Tips

Zet zelf je ideale computer in elkaar: de ultieme gids

Zelf een computer in elkaar zetten bespaart je geld, levert je een systeem op maat op en is bovendien helemaal niet moeilijk. In deze uitgebreide gids illustreren we hoe je te werk gaat.

Processor en koeling

Voor we de behuizing bovenhalen, installeren we de processor in het moederbord en monteren we de koeling. Zeker voor de koeling is de kans groot dat je aan de achterzijde van het moederbord moet zijn, en dat wordt ontoegankelijk zodra je het in de case monteert.

Haal je moederbord en de processor erbij. Op je moederbord is de plaats voor de processor afgesloten met een beschermkapje. De aansluitingen zijn erg gevoelig. Verwijder het beschermkapje zoals aangegeven in de handleiding van jouw moederbord. In de praktijk zal je twee hendeltjes moeten losmaken, waarna je er zo bij kan. Houd het ding bij, als je ooit de processor uit het moederbord zou verwijderen, wil je de socket opnieuw beschermen.

Verwijder het klepje dat over de cpu-socket op het moederbord zit pas wanneer je klaar bent om de processor te installeren.

Bij sommige moederborden zit een plaatje dat je eerst over de processor moet schuiven. Vervolgens leg je de processor in de socket. Je zal merken dat de chip zelf twee kleine uitsparingen heeft, terwijl de socket twee uitstulpingen heeft. Je zal merken dat een computer in elkaar steken als een puzzel is. Vrijwel altijd is er maar één juiste manier om een onderdeel te bevestigen. Als het past, zit het goed. Als je je vergist, dan zal het niet passen.

De cpu past alleen in de juiste oriëntatie in de socket. Je kan de chip er dus niet per ongeluk ondersteboven in stoppen.

Na het plaatsen van de processor sluit je de hendeltjes. Het is de bedoeling dat de cpu muurvast zit, dus je zal wat weerstand voelen.

Voor we het moederbord in de case plaatsen, monteren we de koeling. In ons geval gaan we voor de koeling die bij de processor zit. Kies je voor een zwaardere K-chip, dan is het een goed idee om een zelf gekochte zwaardere koeling te installeren. Het principe is telkens hetzelfde.

Erg belangrijk: voor je de koeling monteert, moet je koelpasta op de cpu of de koeling smeren. Koelpasta is een kleverig goedje dat een perfecte aansluiting van de processor en het koelelement zal verzekeren. Je hebt slechts een kleine hoeveelheid pasta nodig. Te veel pasta vermindert de hittegeleiding. Verdeel het goedje egaal over de cpu.

Bij de koelers die Intel meelevert is de koelpasta op voorhand al aangebracht. Opletten met je vingers dus.

Naast de cpu zitten vier gaatjes. Die komen perfect overeen met de vier pootjes van de koeling. Duw ze er door totdat je een klik voelt. Opnieuw kan het dat je een beetje kracht moet zetten. Bij sommige geavanceerde koelingen is er geen kliksysteem, maar moet je aan de achterkant van je moederbord de koeling zelf vastvijzen.

Een standaard koeler kan je zo vastklikken op het moederbord.

De meegeleverde Intel-koeling heeft één ventilator. Die heeft natuurlijk stroom nodig. De koeling zal de nodige stroom van het moederbord halen. Vlakbij de koeling vind je normaal vier pinnetjes met het label ‘CPU_FAN’. Klik het kabeltje van de koeling hier in. De cpu is nu geïnstalleerd op het moederbord.

Vergeet de ventilator van de koeling niet aan de sluiten op je moederbord.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business