Microsoft is gestart met de uitrol van de Windows 10 Fall Creators Update. Wie niet langer wil wachten, kan de update zelf forceren.

Advertentie

Sinds gisteren stelt Microsoft de Fall Creators Update ter beschikking. De update wordt naar je computer gebracht via het Windows Update-kanaal. In principe hoef je niets zelf te doen, behalve wachten tot de update op jouw systeem wordt aangeboden.

De update wordt gefaseerd uitgerold, maar dat wil niet zeggen dat jij niet al meteen van de nieuwste versie van Windows kan genieten. Misschien kan jij niet wachten om aan de slag te gaan met de update. In dat geval bestaat er een perfect legale manier om de herfstversie van Windows nu al binnen te halen.

Ik beschrijf hieronder twee methoden om dat te doen: een upgrade van je bestaande Windows 10-installatie of beginnen vanaf een schone lei met een clean install. Bij methode 1 blijven al je bestanden en instellingen bewaard, bij methode 2 wordt alles gewist.

1. Upgrade

Om je systeem handmatig te updaten, ga je naar deze pagina op Microsofts website en klik je op de knop ‘Update nu’. Onmiddellijk zal de Windows 10-upgradeassistent worden gedownload. Wanneer je die opstart, krijg je normaal gezien het onderstaande venster voorgeschoteld.

Klik op de knop ‘Nu bijwerken’ om het updateproces te starten. De upgradeassistent zal eerst controleren of er geen compatibiliteitsproblemen met je pc zijn en begint de update vervolgens voor te bereiden. Dat kan een tijdje duren, maar je kan het venster minimaliseren en ondertussen gewoon verder werken.

Nadat de assistent alle voorbereidingen heeft getroffen, klik je op ‘Nu opnieuw opstarten’ om de pc om de update te voltooien. Houd er rekening mee dat dat een tijdje kan duren – maximaal 90 minuten – en je je pc ondertussen niet kan gebruiken. Wil je de update nog even uitstellen, dan kies je voor ‘Later opnieuw opstarten’.

Na het heropstarten is je systeem geüpdatet naar de nieuwste versie van Windows 10 en kan je aan de slag met alle veranderingen die de Fall Creators Update met zich meebrengt.

2. Clean install

Start je liever vanaf een schone lei, dan is ook dat geen probleem. Ook voor deze methode ga je naar dezelfde downloadpagina op Microsofts website als in methode 1. Ditmaal kies je echter voor de knop ‘Hulpprogramma nu downloaden’. Daarmee wordt de Media Creation Tool gedownload die we gaan gebruiken om de Fall Creators Update op een USB-stick of dvd te zetten.

Start de Media Creation Tool en ga akkoord met de licentievoorwaarden. Vervolgens moet je een keuze maken. Standaard staat ‘Deze pc nu bijwerken’ aangevinkt. Dat zal de update installeren zonder je bestanden en instellingen te verwijderen. Om een schone installatie uit te voeren, vink je ‘Installatiemedia voor een andere pc maken’ aan en klik je op ‘Volgende’.

In het volgende scherm moet je de taal, architectuur en versie van je besturingssysteem selecteren. Dat staat normaal gezien standaard al goed ingesteld, dus mag je meteen op ‘Volgende’ klikken. Nu krijg je de keuze om de installatiebestanden op een USB-stick te plaatsen of een ISO-bestand te maken (dat je later op een dvd brandt). Ik kies voor de eerste methode, vink ‘USB-flashstation‘ aan en klik andermaal op ‘Volgende’.

Zorg dat je een USB-stick van minstens 4 GB bij de hand hebt, en plug deze in je computer. Selecteer de stick in de stationslijst en klik op ‘Volgende’. Nu zullen de installatiebestanden van Windows 10 (met de herftsupdate) worden gedownload en op de stick geplaatst. Dat kan een tijdje duren, dus ga rustig even een koffie drinken terwijl je wacht. Of kijk na dat je zeker een back-up hebt gemaakt van al je belangrijke bestanden.

Wanneer de Media Creation Tool klaar is, klik je op ‘Voltooien’ en start je de computer opnieuw op vanaf je USB-stick. Het zou kunnen dat je daarvoor eerst in de BIOS-instellingen moet duiken om de prioriteit van je opstartmedia aan te passen. Doorloop de stappen om het besturingssysteem opnieuw op je systeem te installeren en uiteindelijk zal je worden begroet door een schone versie van Windows 10, inclusief de herfstupdate.

Advertentie

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here