Tips

Zo stop je het heropstarten van Windows 10 na updates

Het ongewild rebooten van Windows 10 na updates gaat vlug frustreren. Je kan het heropstarten permanent uitschakelen via een ingreep in de Taakplanner.

Een van de meest gehate trekjes van Windows 10 is het feit dat het besturingssysteem zonder jouw inspraak kan heropstarten na het installeren van updates. Zelfs Microsoft geeft ondertussen toe dat ze hier iets te voortvarend zijn geweest, en voorziet bij de uitrol van de creators update een pleister voor de wonde met een snooze-knop.

Met die snooze-knop kan je enkel een reboot uitstellen, maar niet afwenden. Er bestaat echter een definitieve manier om het heropstarten te stoppen. We doen de truc hieronder uit de doeken.

Taakplanner

Als eerste moet je het Taakplanner-venster van Windows 10 openen. Dit kan je het eenvoudigste doen door gewoon ‘taakplanner’ in te tikken in het zoekveld op de startbalk.

Aan de linkerkant van het venster vind je een map Task Scheduler-bibliotheek. Klap deze uit tot je bij de locatie Task Scheduler-bibliotheek/Microsoft/Windows/UpdateOrchestrator aankomt. Klik de map aan en je ziet in het midden van de taakplanner diverse taken, waaronder Reboot.

Deze zal op status ‘Gereed’ staan.  Rechterklik met je muis op Reboot en schakel de taak uit. Dit zorgt ervoor dat je computer niet meer automatisch zal heropstarten na het updaten.

Andere naam

Sommige gebruikers hebben gerapporteerd dat Windows 10 de uitschakeling weer ongedaan kan maken. Om er zeker van te zijn dat dit niet gebeurt, kan je het volgende doen:

Open Windows Verkenner en zoek de map C:\Windows\System32\Tasks\Microsoft\Windows\UpdateOrchestrator op.

Binnen de map vind je het bestand Reboot; hernoem dit tot Reboot.bak. Opgelet: je hebt hiervoor administratieve rechten nodig. Maak vervolgens een nieuwe lege map aan en noem deze Reboot.

Dit zal ervoor zorgen dat Windows de Reboot-taak niet opnieuw creëert. Mocht je je bedenken, dan kan je de map verwijderen en de naam van het bak-bestand opnieuw veranderen naar Reboot.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business