Hou je net zoals velen van de kracht van Microsoft Visio maar niet van zijn prijs? Hier zijn gratis alternatieven waarmee je eveneens complexe diagrammen kan creëren.

Advertentie

Microsoft Visio is een populaire tool binnen bedrijven en bij consumenten om snel diagrammen en flowcharts te maken. Jammer genoeg is het programma onderdeel van het Office-pakket van Microsoft, waardoor je de software moeilijk goedkoop kan noemen. Gelukkig zijn er voldoende gratis alternatieven waarmee je de klus eveneens geklaard krijgt. We sommen de belangrijkste alternatieven voor je op.

1. yEd Graph Editor

yEd Graph Editor is een erg krachtige tool die volledig gratis wordt aangeboden. In het programma kan je diagrammen maken met behulp van de bijgeleverde vormen en symbolen of met je eigen symbolen die je importeert. Eenmaal je diagram klaar is, kan je dat bovendien automatisch op orde laten brengen. yEd Graph Editor heeft immers een lay-outalgoritme, waarbij je kan kiezen uit verschillende types diagrammen zoals een boomstructuur. De software tovert een wirwar aan pijlen in een mum van tijd om tot een overzichtelijk schema. yEd Graph Editor is beschikbaar van Windows, macOS en Linux.

2. Pencil Project

Pencil Project is een opensource alternatief voor Microsoft Visio. De tool wordt actief onderhouden door een geëngageerde gemeenschap. Het programma heeft als doel om je eenvoudig diagrammen te laten tekenen en dat is te merken aan de gebruikersinterface. Pencil Project brengt dan wel niks nieuws naar de branche, maar biedt alle functies die je kan wensen op een erg gebruiksvriendelijke manier aan.

3. Dia

Dia staat in scherp contrast met het Pencil Project. Het programma ziet er erg verouderd en ronduit lelijk uit, maar bevat alle functionaliteit die je je kan wensen. De software werd oorspronkelijk uitgerold in 1998 en kan je volledig gratis downloaden. Je kan vrij eenvoudig navigeren doorheen de tool en de software bevat een groot arsenaal aan vormen. Ook kan je defaults voor flowcharts, netwerkdiagrammen, circuitdiagrammen en meer terugvinden in Dia.

4. Creately

In tegenstelling tot Dia is Creately een webapp. Met de applicatie kan je flowcharts en diagrammen maken die er goed uitzien, zonder dat de app moeilijk is. Creately bevat een ‘one-click’-functie waarmee je volgens de makers vijf keer sneller een diagram maakt dan bij andere platformen. Jammer genoeg is de software niet volledig gratis. Wel kan je een gratis versie van Creately gebruiken die een beperkt aantal functies bevat.

5. Lucid Chart

Lucid Chart is een ander webalternatief voor Visio, maar met extra functies voor bedrijven. De software heeft een strakke interface die professioneel oogt en past zich aan het type gebruiker dat je bent aan. Tijdens het inloggen kan je kiezen uit onder andere student, leerkracht, IT-professional en marketing kiezen. Je kan Visio-bestanden importeren of kiezen uit een aantal templates om je diagram mee te starten. Bovendien kan je diagrammen delen met anderen en deze laten aanpassen. Wel zijn gratis gebruikers wederom beperkt in hun mogelijkheden.

6. LibreOffice Draw

We sluiten dit lijstje af met een suite die voornamelijk gemaakt is om je een gratis alternatief voor de Microsoft Office-programma’s te geven. LibreOffice heeft een alternatief voor onder andere Word, Excel en uiteraard Visio. LibreOffice Draw is de belangrijkste open-sourceconcurrent van Microsoft Visio en kan je als all-around teken- en diagramtool gebruiken. Bovendien kan je gratis vormen downloaden die erg hard aan de objecten in Visio doen denken.

Advertentie

1 REACTIE

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here