun software kunnen integreren. De laatste jaren zijn de functies daardoor alleen maar toegenomen waardoor de balk er alleen maar beter op is geworden.

Benieuwd naar wat er nieuw is in macOS Big Sur binnenkort? Lees hier ons overzicht.

1. Functietoetsen. De klassieke functietoetsen zijn nog steeds paraat en verschijnen op de Touch Bar wanneer je de FN-toets ingedrukt houdt.

Touch Bar

2. Systeemregelaars. Met de systeemregelaars kan je allerlei zaken aanpassen zoals helderheid, volume of toetsenbordverlichting.

Touch Bar

3. Foto’s. In de Foto’s-app kan je op de Touch Bar door je foto’s bladeren, een beeld aan je favorieten toevoegen, roteren of meteen een filter toepassen.

4. Final Cut Pro. In Final Cut Pro toont de Touch Bar een interactieve tijdbalk van je project waar je eenvoudig door kan navigeren.

5. Mail. Pas de opmaak van je mailbericht aan, voeg emoji toe en verzend met een druk op de knop, rechtstreeks vanaf de Bar.

6. Safari. Blader door je openstaande tabbladen in Safari of open je favoriete websites vanaf de Touch Bar.

7. Keynote. Navigeer via de Touch Bar door je dia’s wanneer je op het volledig scherm presenteert. Je kan ook de opmaak van je tekst aanpassen.

8. FaceTime. Komt er een telefoontje of FaceTime-gesprek binnen, dan verschijnt de melding op de Touch Bar en kan je meteen antwoorden.

9. Kleurenpalet. Selecteer een palet en tik om een kleur te kiezen voor tekst of objecten in Pages, Keynote en andere toepassingen.

Touch Bar

10. Emoji’s. In apps als Berichten en Mail geeft de Bar snelle toegang tot je vaak gebruikte emoji’s.

Touch Bar

11. Doe het zelf. In sommige apps kan je de Touch Bar zelf instellen met de commando’s die jij het nuttigst vindt.

applemacbook protiptipstouch bar

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN