Tips

Zo installeer je iOS 11 nu al op je iPhone of iPad

iOS 11 wordt officieel pas op 19 september gelanceerd, maar je kan ook nu al met de software aan de slag op je iPhone of iPad. We leggen uit hoe je dat doet.

Apple maakt iOS 11 op 19 september officieel beschikbaar, maar je hoeft niet tot dan te wachten om met het besturingssysteem aan de slag te gaan. Wie zijn geduld niet langer op de proef wil stellen, kan iOS 11 nu al op zijn iPhone of iPad installeren. We leggen uit hoe je dat doet.

Apple heeft gisteren de ‘golden master’ van iOS 11 uitgerold naar ontwikkelaars en publieke bètatesters. Dat kan je min of meer als de finale versie van het besturingssysteem beschouwen. Het is nog altijd mogelijk dat er in de laatste dagen voor de lancering nog enkele kleine bugs verholpen worden, maar in principe kan je deze versie zonder risico op je toestel installeren.

[related_article id=”215845″]

Vooraf

Voor je overgaat tot het installeren van de golden master van iOS 11, doe je er goed aan om een back-up van je apparaat te maken. Het gaat immers nog altijd om bètasoftware en je weet nooit of er onverhoopt toch iets misloopt. Zorg ervoor dat de laatste versie van iTunes op je pc draait en sluit je iOS-toestel op de computer aan.

  • Wil je gegevens van Gezondheid en Activiteit bewaren? Dan moet je de back-up coderen. Vink daarvoor ‘Codeer [apparaat]-reservekopie’ en kies een wachtwoord om de kopie te beschermen.
  • Klik vervolgens op ‘Maak reservekopie’ en wacht tot iTunes klaar is met het maken van de back-up.
  • Ga ten slotte naar ‘iTunes’ > ‘Voorkeuren’ > ‘Apparaten’ om de reservekopie te archiveren of kopiëren naar een andere locatie. Op Mac houd je Control ingedrukt, klik je op de reservekopie en kies je voor ‘Archiveer’. In Windows ga je via Verkenner (\Gebruikers\(gebruikersnaam)\AppData\Roaming\Apple Computer\MobileSync\Backup\) op zoek naar de reservekopie en kopieer je hem naar een andere locatie.

De gearchiveerde reservekopie heb je nodig om later eventuele te kunnen terugkeren naar de huidige versie van iOS. Met de back-up achter de hand kan je overgaan tot de installatie van iOS 11.

1. Registreren

Om iOS 11 nu al op je apparaat te krijgen, volstaat het om in te tekenen op het publieke bètaprogramma van Apple. Dat doe je hier. Het is het makkelijkst om de registratie vanaf je iPhone of iPad uit te voeren, dan kan je in de volgende stap meteen overgaan tot het downloaden van de software. Log in met je Apple ID en accepteeer de gebruiksovereenkomst om een bètatester te worden.

2. Configuratieprofiel downloaden

Ga vervolgens op je iOS-toestel naar beta.apple.com/profile om het configuratieprofiel voor jouw apparaat te downloaden. Je toestel zal automatisch vragen om het profiel te installeren. Volg de stappen op het scherm om de installatie uit te voeren.

3. Update je iPhone of iPad

Draait je iPhone of iPad op iOS 8.1.3 of nieuwer dan zal je automatisch de update naar de bèta van iOS 11 over-the-air ontvangen. Via ‘Instellingen’ > ‘Algemeen’ > ‘Software-update’ kan je controleren of de update beschikbaar is en hem vervolgens downloaden.

Als je hierna niet langer bètasoftware wil ontvangen, kan je weer uit het bètaprogramma starten en het configuratieprofiel verwijderen. De bètaversie van iOS 11 blijft dan gewoon op je toestel draaien tot de officiële versie volgende week beschikbaar is. Je wacht evenwel best met uitschrijven tot na 19 september, in geval er voor de officiële uitrol toch nog nieuwe updates verschijnen.

Bètaversie verwijderen

Wil je om welke reden dan ook terugkeren naar de huidige versie van iOS, dan moet je het apparaat wissen en herstellen om de bètasoftware te verwijderen. Daarvoor heb je de gearchiveerde reservekopie opnieuw nodig, zodat je geen gegevens kwijtraakt.

  • Sluit je iOS-toestel aan op de computer met iTunes en zet het apparaat in herstelmodus. Bij de iPhone 7 en 7 Plus houd je daarvoor de sluimerknop en volume omlaag tegelijkertijd ingedrukt. Bij oudere toestellen is dat de sluimerknop en de thuisknop. Blijf beide knoppen ingedrukt houden tot je het herstelmodusscherm ziet.
  • Klik op ‘Zet terug’ wanneer deze optie verschijnt. Je apparaat wordt nu gewist en de huidige niet-bètaversie van iOS wordt opnieuw geïnstalleerd.
  • Wacht tot het herstel voltooid is en voer je Apple ID en wachtwoord in wanneer ernaar gevraagd wordt.
  • Na het herstel kan je het toestel opnieuw configureren aan de hand van je gearchiveerde reservekopie. Of je kan het als nieuw instellen.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business