Tips

Gebruik altijd de snelste DNS-server

De snelheid van je internet is afhankelijk van verschillende factoren. Met Namebench ben je zeker dat je alvast voor één parameter de snelste oplossing kiest.

Een DNS-provider regelt de vertaling van de url of de link die je aanklikt naar de website die je wil laden. Het is een klein radertje in je algemene surfervaring, maar wel eentje die een voelbare invloed kan hebben. Op je pc kan je de DNS-server waar een netwerk verbinding mee maakt veranderen naar de meest optimale dienst. Hoe zoek je de snelste DNS-server voor jouw locatie? Hier bewijst Namebench zijn waarde. Dit gratis programma test de populairste DNS-servers en vergelijkt hun snelheid met je huidige provider.

[related_article id=”220613″]

Vooraleer je een DNS-server verandert, is het logisch dat je eerst kijkt welke dienst je als vervanger wil gebruiken. Namebench is een nevenproject dat bij Google is ontstaan en nu als opensource wordt aangeboden. Het is al enkele jaren niet meer aangepast, maar is nog altijd te gebruiken. Hier kan je de software vinden: download ‘namebench-1.3.1-windows.exe’ of de macOS-variant. Start de setup en ‘Extract’ het programma. Bovenaan het venster zal je het IP-adres van je huidige DNS-server vinden. Je kan de opties ‘Include global DNS providers’ en ‘Include best available regional DNS services’ aanvinken, of een van beide kiezen.

Benchmark

Klik op ‘Start Benchmark’ om het programma in gang te zetten. De analyse neemt 10 tot 20 minuten in beslag; je kan je computer zonder problemen in de tussentijd voor andere taken gebruiken. Ik liep zelf af en toe tegen een foutmelding aan op het einde van de scan. Het beste is om dan eerst enkel de regionale services te laten onderzoeken, en nadien regionaal en globaal tezamen. Na een goed kwartier heeft Namebench meestal het resultaat klaar. Deze zal in een webpagina op je standaardbrowser verschijnen. Links bovenaan het scherm zal Namebench de snelste server uitlichten, rechts op de pagina vind je suggesties voor alternatieven. Onderaan staan de exacte reactietijden van de geteste servers. Hierbij vind je ook nota’s die fouten in de servers beschrijven. Dit deel van Namebench is niet meer functioneel en kan je negeren.

Je kan per netwerk een andere DNS-server aanwijzen. Om dat voor het netwerk te doen waar je computer momenteel gebruik van maakt, rechterklik je op het verbindingsicoontje rechts in het systeemvak van de startbalk. Selecteer ‘Netwerkcentrum openen’. Klik in het venster dat verschijnt op je huidige verbinding. Open ‘Eigenschappen’ en selecteer in het tabblad ‘Netwerken’ het onderdeel ‘Internet Protocol Versie 4 (TCP/IPv4)’ en klik hierna opnieuw op ‘Eigenschappen’. Nu kom je in het venster terecht waar je de DNS-server kan aanpassen.

DNS-server veranderen

Klik in het venster op ‘De volgende DNS-serveradressen gebruiken’. Vul je optimale serveradres in bij ‘Voorkeurs-DNS-server’. Je kan een tweede optie invullen bij ‘Alternatieve DNS-server’, maar dat is niet vereist. Via de knop Geavanceerd kan je nog meer providers toevoegen aan de lijst als je naar het tabblad DNS gaat. Heb je de IP-adressen ingevuld, klik dan op OK om de verandering te voltooien. Controleer voor de zekerheid of alles correct is verlopen door naar een webpagina te surfen. Het veranderen van je DNS-server kan soms ook een oplossing zijn als je problemen ondervindt met je internet.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

Ga jij apps uit alternatieve appstores installeren?

  • Nee, App Store of Play Store is goed genoeg (57%, 109 Votes)
  • Alleen als ik een app écht nodig heb (29%, 56 Votes)
  • Ja, ik wil apps van andere bronnen installeren (14%, 27 Votes)

Aantal stemmen: 194

Laden ... Laden ...
De beste elektronica-acties van het moment

De beste elektronica-acties van het moment

Bekijken bij bol.com

Business