Tips

Zet zelf je ideale computer in elkaar: de ultieme gids

Zelf een computer in elkaar zetten bespaart je geld, levert je een systeem op maat op en is bovendien helemaal niet moeilijk. In deze uitgebreide gids illustreren we hoe je te werk gaat.

Inschakelen, problemen oplossen en installeren

Alles is nu klaar. Stop je bak in de stroom, verbind het scherm, zet je voeding aan en druk op de aan-uitknop van je computer. Als alles goed is gegaan, zie je nu het logo van je Bios verschijnen. Windows staat nog niet op je SSD dus veel meer zal je computer nog niet doen.

Wij moesten voor het sluiten van de behuizing nog twee led-strips bevestigen aan de binnenzijde van onze pc.

Heb je pech, dan gebeurt er absoluut niets. In dat geval heb je de aan-uitknop vermoedelijk niet juist aangesloten. Kijk na of alle kleine stekkertjes goed in de front panel connector zitten. Zie je niets, maar hoor je getuut, dan mankeert er een onderdeel. Misschien zit de stroomconnector niet goed in je grafische kaart, of heb je de stroomtoevoer naar de processor niet goed vastgeklikt. In onze ervaring is het meest voorkomende probleem een slecht bevestigde of vergeten stroomkabel.

Schrik er niet voor terug om je computer terug uit te schakelen en enkele kabels op een andere manier door je behuizing te leiden. De extra moeite nu zorgt voor een veel properder systeem achteraf. Werkt alles, dan kan je met een gerust hart je behuizing sluiten en je pc op z’n finale plaats neerpoten. Sluit toetsenbord en muis aan, haal je Windows 10-usb-stick boven, en stop die in een usb-poort. De Windows-installatiewizard zal als het goed is automatisch opstarten. Het hele proces is heel duidelijk, gebruiksvriendelijk en duurt niet zo heel lang.

Ons systeem heeft geen draadloos internet en moet je dus met een ethernetkabel met het net verbinden. Je kan indien je wil investeren in een PCIe wifi-kaartje. Zo’n ding kost om en bij de 40 euro en past vlakbij je harde schijf in een klein PCIe-sleufje. Een extra stroomkabel heb je er niet voor nodig.

Na de installatie van Windows is je computer nog niet klaar. Om je systeem optimaal te gebruiken, heb je nog de juiste drivers nodig. Vaak zit er een cd’tje met drivers bij je hardware, maar die zijn sowieso verouderd en de kans dat je geïnvesteerd hebt in een dvd-lezer is dezer dagen niet meer zo groot. Begin met op de website van de fabrikant van je moederbord alle relevante drivers te downloaden en te installeren. Vergeet vervolgens niet om ook van Nvidia of AMD de juiste gpu-drivers binnen te halen. Zelfs bij je SSD hoort vermoedelijk wat extra software.

Je computer is nu helemaal klaar, volledig geïnstalleerd en vrij van bloatware van deze of gene fabrikant. Om een Windows-computer scherp te houden, is een beetje extra hulp natuurlijk geen overbodige luxe. Kijk zeker eens naar onze gids voor essentiële software bij een nieuwe Windows-pc. Vergeet geen antivirusprogramma te installeren. Ook daarvoor hebben we een handig overzicht voorzien, zowel voor gratis als betalende pakketten.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business