Tips

10 technologieën die we zien doorbreken in 2018

Het eindejaar is in zicht, tijd om te kijken wat we allemaal in 2018 mogen verwachten.

De toekomst voorspellen is bijzonder lastig voor iedereen, maar in technologieland valt dat wel mee. Ik zit dagelijks mee in de spits van alle hoogtechnologische nieuwtjes, en dan merk je al snel wanneer er een teken aan de wand is. In dit achtergrondstuk ga ik proberen zo goed mogelijk in te schatten wat voor jou belangrijk is in 2018 om in het oog te houden, of om aan te kopen om mee te zijn wanneer dat belangrijk is.

1. Draadloos laden

Draadloos laden is niet nieuw en heel wat toestellen hebben het al aan boord, maar sinds dit eindejaar hebben de iPhone 8, 8 Plus en X het aan boord. Meestal wanneer Apple mee is, luisteren de accessoiremakers en volgt de rest. Net om die reden vind je tegenwoordig op steeds minder toestellen een hoofdtelefoonaansluiting. Over dat laatste zijn we niet te spreken, maar de opkomst van draadloos laden vinden we top. Samsung doet het al langer met zijn Galaxy-reeks en heel wat andere partijen zoals LG en Motorola weten dat draadloos laden een luxe is die je snel gewoon wordt.
We verwachten door de adaptatie van Apple dat draadloos laden volgend jaar standaard in elk toptoestel zal zitten, en dat zelfs goedkopere modellen de technologie aan boord krijgen. Enig nadeel van draadloos laden: je kan het niet gebruiken in combinatie met een metalen achterkant. Meer telefoons met draadloos laden betekent ook veel meer gadgets die het ondersteunen. Denk daarbij aan monitors, auto’s, nachtlampjes, bureaus, etc.

2. OLED-monitors

Wie recent een nieuwe tv heeft gekocht, heeft mogelijk naar de fantastische OLED-tv’s gekeken waar zwart absoluut zwart is. Een streling voor het oog, maar ook op heel wat telefoons vind je de OLED-technologie terug. De enige plaats waar er een groot gat is, is de computermarkt. Dit jaar heeft enkel Lenovo het aangedurfd om één laptop van een OLED-paneel te voorzien. Er waren ook nog een tweetal OLED-monitors, meer niet. Pure zonde, want de technologie is klaar om ze in allebei op grote schaal te implementeren. Zeker als je weet dat een OLED-scherm in heel wat gevallen zuiniger is dan lcd, wat voor laptops handig is meegenomen.

3. Mixed Reality

De verzamelterm van Microsoft voor alles rond virtual reality en augmented reality. De éne schermt je helemaal van de buitenwereld af en dropt je in een virtuele wereld, terwijl de andere beelden (hologrammen) laat zien in de echte wereld rondom je. Nu iedereen de Windows 10 Fall Creators Update op zijn computer heeft staan, is je computer in feite klaar voor Windows 10 Mixed Reality. Hier kan je Windows 10 in een andere dimensie ervaren met een vr-bril van zowat elke computerfabrikant die nu beschikbaar is. We verwachten geen stormloop; je moet het namelijk zien om te geloven, en net dat zorgt ervoor dat de trend maar traag wordt opgepikt. Zonder twijfel de computer van de toekomst, waar je vandaag al van kan proeven. Maar gooi je gewone computer zeker niet weg, want proeven is voorlopig het enige wat je vandaag zal kunnen doen.

Bron: Nvidia

4. HDR

Deze past in dezelfde categorie van Mixed Reality: je moet het zien om te geloven. Je kan geen HDR-beeld ervaren, zonder dat je een HDR-compatibel scherm hebt. Wanneer je één keer het contrastrijke beeld ziet waar de zonnestralen op het beeld je ogen pijn doet, ben je verkocht. Tv’s hebben het vandaag de dag massaal aan boord, en monitors gaan die trend volgen in 2018. Het enige lastige daar is dat je computer ook HDR moet ondersteunen. Enkel de meest recente grafische kaarten van Nvidia en AMD kunnen dat, net als een krachtige 7-de of 8-ste generatie Intel-chips. Mocht je in de markt zijn voor een HDR-monitor in 2018? Doe dan eerst goed je huiswerk of je computer dat wel ondersteunt. Wanneer alles goed zit, kan je genieten van een fenomenaal contrastrijk beeld. YouTube en Netflix hebben al heel wat HDR-materiaal, hopelijk volgt de rest snel.

5. IoT-router

Internet of Things (IoT) is een behoorlijk losse term. We bedoelen hiermee alles wat met het internet kan worden verbonden, dat klein genoeg is of in je huis past en een app of computer nodig heeft om aan te sturen. Denk hierbij aan slimme lampen, stopcontacten, camera’s, alarmsystemen, luidsprekers, etc. Deze toestellen zijn eigenlijk allemaal minicomputers die goed beveiligd moeten zijn van de buitenwereld, want als één toestel een hacker toegang geeft over je thuisnetwerk heb je een probleem. Heel wat antivirusbedrijven zien nu een open markt voor hun software en brengen massaal IoT-routers uit. Die zijn identiek aan standaardrouters, behalve dat er een antivirusgedeelte zit ingebakken die malafide gebruikers buitenduwt. Deze routers zijn niet goedkoop, en bovendien hebben ze allemaal een abonnement na één jaar gratis gebruik. Ons advies is hier voorlopig: loop niet te snel van stapel en kijk nog even de kat uit de boom.

6. Mesh

We blijven in de routerwereld met mesh-technologie. We hadden verwacht dat deze technologie 2017 ging domineren, maar niets is minder waar. Mogelijk gooit de hoge kostprijs roet in het eten, of is de technologie nog niet vertrouwd genoeg bij het grote publiek. Heel wat fabrikanten waren er als de kippen bij om mesh aan te bieden, maar blijkbaar is te technologie toch veel moeilijker om onder te knie te krijgen dan eerst verwacht. Na een degelijke oefenronde dit jaar, denken we dat de fabrikanten klaar zijn om volgend jaar aan te vallen. Er zijn genoeg voordelen om voor mesh te vallen: naadloos bereik, ontzettend eenvoudige installatie en één netwerknaam die overal het beste bereik geeft voor je toestel.

Iedereen met een Bancontact-kaart kan vandaag ineens draadloos betalen met zijn smartphone. Doen!

7. 5G

Toegegeven, we zijn te vroeg met deze trend, maar dat neemt niet weg dat hij hier thuishoort. We verwachten dat Qualcomm zijn 5G-chip klaar heeft in 2018 en dat een aantal toptoestellen de technologie aan boord zullen hebben. Helaas kunnen we er in België nog niet van genieten omdat 5G hier nog in de kinderschoenen staat, maar er staan heel wat testen op de planning wereldwijd die 5G zo snel mogelijk realiteit moeten maken. Wie wil er nu niet nog sneller internet hebben of een nog stabielere internetverbinding? Bovendien mikt 5G ook heel sterk op IoT-toestellen in de toekomst, zodat ze rechtstreeks in verbinding staan met het internet.

8. Draadloos betalen

De smartphone staat centraal in ons leven, waardoor we die voor alles willen gebruiken. Draadloos betalen is al even een trend in het buitenland, maar bij ons komt het maar niet van de grond. Daar komt nu verandering in, nu Bancontact meedoet. Dat betekent dat ineens iedereen met een Bancontact-kaart, zowat de hele bevolking, draadloos kan betalen met zijn smartphone (moet wel NFC-compatibel zijn). Wanneer dat actief is, kan je gewoon je telefoon tegen het toestel tikken, één tik op je smartphone en het is betaald. Kleine bedragen vereisen zelfs geen pincode, waardoor het bliksemsnel is in gebruik. Hoog tijd om aan boord te springen en de Bancontact-app vandaag te installeren op je toestel.

9. Spraakassistenten

De toekomstige computer is onzichtbaar! Het enige wat je moet doen, is spreken. Vandaag de dag zit er al een spraakassistent in je smartphone: Google (Assistant), Amazon (Alexa), Apple (Siri) en Microsoft (Cortana) zijn aan boord. Helaas hebben ze allemaal één groot probleem: ze kunnen geen of heel beperkt Nederlands. Siri doet haar best, maar al de rest blijft uit onze contreien. Dat betekent dat alle slimme functionaliteiten die ermee gepaard gaan, ook niet bij ons beschikbaar zijn. Wie graag Engels tegen zo’n assistent spreekt, kan vandaag wel aan de slag. We gokken dat Nederlands dit jaar wel eens wordt toegevoegd bij de meeste assistenten, waardoor het aan populariteit groeit. We kunnen niet wachten om hiermee aan de slag te gaan bij ons.

[related_article id=”212615″]

10. 18:9 en usb-C

Deze trend is niet nieuw en kan je al overduidelijk merken afgelopen jaar. Naarmate het jaareinde in zicht komt, zijn er steeds meer smartphones met een 18:9-schermverhouding. Hierdoor wordt een smartphone met een groter scherm niet breder, maar iets langer. Een eenvoudig compromis om een groter scherm in een smartphone te proppen, inclusief dunnere schermranden. De duurste toptoestellen hebben het haast allemaal dit eindejaar, maar onder de 400 euro is er enkel LG en Wiko dat iets op de markt hebben. 2018 wordt het jaar van de bevestiging, met in elke prijsklasse tientallen toestellen met zo’n langer scherm. Tel daarbij ook de verdere omschakeling van alle telefoons naar een usb-C-aansluiting, en je weet wat nieuwe usb-kabels binnenkort een must worden.

 

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business